Δείτε ΕΔΩ την ταινία – ιστορικό ντοκουμέντο: Το ξυπόλητο τάγμα (1953)
Μια ειλικρινή και συγκινητική ταινία για την Αντίσταση στη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εκτυλίσσεται η ιστορία της ταινίας αυτής που σκηνοθέτησε ο Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός), που για ένα διάστημα εργάστηκε στο Χόλιγουντ, σκηνοθετώντας διάφορες ταινίες, ανάμεσά τους και την περιπέτεια εποχής «Η σειρήνα της Ατλαντίδας», με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Μοντέζ.

Πρωταγωνιστές της ταινίας, μια ομάδα ορφανών παιδιών, που, όταν τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης επιτάσσονται από τους Γερμανούς, καταφεύγουν σ’ ένα απομακρυσμένο, μισογκρεμισμένο κτίριο και, έχοντας φτιάξει μια καλόκαρδη «συμμορία», κλέβουν από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες για να συντηρούνται αλλά και να βοηθούν τους ανθρώπους γύρω τους, μαζί κι εκείνους της Αντίστασης.

Παρά τα περισσότερα από 60 χρόνια που τη βαραίνουν, η ταινία του Γκρεγκ Τάλλας παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, κι αυτό εξαιτίας όχι μόνο των γυρισμένων σε φυσικά ντεκόρ σκηνών της (τη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του ’50) αλλά και του ρεαλισμού και της δύναμης των σκηνών της που συχνά φέρνουν στο νου την κλασική νεορεαλιστική ταινία «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» του Ροσελίνι.

Με καλοστημένες σκηνές -ανάμεσά τους και μια σκηνή με θέατρο σκιών-, με προσεγμένη φωτογραφία του Μιχαήλ Γαζιάδη που δίνει την όλη ατμόσφαιρα της εποχής, με τους μικρούς ερασιτέχνες πρωταγωνιστές να παίζουν πειστικά τους ρόλους τους και σωστό ρυθμό, ο Τάλλας έφτιαξε μια ειλικρινή, συγκινητική ταινία, που δεν έχασε τη φρεσκάδα της.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ταινία:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

cache_eurobank2.jpg
Εκπαιδευτικοί και επιμόρφωση: πώς χωράει η εξέλιξη σε μια ήδη γεμάτη εβδομάδα

Εκπαιδευτικοί και επιμόρφωση: πώς χωράει η εξέλιξη σε μια ήδη γεμάτη εβδομάδα

Η επιμόρφωση δεν χρειάζεται τέλειο...

Εκπαιδευτικοί και επιμόρφωση: πώς χωράει η εξέλιξη σε μια ήδη γεμάτη εβδομάδα
Μητσοτάκης Βρυξέλλες
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Τα θέματα στην ατζέντα
Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πόλεμος ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, η ενέργεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Τα θέματα στην ατζέντα