Εργασιακός μεσαίωνας: Δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως - Δύο νέες καταγγελίες
Περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας με εργαζόμενους- “ομήρους” για ένα μεροκάματο - Τεράστια προβλήματα και στο Ρέθυμνο

“Καμπανάκι” έχει “χτυπήσει” η εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με την κατάσταση να είναι ιδιαιτέρως άσχημη σε ειδικότητες όπως οι καμαριέρες. Με το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμά το neakriti.gr φέρνει στο φως την υπόθεση δύο καμαριέρων που εργάζονται σε ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου και επί δύο μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ρεπό. Και είναι μόνο δύο περιπτώσεις από τις πάμπολλες που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για εργοδοτική αυθαιρεσία η οποία παράγει εργασιακή “ομηρία” σκλαβώνοντας ανθρώπους που πραγματικά παλεύουν για ένα μεροκάματο. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων “κρούει το καμπανάκι” προς την κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές πως πρέπει να μπει άμεσα η ψηφιακή κάρτα στους ξενοδοχειακούς χώρους, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο η έλλειψη προσωπικού είναι 15-20% περισσότερη σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία είναι η έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο, αφού από πέρυσι είχε κάνει αισθητή την εμφάνισή του ως «η μεγάλη παραίτηση». Ουσιαστικά, άνθρωποι έφευγαν από τις “παραδοσιακές” εργασίες και μεταπηδούσαν σε άλλα επαγγέλματα με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση ενός καλύτερου εργασιακού μέλλοντος. Η έλλειψη προσωπικού συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα, με άμεση συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες να δουλεύουν σε καθεστώς υπερεντατικοποιημένης εργασίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr επισήμανε πως «υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργασιακού προσωπικού. Φέτος στον νομό Ηρακλείου είμαστε 15-20% παραπάνω σε έλλειψη σε σχέση με πέρυσι. Η κατάσταση είναι δραματική. Και βλέπουμε πως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας έχει “χτυπήσει κόκκινο”. Ιδιαιτέρως σε επαγγέλματα όπως οι καμαριέρες που απαιτούν σωματική εξουθένωση. Η κάθε καμαριέρα μπορεί να αναλάβει 18-25 δωμάτια ή μικρές βίλες».

«Είναι αναπόφευκτη η έλλειψη προσωπικού», είπε από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης. «Δεν υπάρχει νέος κόσμος για να αντικαταστήσει το υφιστάμενο προσωπικό που σιγά-σιγά αποχωρεί για να συνταξιοδοτηθεί. Εάν δεν μπουν νέοι άνθρωποι στον χώρο των ξενοδοχείων, τότε θα σταματήσει και το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου. Όταν κάθε χρόνο αποχωρούν 100-200 ξενοδοχοϋπάλληλοι, τότε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα τους αντικαταστήσουν; Το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού είναι μεγάλο. Επίσης, το πρόβλημα αυτό συνδέεται και με τη σχολή στου Κοκκίνη Χάνι. Κλείνοντας η σχολή αυτή, ουσιαστικά μπήκε “λουκέτο” στο μέλλον του ξενοδοχοϋπαλλήλου», τονίζει ο κ. Σμυρνάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κοκολάκης αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά εργαζομένων στην καθαριότητα των ξενοδοχείων, και συγκεκριμένα καμαριέρες, που δουλεύουν δύο μήνες χωρίς ρεπό. Οι δύο αυτές καμαριέρες δουλεύουν εδώ και δύο μήνες χωρίς ούτε μία μέρα ξεκούρασης σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Χερσονήσου. Η σωματική εξάντλησή τους έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης, με άμεση συνέπεια να φτάσουν στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και να εκθέσουν στο συνδικαλιστικό τους όργανο τα παράπονά τους. «Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας», είπαν στον κ. Κοκολάκη, με τον ίδιο να δηλώνει στο neakriti.gr πως «οι δύο γυναίκες εργάζονται σε πεντάστερο ξενοδοχείο της περιοχής Χερσονήσου ως καμαριέρες και δουλεύουν χωρίς κανένα ρεπό εδώ και δύο μήνες. Εδώ και 60 ημέρες δουλεύουν ανελλιπώς χωρίς να μπορούν να πάρουν ανάσα. Δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου και είναι σωματικά εξαντλημένες. Μου είπαν προσωπικά πως θα καταρρεύσουν. “Δεν αντέχουμε...”, μου είπαν. Αυτή είναι μια κατάσταση που μας προκαλεί δυσαρέσκεια και προβληματισμό. Ο κάθε ξενοδόχος οφείλει να σέβεται το ξενοδοχοϋπαλληλικό του προσωπικό. Είναι εργαζόμενοι που επιθυμούν να έχουν ομαλότητα στην οικογενειακή τους - και όχι μόνο - ζωή. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Εγώ προσωπικά παρέπεμψα το ζήτημα στην Επιθεώρηση Εργασίας, με σκοπό να γίνουν στοχευμένοι και εξονυχιστικοί έλεγχοι. Τέτοια φαινόμενα είναι κατακριτέα και αποδοκιμαστέα».

Πηγή: neakriti.gr

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο κ. Κοκολάκης τονίζει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επιθεωρούν πότε εισέρχεται ο εργαζόμενος στον χώρο εργασίας και πότε αποχωρεί απ’ αυτόν.

Καταλήγοντας ο κ. Κοκολάκης επισημαίνει πως «το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου υποστηρίζει πως πρέπει άμεσα να μπει η ψηφιακή κάρτα εργασίας στους ξενοδοχειακούς χώρους. Θα πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να “χτυπάει” την κάρτα του ώστε να γνωρίζει και ο ξενοδόχος και ο εκάστοτε εποπτικός μηχανισμός πότε εισέρχεται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα και πότε φεύγει. Με αυτόν τον τρόπο, ο ξενοδοχοϋπάλληλος κατοχυρώνει αφενός τα δεδουλευμένα αφού οι υπερωρίες θα του πληρώνονται και αφετέρου θα προβλέπονται οι κυρώσεις σε όποιον του προσβάλλει αναφαίρετα δικαιώματα. Εμείς ως Σωματείο είμαστε υπέρ τόσο της στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας όσο και της ψηφιακής κάρτας που θα θέσει σε διαφορετική βάση τη σχέση εργοδότη-εργαζομένου».

Μεγάλο το πρόβλημα και στο Ρέθυμνο

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στο Ρέθυμνο, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, υποστήριξε στο neakriti.gr πως το πρόβλημα είναι σαφέστατα μεγαλύτερο από πέρυσι με την έλλειψη προσωπικού να είναι διπλάσια σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Εάν πέρυσι μιλούσαμε για 45.000 άτομα που είχε ανάγκη ο χώρος των ξενοδοχείων, φέτος έχουμε ανάγκη για κοντά στα 80.000 άτομα. Η έλλειψη προσωπικού δυστυχώς οδηγεί σε φαινόμενα υπερεντατικοποίησης. Και η υπερεντατικοποίηση οδηγεί σε ένα εργασιακό καθεστώς χωρίς ρεπό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Γεωργιάδης-Πολάκης
Χαμός με Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή: «Ήσουν ο πρώτος ιδιώτης σε δημόσιο νοσοκομείο» - «Τολμάς ρε κακομοίρη;»
Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι ανάμεσα σε Γεωργιάδη και Πολάκη
Χαμός με Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή: «Ήσουν ο πρώτος ιδιώτης σε δημόσιο νοσοκομείο» - «Τολμάς ρε κακομοίρη;»