Thumbnail
Αυξημένοι είναι οι αριθμοί των λύκων σε κατοικημένες περιοχές

Συχνές είναι πλέον οι εμφανίσεις λύκων (canis lupus) σε αστικές ζώνες, με την περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη να έχει τεθεί σε συναγερμό για εισβολές.

Πιο συγκεκριμένα, λύκοι κάνουν ακόμα και επιθέσεις σε οικόσιτα ζώα στις αυλές σπιτιών.

Το πρόσφατο περιστατικό

Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν ένας λύκος εισέβαλε στην αυλή σπιτιού σκάβοντας κάτω από την περίφραξη και επιτέθηκε στον σκύλο τραυματίζοντας τον. Ο λύκος τελικά απωθήθηκε από τον ιδιοκτήτη που βρισκόταν στο σπίτι.

«Από ενημέρωση που έχουμε, περιοχές στη νότια Ελλάδα, όπως στην Αθήνα, παρατηρείται μια αύξηση του πληθυσμού των λύκων, ανάλογη με εκείνη των αγριόχοιρων», λέει ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Επανομής, Γιώργος Ρήγας μιλώντας στο ThessToday.gr

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 τεκμηριωμένες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, ο αριθμός ο οποίος εκτιμάται πως στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος, αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Γκάσιος, δασολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση άγριας πανίδας, επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.

Η εμφάνιση των λύκων

«Η εμφάνιση των λύκων -όπως και όλων των θηλαστικών- είναι γενικό φαινόμενο που συμβαίνει στην Ευρώπη, με πολλά αίτια».

«Η εγκατάλειψη της ορεινής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της δραστικότητας στα φυτοφάρμακα, έχουν ευνοήσει τους πληθυσμούς μικρών θηλαστικών όπως τα τρωκτικά στις πεδινές, ημιαστικές και αγροτικές εκτάσεις. Αντίστοιχα αυξάνεται ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και των ζαρκαδιών, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των θηρευτών των παραπάνω ειδών όπως είναι οι λύκοι να έχουν αυξηθεί σημαντικά», εξηγεί αναφερόμενος στην αύξηση των περιστατικών.

«Τα περισσότερα ζώα βρίσκουν πλέον τροφή κοντά στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εμφανίσεις ζώων που παλιότερα βλέπαμε μόνο σε ορεινές δασικές εκτάσεις, όπως ο αγριόχοιρος, ο λύκος και η αρκούδα, κοντά ή και μέσα σε πόλεις και χωριά» σημείωσε και επεσήμανε πως «παλιότερα ο λύκος αντιμετωπιζόταν ως απειλή κυρίως για τα κτηνοτροφικά ζώα και απωθούνταν από τους ποιμενικούς σκύλους ή εξοντώνονταν από τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να φοβάται τον άνθρωπο. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Ο λύκος είναι εδώ και αρκετά χρόνια προστατευόμενο είδος, με αποτέλεσμα να μπορεί να πλησιάζει όλο και περισσότερο κοντά στον άνθρωπο όπου βρίσκει εύκολα τροφή, ανενόχλητος και να εξοικειώνεται με την ανθρώπινη παρουσία όλο και περισσότερο».

Στις παρυφές ορισμένων οικισμών, οι πολίτες βλέπουν καθημερινά λύκους, οι οποίοι προς το παρόν, δεν έχουν επιτεθεί ποτέ σε άνθρωπο. Σε αντίστοιχη πληθυσμιακή αύξηση με το λύκο, βρίσκεται και το τσακάλι, σύμφωνα με τον κ. Γκάσιο, ο οποίος ανέφερε πως το συγκεκριμένο είδος παλιότερα θεωρούνταν σπάνιο στην Ελλάδα, αλλά σήμερα απαντά σε όλες σχεδόν τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hpa_foitites
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η επέμβαση αστυνομικών κατά φοιτητών στο UCLA - Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες - Δείτε Live
Εισβολή της αστυνομίας στο UCLA - Συγκρούσεις με φοιτητές
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η επέμβαση αστυνομικών κατά φοιτητών στο UCLA - Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες - Δείτε Live
isopedomeni-gaza
Η αντιφατικότητα μεταξύ εκεχειρίας, ολυμπιακής φλόγας και λεηλατημένης Γάζας
Η αρχαία ολυμπιακή εκεχειρία, η αναστολή δηλαδή των πολέμων κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων αθλητικών αγώνων, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο δυναμικός...
Η αντιφατικότητα μεταξύ εκεχειρίας, ολυμπιακής φλόγας και λεηλατημένης Γάζας
peripoliko.jpg
Θεσσαλονίκη: Δέκα μήνες φυλάκιση στον 27χρονο που θώπευσε στο στήθος ανήλικη
«Στεκόμουν στο πεζοδρόμιο και ξαφνικά ο κατηγορούμενος γύρισε και με έπιασε στο στήθος. Άρχισε να με ακολουθεί και φώναζα βοήθεια. Μετά με έβριζε....
Θεσσαλονίκη: Δέκα μήνες φυλάκιση στον 27χρονο που θώπευσε στο στήθος ανήλικη