agios-basilis
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι αφήνοντας τα παιδιά να ανακαλύψουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν το μυαλό τους καθώς μαθαίνουν να κάνουν ερωτήσεις και να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία

Οι ψυχολόγοι αποκάλυψαν τη μέση ηλικία που τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και έδωσαν συμβουλές σε γονείς που δεν είναι σίγουροι πότε πρέπει να τους αποκαλύψουν την αλήθεια.

Η δρ. Candice Mills, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ηγήθηκε μιας μελέτης στην οποία 48 παιδιά ηλικίας 6 και 15 απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι πραγματικός και πώς αισθάνθηκαν γι' αυτό. Οι γονείς τους ανέφεραν επίσης τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο είπαν στα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά κατά μέσο όριο σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη στα 8 τους. «Εάν οι γονείς θέλουν να αποφύγουν το παιδί τους να βιώσει αρνητικά συναισθήματα όταν ανακαλύψουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, τότε ίσως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μέση ηλικία που ένα παιδί σταματά να πιστεύει στην ύπαρξή του είναι περίπου 7 ή 8 ετών» ανέφεραν οι ψυχολόγοι.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα όταν ανακαλύπτουν την αλήθεια τείνουν να είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μόνο αρνητικά συναισθήματα κατά την ανακάλυψη αυτή» πρόσθεσαν. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τους είπε κάποιος άλλος ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ κάποιοι είπαν ότι το συμπέραναν λογικά από μόνοι τους.

Οι γονείς αναρωτήθηκαν ποια μέθοδος είναι καλύτερη: θα πρέπει τα παιδιά να το μαθαίνουν από κάποιον ή να το ανακαλύπτουν μόνα τους. Η μελέτη δείχνει ότι μία μέση οδός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η αναστάτωση. Περίπου το 1/3 των παιδιών ανέφεραν κάποια αρνητικά συναισθήματα μετά την ανακάλυψη της αλήθειας, ειδικά όταν οι γονείς τους είχαν παρουσιάσει έντονα την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι αφήνοντας τα παιδιά να ανακαλύψουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν το μυαλό τους καθώς μαθαίνουν να κάνουν ερωτήσεις και να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά αν το παιδί έχει ξεπεράσει τα 10 και ρωτάει ακόμα για τον Άγιο Βασίλη, ίσως είναι καιρός να παρέμβουν οι γονείς.

Τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που μαθαίνουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι πραγματικός δεν επηρεάζονται μακροπρόθεσμα, ανέφεραν οι ψυχολόγοι. «Σε κάποιο σημείο, τα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιούνται για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη αλλά μέχρι τότε, τείνουν να απολαμβάνουν τον μύθο στο έπακρο».

Με πληροφορίες του Sky News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kallitexnika_mathimata_art.jpg
«Save Art»: Διαμαρτυρία μαθητών καλλιτεχνικού σχολείου για τα κενά στα σχολεία
Καλλιτεχνική διαμαρτυρία μαθητών «save art» την Κυριακή 28 Απριλίου στις 19:00 στην πλατεία Αριστοτέλους
«Save Art»: Διαμαρτυρία μαθητών καλλιτεχνικού σχολείου για τα κενά στα σχολεία
Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης: 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο – Ανοιχτό το θέμα της μονιμότητας
«Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να αξιολογεί την αποδοτικότητα του Δημοσίου», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Κασσελάκης: 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο – Ανοιχτό το θέμα της μονιμότητας
Δολοφονία Λυγγερίδη
Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο ανήλικος αδερφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία Λυγγερίδη
Δολοφονία αστυνομικού στου Ρέντη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο ανήλικος αδελφός του 18χρονου φερόμενου δράστη
Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο ανήλικος αδερφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία Λυγγερίδη
ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΠΟΣΥΠ σε γ.γ. ΥΠΑΙΘΑ για Α’ Κύκλο Κινητικότητας 2024: «Ασφυκτικές οι προθεσμίες» - Αίτημα για παράταση
«Οι θέσεις του Α΄ Κύκλου Κινητικότητας του 2024 που εγκρίθηκαν για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας υπερβαίνουν τις 1.200»
ΠΟΣΥΠ σε γ.γ. ΥΠΑΙΘΑ για Α’ Κύκλο Κινητικότητας 2024: «Ασφυκτικές οι προθεσμίες» - Αίτημα για παράταση