ΕΦΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1/6
Ποιοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου

Εκτός πρόσβασης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα μείνουν από 1η Ιουνίου όσοι δεν πλήρωσαν τις εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει.

Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι Μη Μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εθνικο
Εθνικό Θέατρο και 210 καλλιτέχνες: Καμπανάκι κινδύνου για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
210 δημιουργοί και το Εθνικό Θέατρο ζητούν ουσιαστικό διάλογο και θεσμικές εγγυήσεις για τη νέα Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών
Εθνικό Θέατρο και 210 καλλιτέχνες: Καμπανάκι κινδύνου για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
pencil_foto_education.jpg
ΟΧΙ Ανέστη! Δεν είμαστε ψεκασμένοι
«Κάνουμε αυτά που κάποιοι περιμένουνε να κάνουμε καθώς διατηρούμε στο προσκήνιο του πολιτικού γίγνεσθαι Κόμματα και πρόσωπα που μας οδήγησαν με...
ΟΧΙ Ανέστη! Δεν είμαστε ψεκασμένοι
απθ
ΑΠΘ – Ημερίδα: «Ζητήματα Ιστοριογραφίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης... »
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Μεγάλη Αίθουσα Ισογείου Παιδαγωγικής Σχολής, την Τετάρτη, 4/3/2026, 17:45-21:00
ΑΠΘ – Ημερίδα: «Ζητήματα Ιστοριογραφίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης... »