καφές τσιγάρο
Οι ερευνητές εντόπισαν δύο ενώσεις στον καφέ που επηρεάζουν άμεσα ορισμένους υψηλής ευαισθησίας υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο

Για ορισμένους καπνιστές, το πρώτο τσιγάρο της ημέρας δεν είναι το ίδιο απολαυστικό χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ. Και τούμπαλιν: πολλοί λάτρεις του καφέ λένε ότι δεν μπορούν να μην τον πιούν κάνοντας και ένα τσιγάρο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από μια πρωινή συνήθεια: Οι χημικές ενώσεις στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ μπορεί να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των επιπτώσεων της πρωινής λαχτάρας για νικοτίνη, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Σε μια μελέτη βασισμένη σε κύτταρα, οι ερευνητές εντόπισαν δύο ενώσεις στον καφέ που επηρεάζουν άμεσα ορισμένους υψηλής ευαισθησίας υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο. Στους καπνιστές, αυτοί οι εγκεφαλικοί υποδοχείς μπορεί να είναι υπερευαίσθητοι μετά από μια νύχτα στέρησης νικοτίνης.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο καφές και το τσιγάρο επηρεάζουν τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, δήλωσε ο δρ. Roger L. Papke, καθηγητής φαρμακολογίας στο UF College of Medicine.

Η καφεΐνη είναι το συστατικό του καφέ που δίνει μια καλή ώθηση… αφύπνισης για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι καπνιστές μπορεί να πάρουν άλλου είδους ώθηση.

“Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η καφεΐνη το πρωί, αλλά υπάρχουν άλλα μόρια στον καφέ που μπορεί να εξηγήσουν το γιατί οι καπνιστές θέλουν οπωσδήποτε να πίνουν και καφέ”, είπε ο δρ. Papke.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα σκούρο καβουρδισμένο διάλυμα καφέ σε κύτταρα που εκφράζουν έναν συγκεκριμένο ανθρώπινο υποδοχέα νικοτίνης. Μια οργανική χημική ένωση στον καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των υποδοχέων νικοτίνης. Αυτό οδηγεί σε λαχτάρα για νικοτίνη στους καπνιστές, κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα οδήγησαν τον δρ. Papke σε μια ευρύτερη υπόθεση: Μία από τις ενώσεις του καφέ, γνωστή ως n-MP, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της πρωινής λαχτάρας για νικοτίνη.

Ο δρ. Papke είπε ότι του κίνησε το ενδιαφέρον η ιδέα ότι οι καπνιστές που εξαρτώνται από τη νικοτίνη συνδέουν το κάπνισμα με τον καφέ το πρωί και το αλκοόλ το βράδυ. Αν και η επίδραση του αλκοόλ στους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο έχει ερευνηθεί διεξοδικά, η αλληλεπίδραση των υποδοχέων με τον καφέ έχει μελετηθεί λιγότερο.

«Πολλοί αναζητούν καφέ το πρωί λόγω της καφεΐνης. Αλλά μήπως ο καφές κάνει και κάτι άλλο στους καπνιστές; Θέλαμε να μάθουμε εάν υπήρχαν άλλα πράγματα στον καφέ που επηρέαζαν τους υποδοχείς νικοτίνης του εγκεφάλου», είπε ο δρ. Papke.

Τα ευρήματα, είπε, παρέχουν μια καλή βάση για μελλοντικές συμπεριφορικές έρευνες, που θα μπορούσαν να μελετήσουν περαιτέρω τη στέρηση νικοτίνης σε ζωικά μοντέλα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neuropharmacology.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

iep_1.jpg
ΙΕΠ: Σχεδιάζει πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων εκπαιδευτικών που θα βασίζεται στο θεσμό του μέντορα
Περισσότεροι/ες από 400 διευθυντές/τριες εκπαίδευσης, σύμβουλοι εκπαίδευσης και διευθυντές/τριες σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης...
ΙΕΠ: Σχεδιάζει πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων εκπαιδευτικών που θα βασίζεται στο θεσμό του μέντορα