Γιατί εκατομμύρια γυναίκες ξυπνούν στις 3:29 π.μ. κάθε βράδυ
Πως εξηγείται το φαινόμενο αυτό

Οι δυσκολίες ύπνου και η αϋπνία μπορεί να ταλαιπωρούν οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, αλλά νέα έρευνα έδειξε ότι το ξύπνημα σε μια συγκεκριμένη ώρα της νύχτας είναι κάτι που επηρεάζει πολλές γυναίκες.

Η εν λόγω μελέτη, διεξήχθη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης που ήταν στις  Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, και έδειξε ότι η ώρα 3.29 π.μ. είναι η πιο συνηθισμένη για τις γυναίκες που ξυπνούν ανεξήγητα όταν υποφέρουν από συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή περιεμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με το queen.gr, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι και οι δύο μέρη μιας φυσιολογικής συνθήκης που κάθε γυναίκα θα αντιμετωπίσει, ωστόσο, ακόμα και σήμερα εν έτη 2023 αποτελούν δυστυχώς θέματα ταμπού.

Μια άλλη έρευνα του 2021, έδειξε ότι εξαιτίας αυτής της αίσθησης ταμπού, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι να αποκαλύψουν πόσο επηρεάζουν τα συμπτώματα την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο.

Οι μισές από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε πιθανότητα η εμμηνόπαυση να προκαλέσει αϋπνία -και το 60% δεν είχε ιδέα πώς να διαχειριστεί σωστά τις δυσκολίες ύπνου που αντιμετωπίζουν.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την Dunelm, έδειξε ότι αντί να στραφούν σε θεραπείες για την αϋπνία, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων άρχιζαν να κάνουν scroll στα τηλέφωνά τους όταν ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας, το ένα πέμπτο άνοιγε την τηλεόραση και το 17% απλώς κοιτούσε το ρολόι.

Η αϋπνία μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση και να συνοδεύεται από την αυξανόμενη πιθανότητα δυσκολιών σωματικής υγείας, καθώς και με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως: μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και δυσκολία στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές που είναι πολύ πιο πιθανό να επαναφέρουν τον ύπνο αντί για το scrolling ή το Netflix.

Ο κιρκάδιος ρυθμός εκπέμπει μελοτονίνη κατά τη δύση του ηλίου, η οποία λέει στο σώμα ότι είναι ώρα για ξεκούραση ενώ το πρωί απελευθερώνει κορτιζόλη για να ξυπνήσει το σώμα ξανά. Η εμμηνόπαυση επηρεάζει αυτόν τον φυσικό κύκλο, λόγω της αλλαγής των επιπέδων ορμονών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ακρόπολη
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
ΕΔΕ για το περιστατικό στην Ακρόπολη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
μάτι δίκη
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες
Με διευκολύνσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες για την πυρκαγιά στο Μάτι
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες