εργασία στον τουρισμό
Άρθρο – φωτιά για τις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα και ειδικά στα τουριστικά νησιά, εν μέσω καύσωνα, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ήταν κόλαση, αλλά ο εργοδότης είπε, πρέπει να δουλέψεις – Πεθαίνοντας από τη ζέστη στην Ελλάδα».

Σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian αναδεικνύει τις ακραίες και δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα. Στην ανταπόκρισή του, ο Guardian αναφέρει ότι, «η Ελλάδα βασίζεται στην τουριστική της βιομηχανία. Ωστόσο, οι έντονοι καύσωνες, που προκάλεσαν πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, κάνουν τη ζωή ανυπόφορη για χιλιάδες υπαλλήλους που πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους. Μερικοί από αυτούς χάνουν τη ζωή τους».

Το βρετανικό μέσο παρουσιάζει, στο άρθρο του, τις δυσβάσταχτες συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκαν να δουλέψουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. 

 

Ο ιδιωτικός τομέας «δεν καταλαβαίνει» από κυβερνητικά μέτρα

Στις 11 Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε έκτακτα μέτρα, όπως το κλείσιμο μεγάλων τουριστικών τοποθεσιών και προέτρεψε τους ανθρώπους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τον ήλιο ή τη βαριά χειρωνακτική εργασία.

Για τον Ανδρέα Μάλλη, όμως, και τουλάχιστον άλλους 900.000 Έλληνες, που βασίζονται στην εποχική τουριστική βιομηχανία για να επιβιώσουν, αυτό δεν αποτελεί επιλογή, τονίζει ο Guardian.

Ο Ιούνιος ήταν ασυνήθιστα ήσυχος για το Mallis’s Perseas Tours και έχασε μέρες δουλειάς τον Ιούλιο επειδή φυσούσε πολύ. Μπορεί να είναι η πιο ζεστή μέρα του χρόνου, αλλά εννέα πελάτες έχουν πληρώσει για μια περιήγηση με σκάφος με ένα γεύμα μπάρμπεκιου και δεν έχει την πολυτέλεια να πει «όχι».

«Όταν γυρίζω σπίτι, είναι περασμένα μεσάνυχτα. Είναι τόσο ζεστό, δεν έχω την ενέργεια να καθαρίσω τα πιάτα. Απλώς πηγαίνω στην εκκλησία, τρώω λίγο και κοιμάμαι. Αλλά όχι, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να μείνω στο σπίτι. Αν το έκανα, θα έπρεπε να πουλήσω το σκάφος».

Νέα ανισότητα

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η θερμική κρίση έφερε μαζί της μια νέα ανισότητα. Οι άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους σε αφόρητες συνθήκες επιλέγουν μεταξύ του βιοπορισμού και της φυσικής τους επιβίωσης. Στην κορύφωση του καύσωνα στις 20 Ιουλίου, ένας 46χρονος άνδρας που παρέδιδε φαγητό με ποδήλατο πέθανε από θερμοπληξία στην Εύβοια. Το περασμένο καλοκαίρι, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη».

Στον Guardian μίλησε και η νοσηλεύτρια στο Κουλούρειο Νοσοκομείο στην Ύδρα, Ρουσέβα Ζορμίτσε. Η ίδια εργάζεται εκεί εδώ και 22 χρόνια. Η Ύδρα είναι ένα από τα πιο ζεστά νησιά της χώρας ενώ αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους μποέμ Βρετανούς τουρίστες από τη δεκαετία του 1960. Όπως ανέφερε η ίδια, μέσα σε μία μόνο ημέρα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, έκανε εισαγωγή σε τρία άτομα με συμπτώματα θερμοπληξίας.

«Έρχονται με συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο, έμετο. Κυρίως άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τον ήλιο όλη μέρα», λέει. «Η ζέστη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, επειδή αυτά τα φάρμακα είναι διουρητικά. Συνήθως είναι τουρίστες – οι Έλληνες ξέρουν τι να κάνουν στη ζέστη», συμπληρώνει και προσθέτει όμως ότι ακόμα και οι πιο σκληραγωγημένοι Έλληνες, αν εργάζονται στον τουρισμό, είναι ευάλωτοι.

«Στον ιδιωτικό τομέα κανείς δεν προστατεύεται»

«Ιδιαίτερα οι σουβλατζήδες , που στέκονται μπροστά σε αυτή τη ζέστη για να ψήνουν όλη μέρα. Επίσης, οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραλία. Τι μπορούν να κάνουν; Η κυβέρνηση έχει νόμο για να εμποδίζει τις εργασίες έξω όταν έχει πολύ ζέστη. Αλλά χρειάζονται τα χρήματα. Αν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα, κανείς δεν προστατεύεται. Αυτή είναι η αλήθεια», τονίζει.

Μπορεί οι υπάλληλοι σε beach bar και ξαπλώστρες, όταν προσεγγίζονται από τους εργοδότες τους, να ισχυρίζονται ότι, παρότι ο καιρός είναι πιο ζεστός από το συνηθισμένο παραμένει ανεκτός με αρκετό νερό και σκιά, ωστόσο, 43χρονος σερβιτόρος σε πολυτελή παραλία – θέρετρο με θέα την Πελοπόννησο, συμφώνησε να είναι ειλικρινής, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Έχω ακόμα πονοκεφάλους και κράμπες στο στομάχι – συμπτώματα θερμοπληξίας. Την περασμένη εβδομάδα ήταν κόλαση. Πληρωνόμαστε 5 € την ώρα, δουλεύουμε 11 ή 12 ώρες την ημέρα και δεν έχουμε ρεπό. Αρρώστησα την περασμένη εβδομάδα από τον ήλιο. Έπαθα θερμοπληξία, το ίδιο και ο συνάδελφός μου στην άλλη άκρη της παραλίας. Ο ιδιοκτήτης ήρθε και μας έφερε μερικά Gatorade και είπε, “δυστυχώς, πρέπει να δουλέψετε”», εξομολογείται.

Στη Μήλο, σε δημοφιλές σουβλατζίδικο του νησιού εργάζεται ο 42χρονος Αιγύπτιος σεφ, Ιχάμπ. Ο ίδιος επέλεξε να δουλέψει στο συγκεκριμένο νησί για έκτη καλοκαιρινή σεζόν. Υπό συνθήκες ακραίας ζέστης, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου στις 18:30 το απόγευμα, ο ίδιος εξηγεί ότι, η ζέστη από τις φλόγες στο μαγαζί ανεβάζει τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς. Δεν υπάρχει κλιματισμός μέσα.

«Είμαι εδώ έξι μήνες και δεν παίρνω ούτε μια μέρα άδεια. Αυτή είναι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα – δεν σε αφήνει να ξεκουραστείς. Δουλεύω 13 ώρες την ημέρα. Δεν έχω φάει από το πρωί. Μόνο χυμό, νερό και καφέ. Δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι που απαιτούνται. Ένα τέτοιο κατάστημα χρειάζεται τρία ή τέσσερα άτομα. Είμαστε μόνο δύο», εξηγεί, και συστήνει την κολλητή του από το Μπαγκλαντές, που φοράει ένα μπλουζάκι βρεγμένο από τον ιδρώτα. «Δεν είμαι πια χαρούμενος εδώ», υπογραμμίζει ο Ιχάμπ. «Την περασμένη εβδομάδα, ο φίλος μου έπαθε εγκεφαλικό ενώ δούλευε σε άλλο σουβλατζίδικο. Αγχώθηκε πολύ και έπεσε κάτω όπου δούλευε. Δε θέλω να μου συμβεί αυτό. Δε θέλω να πεθάνω γιατί κάποιος ήθελε ένα σουβλάκι», καταλήγει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα