βιασμος
Αυξημένα είναι πλέον τα περιστατικά απόπειρας βιασμών σε όλη τη χώρα

Σοκ, αν μη τι άλλο, έχει προκαλέσει αυτές τις μέρες ο επονομαζόμενος «δράκος» των Εξαρχείων, ο οποίος έχει μέχρι τώρα καταφύγει σε τέσσερις απόπειρες βιασμού, εκ των οποίων το ένα θύμα είναι ανήλικη.

Σοκ, όμως, γιατί; Αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο; Μήπως κάτι που δεν ακούμε πλέον (σχεδόν) σε καθημερινή βάση; Είναι ένα γεγονός που εμφανίστηκε εξαπίνης; Ή μας ανησυχεί η αποκτήνωση του κόσμου; Τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονικά και σκιαγραφούν μία αύξηση, αποτελώντας έναν παγιωμένο φόβο όλων τον γυναικών παγκοσμίως.

Οι πρόσφατες επιθέσεις

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Νοεμβρίου. Θύμα ήταν μία 13χρονη, την οποία ο άνδρας προσέγγισε, την έπιασε από τη μέση και αποπειράθηκε να τη βιάσει. Η ανήλικη έβαλε τις φωνές και κατόρθωσε να ξεφύγει από τον δράστη.

Οι επόμενες δύο επιθέσεις έγιναν στις 20 Νοεμβρίου. Η δεύτερη έλαβε χώρα όταν μία 29χρονη κατήγγειλε στην αστυνομία πως στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Νικηταρά άγνωστος άνδρας την ακινητοποίησε, την πέταξε στο έδαφος και αφού τής έκλεισε το στόμα,  προσπάθησε να καταφύγει σε γενετήσιες πράξεις εις βάρος της. Για καλή της τύχη περαστικοί και πιο συγκεκριμένα ιδιοκτήτης καταστήματος έσπευσε να την βοηθήσει όταν άκουσε τις φωνές της. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε κατά τις 7:30 το πρωί.

Η τρίτη επίθεση (την ίδια μέρα) σημειώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, στην Ζωοδόχου Πηγής, όταν ο δράστης όρμησε σε 27χρονη και της έκλεισε το στόμα. Το θύμα κατάφερε να αντισταθεί και να ελευθερωθεί από τον επίδοξο βιαστή.

Η τέταρτη απόπειρα έγινε στην είσοδο πολυκατοικίας, όταν ο δράστης εντόπισε τη γυναίκα και της επιτέθηκε, με την ίδια να φωνάζει, ενώ ένας γιατρός ήταν εκείνος που κυνήγησε τον επικίνδυνο άνδρα μετά το περιστατικό. Η επίθεση αυτή, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του βίντεο που την κατέγραψε, φαίνεται να έγινε στις 16 Νοεμβρίου, κάνοντάς τήν την πρώτη χρονικά απόπειρα βιασμού.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο άνδρας συνελήφθη.

Μόνιμος φόβος

Μπορεί αυτά συγκεντρωτικά να σοκάρουν, αλλά οι γυναίκες κυκλοφορούν ανέκαθεν με τον μόνιμο φόβο ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ανησυχία διογκώνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν οι γυναίκες «χάνουν το δικαίωμα» της ελευθερίας στο πού κινούνται, στο πώς μετακινούνται, στο αν θέλουν να ακούσουν μουσική ή όχι και περιορίζονται σε βλέμματα φόβου προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν η αγωνία αγγίζει «κόκκινο» και ο δρόμος για το σπίτι φαντάζει ένας «Γολγοθάς».

Όπως είναι φυσικό, κάθε θηλυκό σε αυτό τον κόσμο γαλουχείται με μία λέξη στο μυαλό, «πρόσεχε». Φοβισμένες γενιές γονέων μεγαλώνουν τις κόρες τους να ζουν αμυντικά και να σκέφτονται κάθε δυνατό τρόπο για να προστατευθούν από πιθανούς βιασμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις όλων των ειδών και απρόκλητους ξυλοδαρμούς, που ενίοτε οδηγούν σε γυναικοκτονίες.

Από μόνο του το άγχος της μόνιμης αυτοπροστασίας δεν είναι υγιές και αποτελεί μία δυσάρεστη κανονικότητα. Οι γυναίκες όταν περπατούν μόνες τους προτιμούν να έχουν έξω τα κλειδιά τους, σφιχτά στα χέρια τους, έτοιμες να πολεμήσουν για τη ζωή τους. Συχνά προμηθεύονται ειδικά μπρελόκ που έχουν τη δυνατότητα να τραυματίσουν ελαφρά τους επίδοξους δράστες. Άλλοτε καταφεύγουν σε ένα φιλικό τηλεφώνημα μέχρι να πάνε στον προορισμό τους, όλα υπό την θλιβερή και αναγκαία βοήθεια που ακούει στην ατάκα «πάρε με να μιλήσουμε μέχρι να φτάσεις».

Πολλές είναι οι φορές που διαβαίνοντας την πόρτα προς τον έξω κόσμο σκέψεις του τύπου «καλύτερα να με κλέψουν παρά να πάθω κάτι άλλο», «ευτυχώς δεν έχω βιαστεί (ακόμα)», αλλά και «παράνομες» λύσεις περνάνε από το μυαλό πολλών γυναικών, όπως η αγορά σπρέι πιπεριού και η αξιοποίηση έτερων μέσων. Και μην μπούμε καν στη διαδικασία να αναφερθούμε για φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, κάτι που επίσης αποτελεί ένα ζήτημα χωρίς αρχή, μέση και τέλος…

Απόπειρες βιασμών το 2023

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, οι βιασμοί και οι απόπειρες δεν αποτελούν σπάνια γεγονότα και πλέον θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε αρχίσει να χάνουμε το μέτρημα. Μερικές περιπτώσεις απόπειρας βιασμών θα παρουσιαστούν ενδεικτικά, καθώς η λίστα του 2023 είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη αν παρουσιάσουμε όλα τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

Λάρισα: 26χρονος αποπειράθηκε να βιάσει ανήλικη

26χρονος αποπειράθηκε να βιάσει ανήλικη σε εξωτερικό χώρο, αλλά η αντίδραση της απέτρεψε τα χειρότερα.

Η κοπέλα άρχισε να φωνάζει και στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία η οποία και συνέλαβε τον δράστη.

Ζάκυνθος: Χτύπησε και αποπειράθηκε να βιάσει τη σύντροφό του

64χρονη γυναίκα στα Γερακαρία, κατήγγειλε ότι ο 65χρονος σύντροφός της τής επιτέθηκε και την χτύπησε.

Μετά την καταγγελία ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη, αρχικά μόνο για τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης, της απειλής και της εξύβρισης.

Η 64χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ζακύνθου όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Το επόμενο πρωί, η 64χρονη κατήγγειλε και την απόπειρα βιασμού, η οποία και προστέθηκε στις κατηγορίες εναντίον του 65χρονου.

Ρόδος: 38χρονος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού της εν διαστάσει συζύγου του

38χρονος πήγε στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του, της προκάλεσε σωματικές βλάβες, την εξύβρισε και αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Ηράκλειο Κρήτης: Διπλή απόπειρα βιασμού στο κέντρο της πόλης

Νεαρή κοπέλα έκανε βόλτα με την φίλη της όταν ένας άγνωστος άνδρας προσπάθησε να την βιάσει.

Οι δύο νεαρές γυναίκες μετέβησαν άμεσα σε αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλαν το περιστατικό με τις αρχές να αναζητούν το δράστη.

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως το ίδιο βράδυ έγινε και δεύτερη απόπειρα βιασμού.

Θεσσαλονίκη: Απόπειρα βιασμού 19χρονης από 25χρονο

19χρονη κατήγγειλε σε αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τούμπας-Τριανδρίας ότι ξημερώματα, στην περιοχή της Τούμπας, την πλησίασε άγνωστος και με τη χρήση σωματικής βίας επιχείρησε να τη βιάσει και να αφαιρέσει το σακίδιό της.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έγιναν εντός του 2023 και αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όχι μόνο για όσες ακόμη απόπειρες έγιναν γνωστές, αλλά ακόμα τόσες που τα θύματα από φόβο και αμηχανία δεν κατήγγειλαν στην αστυνομία.

25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ακόμα μία Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πλησιάζει στις 25 Νοεμβρίου, αλλά τίποτα δεν μέλλει να αλλάξει.

Οργανισμοί θα καταφύγουν σε δράσεις, ενημερώσεις των πολιτών, προγράμματα και ομιλίες που στόχο έχουν να αναδείξουν ένα φαινόμενο που αποτελεί… πηγάδι χωρίς πάτο.

Η συγκεκριμένη Διεθνής Ημέρα υπάρχει για να υπενθυμίζει την ανάγκη για εξάλειψη καταστάσεων που μόνο ανοδική πορεία έχουν πάρει.

Οι γυναίκες, όμως, δεν χρειάζονται μία «ενδεδειγμένη» μέρα για να θυμηθούν και για να αγχωθούν. Κάθε μέρα για εμάς είναι ένας αγώνας, μία προσπάθεια επιβίωσης που δεν πρόκειται να πάψει ποτέ, μία βίαιη πραγματικότητα βαθιά ριζωμένη σε ένα μαύρο παρόν, κληροδοτούμενη σε ένα δυσοίωνο μέλλον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

giatros-nosokomeio-covid.jpg
ΑΣΕΠ 7Κ/2022: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 2.253 θέσεις στo υπ. Υγείας
Οι οριστικοί πίνακες της Προκήρυξης 7Κ/2022 σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου...
ΑΣΕΠ 7Κ/2022: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 2.253 θέσεις στo υπ. Υγείας