rodos fotia
Τρία ενεργά μέτωπα καίνε τη Ρόδο για έκτη μέρα - Συνεχείς οι εκκλήσεις για βοήθεια

Ανεξέλεγκτη παραμένει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη σε τέσσερα ενεργά μέτωπα, αφού υπήρξε και αναζωπύρωση στο φράγμα Γαδούρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εντοπίζεται στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι ενώ κινδυνεύει και το χωριό Ασκληπειός.

Οι φλόγες έχουν "τυλίξει" μεγάλο μέρος του νησιού, οδηγώντας στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών από ξηρά και θάλασσα, ενώ δεκάδες χιλιάδες τουρίστες ανησυχούν για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου, δεδομένου ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που αναμένεται να ενταθούν εντός της ημέρας. Συνολικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 19.000 άτομα.

Δύο εισαγωγές και 9 προσελεύσεις στις δομές υγείας

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.

Δύο άτομα έχουν έως τώρα κάνει εισαγωγή. Το ένα υπέστη κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου. Το δεύτερο είναι μία 31χρονη έγκυος, που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προσπάθεια να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

μήνυμα

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: Πρωτόγνωρες οι εικόνες - Το περιβάλλον έχει καταστραφεί

Στην Ρόδο βρίσκεται ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, μεταφέροντας τις εικόνες της καταστροφής από τις τεράστιες δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και τις τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια και τουριστικά καταλύματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για το χωριό Λάερμα που το βράδυ του Σαββάτου «πολιορκήθηκε» από την πυρκαγιά δήλωσε ότι κυρίως η περιβάλλουσα περιοχή και ορισμένα σπίτια έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Όπως είπε, η μορφολογία στην περιοχή είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται κατ’ αρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μεγα-πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου» σχολίασε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ακρόπολη
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
ΕΔΕ για το περιστατικό στην Ακρόπολη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
μάτι δίκη
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες
Με διευκολύνσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες για την πυρκαγιά στο Μάτι
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες