χαρης δουκας
Η δεξιά παράταξη και το σύστημα εξουσίας της θα δώσουν όλο το πολιτικό βάρος τους, για να αποδείξουν ότι ήταν λάθος η επιλογή των Αθηναίων. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο

Ήταν η πρώτη μεγάλη και απόλυτη πολιτική ήττα της Ν.Δ. «Τους πόνεσε πολύ» - κατά τη δική τους έκφραση-, τους ακύρωσε τον εκλογικό στόχο τους. Ο δήμος της Αθήνας ήταν το απόλυτο δεδομένο για τη Ν.Δ. Η ήττα του κ. Μπακογιάννη δεν είναι μία απλή ήττα. Είναι η απαρχή της αποδόμησης της συντηρητικής εξουσίας. Αποτελεί καίριο πλήγμα σε μία σειρά εκλογικών επιτυχιών της.

Μπορεί να υπήρχε και να υπάρχει πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε τον θεσμικό ρόλο να αμφισβητήσει τη Ν.Δ., αλλά τώρα η ήττα προήλθε από την ίδια την κοινωνία. Ο νέος δήμαρχος Αθήνας εφάρμοσε μία σχεδόν άρτια αυτοδιοικητική πολιτική πρόταση. Εξέφρασε και εκφράζει αρκετά αυτοδιοικητικά σχήματα, που κινούνται στο χώρο της πρωτεύουσας με προοδευτικό πρόσημο. Κομίζει «αλλαγή παραδείγματος» στα δημοτικά πράγματα.

Και είναι ο ίδιος ο Χάρης Δούκας το νέο πρόσωπο, που θέτει τις βάσεις για μια εξέλιξη ανατροπών, που μπορεί να διαμορφώσει μια δημιουργική εξέλιξη στην Αθήνα. Είναι σκληρό το μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει. Η δεξιά παράταξη και το σύστημα εξουσίας της θα δώσουν όλο το πολιτικό βάρος τους, για να αποδείξουν ότι ήταν λάθος η επιλογή των Αθηναίων. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο.

Αλλά ο Χάρης Δούκας έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει να ανοίγει δρόμους για το μέλλον της Αθήνας. Όχι, δεν περιμένει να συγκριθεί με το, ούτως ή άλλως, ανύπαρκτο και επιφανειακό έργο του απερχόμενου δημάρχου. Το πρόγραμμά του φέρνει έναν φρέσκο αέρα, που στηρίζεται στη γνώση και στην επιστήμη, στη θέληση και στον αγώνα για να βρεθεί η πρωτεύουσα μας σε μια νέα εποχή.

Θα έχει την ενεργητική υποστήριξη των δημοτών, ακριβώς γιατί έχει κουλτούρα διαλόγου και συνεργασίας. Θα αγωνιστεί για την υλοποίηση του προγράμματός του, που είναι τόσο ουσιαστικό, που ανάγκασε τον αντίπαλό του να ετεροκαθορίζεται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα αναδείξει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Θα κινηθεί με θεσμικό αλλά και με αποφασιστικό τρόπο για την εφαρμογή ενός προγράμματος, που έπεισε και υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών. Θα στηριχτεί από τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα και από τις οικολογικές και περιβαλλοντικές κινήσεις.

Αντίπαλός του είναι τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας. Αλλά πεδίο αναφοράς του είναι και οι μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες των καιρών μας. Η Αθήνα δεν μπορεί παρά να μετεξελιχθεί. Έχει γίνει τουριστικός προορισμός σχεδόν για όλο τον χρόνο με εκατομμύρια επισκέπτες. Και δεν απαιτούνται μόνο ξενοδοχεία, που φυτρώνουν σε κάθε γωνιά της πόλης. Είναι αναγκαίο ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πολιτιστικής καλλιέργειας και ζωντανέματος των γειτονιών.

Είναι «επιλογή ανάσας» η περιβαλλοντική της ανάπτυξη με πολλαπλές δεντροφυτεύσεις για περισσότερο οξυγόνο και με προγράμματα ανακύκλωσης και μερικής αποτσιμεντοποίησης των πλατειών για να απορροφώνται βρόχινα νερά. Αλλά υπάρχει και το κοινωνικό περιβάλλον, που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση και από τις πολλαπλές μορφές ανισοτήτων. Χωρίς ισχυρή κοινωνική πολιτική τόσο στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία κλπ) όσο και στην στήριξη των οικονομικά ασθενών στρωμάτων δεν μπορεί να γίνει «αλλαγή παραδείγματος». Και τα προγράμματα ενεργειακής αποκέντρωσης και διάχυσης είναι απόλυτα αναγκαία προς τούτο.

Σήμερα η επιστημονική γνώση διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας, της παραγωγής. Και αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά εργαλεία του Χάρη Δούκα. Η απόλυτα ορθολογική διαμόρφωση του επιτελείου του, η καλά σχεδιασμένη πολιτική του και η δική του κοινωνική και πολιτική δυναμική αποτελούν ικανές συνθήκες για την επιτυχία στο δύσκολο μα και όμορφο συνάμα έργο του για την εισαγωγή της Αθήνας στους νέους καιρούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη