Ηρακλής
Πώς πέθανε ο Ηρακλής- Ποιος άναψε τη φωτιά που κάηκε για να λυτρωθεί από τον βασανιστικό θάνατο

Ο Ηρακλής ήταν αρχαίος μυθικός ήρωας, θεωρούμενος ως ο μέγιστος των Ελλήνων ηρώων. Γεννήθηκε στη Θήβα και ήταν γιός του Δία και της Αλκμήνης, απόγονος του Περσέα.

Ο Ηρακλής πολέμησε με τον Αχελώο και με τη βοήθεια των Καλυδωνίων πήρε για γυναίκα του, τη Δηιάνειρα, κόρη του Οινέα, βασιλιά της Καλυδώνας. Λίγο μετά τον γάμο του, σκότωσε κατά λάθος τον υπηρέτη Εύνομο και εξορίστηκε στην Τραχίνα. Μαζί του πήρε και τη Δηιάνειρα. Όταν όμως έφθασαν στον Εύηνο ποταμό της Αιτωλίας, συνάντησαν τον Κένταυρο Νέσσο, ο οποίος περνούσε τους διαβάτες στην απέναντι πλευρά.

Ο Ηρακλής διέσχισε μόνος του το ποτάμι, αλλά η Δηιάνειρα δεν μπορούσε και ανέβηκε στη ράχη του. Ενώ περνούσαν τον ποταμό ο Κένταυρος αποπειράθηκε να τη βιάσει. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, σκοπός του ήταν να την απαγάγει.

Ο Ηρακλής είδε από μακριά το συμβάν και τον σημάδεψε με το τόξο του. Το βέλος του βρήκε τον Κένταυρο στην καρδιά. Λίγο πριν πεθάνει έδωσε λίγο από το αίμα του στη Δηιάνειρα και της είπε ότι αν ήθελε να μην απιστήσει ξανά ο Ηρακλής να το αλείψει στον χιτώνα του.

Αμέσως μετά το ζευγάρι αναχώρησε για την Τραχίνα, όπου η Διηάνειρα φιλοξενήθηκε στα ανάκτορα. Ο Ηρακλής εκστράτευσε εναντίον της Οιχαλίας, όπου ερωτεύθηκε την Ιόλη, κόρη του Ευρύτου, βασιλιά της Οιχαλίας. Ο άντρας που θα την παντρευόταν έπρεπε να κερδίσει στον πανελλήνιο αγώνα τοξοβολίας, που προκήρυξε ο πατέρας της.

Ο Ηρακλής κατάφερε να κερδίσει αλλά ο Εύρυτος δεν ήθελε να του τη δώσει. Η Δηιάνειρα πληροφορήθηκε τον έρωτά του για την πριγκίπισσα της Οιχαλίας και θυμήθηκε τα τελευταία λόγια του Κενταύρου. Έτριψε το αίμα του σε έναν χιτώνα και τον έδωσε στον Ηρακλή. Ωστόσο, το βέλος που είχε ρίξει ο Ηρακλής στον Νέσσο ήταν δηλητηριασμένο από τη Λερναία Ύδρα.

Όταν ο Ηρακλής φόρεσε τον χιτώνα, άρχισε να τον πονάει όλο του το κορμί. Δεν μπορούσε να τον βγάλει και όταν τον τραβούσε έβγαινε και η σάρκα του. Απελπισμένος, ανέβηκε στην κορυφή του βουνού, Οίτη και ετοίμασε ξύλα για να καεί ζωντανός. Διέταξε τους συντρόφους του να του βάλουν φωτιά αλλά αρνήθηκαν. Ο μόνος που δέχτηκε να το κάνει ήταν ο Ποίας, ο πατέρας του Φιλοκτήτη. Ο Ηρακλής του έδωσε το τόξο του για να τον ευχαριστήσει και οι Θεοί τον πήραν μαζί τους στον Όλυμπο. Όταν η Δηιάνειρα έμαθε τον θάνατό του αυτοκτόνησε.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

oiele
Σοβαρές αιχμές από την ΟΙΕΛΕ για “σιδηροδρομικό αυταρχισμό” εν μέσω πολιτικών εξελίξεων
Καταγγέλλεται στοχευμένη ενέργεια εκφοβισμού – Συσχέτιση με την υπόθεση Τεμπών και την επιστροφή του στον συνδικαλισμό
Σοβαρές αιχμές από την ΟΙΕΛΕ για “σιδηροδρομικό αυταρχισμό” εν μέσω πολιτικών εξελίξεων
posdep_1.jpg
ΠΟΣΔΕΠ: «Απαράδεκτη η επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική. Δεν έχει θέση η βία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο»
Καταδίκη από την ΠΟΣΔΕΠ που ζητά την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και την προστασία της ελευθερίας έκφρασης στα πανεπιστήμια
ΠΟΣΔΕΠ: «Απαράδεκτη η επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική. Δεν έχει θέση η βία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο»
Εμμανουήλ Καραλής
Καραλής ξανά στον… αέρα – Πέρασε τα 6,01μ. στη Σανγκάη και φλερτάρει με την κορυφή
Ο Έλληνας πρωταθλητής επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα, περνώντας τα 6,01μ. με την πρώτη προσπάθεια και «απειλεί» πλέον σταθερά τον Ντουπλάντις
Καραλής ξανά στον… αέρα – Πέρασε τα 6,01μ. στη Σανγκάη και φλερτάρει με την κορυφή
mitsotakis
Μητσοτάκης: Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια με άμεσες συνέπειες και έλεγχους
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα πανεπιστήμια - Στρατηγική ενίσχυσης της ασφάλειας με άμεσες συνέπειες και έλεγχους
Μητσοτάκης: Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια με άμεσες συνέπειες και έλεγχους