δέντρα εξάρχεια
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί καταγγέλλουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στα Εξάρχεια λόγω της κοπής των δέντρων για την κατασκευή της στάσης του μετρό.

Τη στάση του δήμου Αθηναίων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της συλλογικότητα κατοίκων.

Παράλληλα οι κάτοικοι καλούν σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, αύριο Σάββατο στις 13:30 στην πλατεία Εξαρχείων.

Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι τονίζουν, ότι «εκτός από τις 4 χαρουπιές, την ελιά και τα 4 πεύκα, κανένα από τα υπόλοιπα 14 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων (Άρια, Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Σοφόρα, Μουριά, Φίκος Ροδίτικος) που σύμφωνα με το έγγραφο θα μεταφυτευτούν από την πλατεία στον Λόφο Στρέφη, δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, φυτοτεχνική μελέτη για τον Λόφο Στρέφη, αλλά ούτε και στην εγκεκριμένη Διαχειριστική μελέτη».

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι «όσο μεγαλύτερα σε ηλικία είναι τα δέντρα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σωθούν σε περίπτωση εκρίζωσης και μεταφύτευσης». Αυτό, καθώς «οι ρίζες τους είναι περιπλεγμένες σε ενιαίο ριζόστρωμα πολλών μέτρων και καμία εκκρίζωση δεν είναι αληθινά εφικτή, αφού θα κοπεί αναγκαστικά η κεντρική ρίζα. Η ρίζα ενός δέντρου φτάνει σε βάθος όσο και η προβολή της κόμης του στον ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκρατούν τα εδάφη από διάβρωση».

Επιπλέον, οι κάτοικοι σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει επιβλέπων του Δήμου στις εργασίες κλαδέματος, κοπής και εκρίζωσης των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων που σημειώνονται, τις τελευταίες ημέρες, τονίζουν ότι με βάση τα όσα τους δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, τα δέντρα από την πλατεία Εξαρχείων θα μεταφυτευτούν στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων.

«Το ξέραμε αυτό. Αυτό που, όμως, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει είναι ότι, σύμφωνα και με τις παραδοχές του προϊσταμένου της διεύθυνσης, ο χώρος έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στην ανάδοχο εταιρία. Με άλλα λόγια η ΕΡΕΤΒΟ έχει πάρει τον χώρο και έχει συνάψει σύμβαση με άλλον εργολάβο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλη τη διαδικασία, καθώς και τη φροντίδα των μεταφυτευμένων δέντρων. Και επειδή η σύμβαση είναι μεταξύ δύο ιδιωτών, δεν υπάρχει υποχρέωση ανάρτησής της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και άρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ορίζει».

«Τα δέντρα σφάζονται, τα δέντρα πετιούνται, τα δέντρα καταστρέφονται. Όπως και τα δέντρα της Κυψέλης και του Κολωνακίου, έτσι και αυτά είναι καταδικασμένα να καούν. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι κηπουροί του δήμου σε ανακοίνωσή τους, που διευκρινίζει ότι κάηκε το 90% αυτών» τονίζουν καταλήγοντας οι κάτοικοι των Εξαρχείων πως «οι πλατείες δεν είναι οι αυλές σας που τις στολίζετε όπως θέλετε και μπορείτε να μεταφέρετε τα βάζα σας όπως το φενγκ σούι σας ορίζει. Οι πλατείες είναι ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι και είναι όλων μας. Έχουμε λόγο σε αυτές, έχουμε λόγο για αυτές».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα