στυση
Ο χρόνος φέρνει αλλαγές στη φυσιολογία της στύσης. Μια ειδικός εξηγεί τι συμβαίνει με το πέρασμα στη μέση ηλικία και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης

Το πέρασμα στη μέση ηλικία θα αφήσει το αποτύπωμά του στη σεξουαλική ζωή κάθε άνδρα, για κάποιους όμως θα είναι εντονότερο. Θα φέρει αλλαγές πέρα από τη μείωση της ερωτικής διάθεσης και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί θα απορήσουν βλέποντας το πέος τους να αλλάζει ή και να μικραίνει.

Κάποιοι θα το έχουν ήδη διαπιστώσει και άλλοι να νιώθουν ενδεχομένως τρόμο στη σκέψη των αλλαγών που έρχονται. Ωστόσο δεν είναι γενικός κανόνας ούτε και μη αναστρέψιμη κατάσταση, αναφέρει η Δρ Denise Asafu-Adjei, διευθύντρια στο Τμήμα Ανδρικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επίκουρη Καθηγήτρια Ουρολογίας στο Loyola Medicine του Σικάγο, εξηγώντας τι συμβαίνει στο πέος με το γήρας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

1. Χαλαρότερες στύσεις

Οι αλλαγές στον ιστό του πέους εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη χαλαρότερη στύση, καθώς με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνεται και χάνει την ελαστικότητά του. Αρνητική επίδραση στη στύση ωστόσο μπορεί να έχει και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής όσο και η αποχή από το σεξ. Σύμφωνα με την ειδικό, το πέος είναι σαν μυς που όσο δεν γυμνάζεται, ο ιστός του χάνει την ελαστικότητά του.

Όσο για τις παρεμβάσεις που μπορούν να επιτρέψουν τις γερές στύσεις, περιλαμβάνουν την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους αλλά και της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε καλά επίπεδα, τον περιορισμό του αλκοόλ και την αποφυγή του καπνίσματος.

2. Περισσότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας

Μαζί με τα 40 έρχονται και έως και 40% πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας. Έπειτα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 10% για κάθε δεκαετία, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στο Translational Andrology and Urology‌. Όσο αυξάνει η ηλικία, πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες για παθήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση, παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Κομβικός θα είναι και ο ρόλος της τεστοστερόνης, της ορμόνης που εμπλέκεται στην παραγωγή σπέρματος, τη λίμπιντο και την υγεία των μυών και των οστών, τα επίπεδα της οποίας φθίνουν συν τω χρόνω. Η μειωμένη τεστοστερόνη θα πλήξει έτσι και τη στύση.

Αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε άνδρας εντούτοις, σημειώνει η Δρ Asafu-Adjei, είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι λόγος ντροπής, είναι συχνότερη απ’ όσο συνήθως φανταζόμαστε και μπορεί να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή αλλά και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

3. Μειωμένη αισθητικότητα

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που αφορά κυρίως άνδρες που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και, αν παραμείνει αρρύθμιστος, προκαλεί βλάβες στα περιφερικά αγγεία και νεύρα προκαλώντας μειωμένη αισθητικότητα.
 

Πηγή: Μάριος Οικονόμου - ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eurovision
Σπουδαία δράση εργαζομένων- Η Βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση με μήνυμα κατά του Ισραήλ (Pic)
Η βελγική VRT διέκοψε τη μετάδοση με μήνυμα κατά του Ισραήλ – «Σταματήστε τη γενοκτονία»
Σπουδαία δράση εργαζομένων- Η Βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση με μήνυμα κατά του Ισραήλ (Pic)