εκπαιδευτικοί
Ανακοίνωση από την ΕΛΜΕ Πειραιά

Σε νέα καταγγελία προχώρησε η ΕΛΜΕ Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ανέφερε ότι παραμένει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρότι εργάζεται.

Σε αυτή την κατάσταση έχει οδηγήσει το σύστημα κατά το οποίο ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος για να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη πρέπει να έχει συμπληρώσει 50 ημερομίσθια. Η ταλαιπωρία δεν σταματάει εκεί, καθώς ακόμα κι αν αυτό έχει συμβεί, ο ΕΦΚΑ χρειάζεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να καταχωρήσει τα στοιχεία, αφήνοντας τους εργαζόμενους... στον αέρα.

Χαρακτηριστικά η ΕΛΜΕ αναφέρει ότι «αντί να λυθεί επιτέλους το ζήτημα αυτό, 2,5 χρόνια μετά, ακόμα μία εκπαιδευτικός βρίσκεται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, χωρίς περίθαλψη, με αποτέλεσμα, είτε να πληρώνει από την τσέπη της 85 ευρώ για μια εξέταση αίματος, είτε να αναβάλλει σοβαρές για την υγεία της εξετάσεις, μέχρι να αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα.».

Η ανακοίνωση

«Και όμως, το ζήσαμε (ξανά) και αυτό! 2,5 χρόνια μετά την πρώτη ανάδειξη του ζητήματος από την ΕΛΜΕ Πειραιά, ακόμα μία συνάδελφος αναπληρώτρια κατήγγειλε στην ΕΛΜΕ ότι παραμένει ουσιαστικά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, άρα και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρότι εργάζεται εδώ και μήνες!

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Είναι γνωστό ότι, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος εργαζόμενος ασφαλιστική ικανότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οφείλει να έχει συμπληρώσει 50 ημερομίσθια. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς, απαράδεκτους κόφτες, στο αυτονόητο δικαίωμα που θα έπρεπε να είχαν όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, δηλαδή στην πλήρη, χωρίς κανέναν περιορισμό, πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου δημόσιες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας, καθώς και οι οικογένειές τους.

Ωστόσο, υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που για διάφορους λόγους, δεν δούλεψαν το προηγούμενο σχολικό έτος, ήταν άνεργοι (είτε δεν προσλήφθηκαν λόγω σειράς στον πίνακα, είτε δεν υπέβαλλαν αίτηση λόγω σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων κ.α.). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί και η οικογένειά τους, παρέμειναν για μήνες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, άρα και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θα περίμενε τουλάχιστον κανείς, πώς με την συμπλήρωση των 50 ενσήμων από την ημέρα της πρόσληψής τους, αυτόματα το ζήτημα αυτό θα λυνόταν. Αμ δε!

Ακόμα και αν συμπληρωθούν τα 50 ένσημα, απαιτούνται τουλάχιστον 3 μήνες ακόμα, μέχρι αυτά να περαστούν και να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποκτήσουν οι συνάδελφοι ασφαλιστική ικανότητα! Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στον ΕΦΚΑ, δηλαδή στο Υπουργείο Εργασίας. Σαν αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί παραμένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα (και αυτοί και τα παιδιά τους), επιπλέον 3 μήνες, από την συμπλήρωση των 50 ημερομισθίων! Από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν γίνονται δεκτές ούτε βεβαιώσεις εργοδότη, που να πιστοποιούν τις ημέρες εργασίας!

Τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε πριν 2,5 χρόνια εκπαιδευτικός στον Πειραιά, με 4 παιδιά (σχολική χρονιά 2021-2022). Τότε, η ΕΛΜΕ είχε αναδείξει το ζήτημα, κάνοντας και παρέμβαση στον ΕΦΚΑ, από κοινού με το Σύλλογο Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ και άλλα εκπαιδευτικά σωματεία.

Η απάντηση τότε του ΕΦΚΑ επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς παραδέχονταν ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις-ΑΠΔ μπορούσαν να υποβληθούν από την πρώτη μέρα του μεθεπόμενου μήνα. Δηλαδή, π.χ. τα ένσημα του μήνα Μαΐου, μπορούν να υποβληθούν από τη ΔΙΔΕ Πειραιά, από 1 - 31 Ιουλίου και όχι από 1 Ιουνίου! Επιπλέον, ακόμα και αν υποβληθούν οι ΑΠΔ την 1η μέρα του μεθεπόμενου μήνα (στο παράδειγμά μας 1 Ιουλίου), ο ΕΦΚΑ θα τις ελέγξει μετά το τέλος της προθεσμίας (31/7), δηλαδή τον Αύγουστο!

Αντί να λυθεί επιτέλους το ζήτημα αυτό, 2,5 χρόνια μετά, ακόμα μία εκπαιδευτικός βρίσκεται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, χωρίς περίθαλψη, με αποτέλεσμα, είτε να πληρώνει από την τσέπη της 85 ευρώ για μια εξέταση αίματος, είτε να αναβάλλει σοβαρές για την υγεία της εξετάσεις, μέχρι να αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα.

Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη για την αναλγησία και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού, απέναντι στα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων, σε αντίθεση με την ταχύτατη ανταπόκριση, όταν πρόκειται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε την άμεση επίλυση του ζητήματος!

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Άμεσα να καταχωρούνται τα ένσημα στον ΕΦΚΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους και τις οικογένειές τους, χωρίς κανέναν περιορισμό!

Προχωράμε σε νέα παρέμβαση στον ΕΦΚΑ την Παρασκευή 26/1/2024 14:00 στην Α’ Τοπική Διεύθυνση Πειραιώς (Αγίου Κωνσταντίνου 1, Πειραιάς, πλάι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά).

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή των συναδέλφων/συναδελφισσών. Ταυτόχρονα, καλούμε τους συναδέλφους, τις συναδέλφισσες να καταγγείλουν στην ΕΛΜΕ παρόμοιες περιπτώσεις με ανασφάλιστους εκπαιδευτικούς.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Αβάθμιας εκπαίδευσης σε ΚΕΔΑΣΥ, ΙΚΥ και Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας - Ονόματα
Δείτε τις αποφάσεις με όλα τα ονόματα
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Αβάθμιας εκπαίδευσης σε ΚΕΔΑΣΥ, ΙΚΥ και Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας - Ονόματα