Τουταγχαμών
Bjørn Christian Tørrissen/Wikipedia
Πώς έμοιαζε ο 19χρονος βασιλιάς της αρχαίας Αιγύπτου

Έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του περίφημου τάφου του Τουταγχαμών, διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τεχνικές της εγκληματολογίας για να αναδημιουργήσει το πρόσωπο του διασημότερου φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.

pharao

Ο Τουταγχαμών, ο οποίος εκτιμάται πως ήταν μόλις 19 ετών όταν πέθανε το 1323 π.Χ, έμοιαζε περισσότερο με «νεαρό φοιτητή» παρά με ηγέτη, σχολίασαν οι ερευνητές στην Daily Mail.

Οι εικόνες που προέκυψαν παρουσιάζουν μάλιστα μεγάλη ομοιότητα με τα αποτελέσματα προηγούμενης προσπάθειας αναδημιουργίας του προσώπου το 2005, επισήμαναν.

«Μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο» είπε ο βραζιλιάνος ερευνητής Σίσερο Μοράες, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ειδικούς από την Αυστραλία και την Ιταλία.

pharao

«Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική φιγούρα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα» δήλωσε.

Η ερευνητική ομάδα δεν ήταν δυνατό να εξετάσει το ίδιο το κρανίο του Τουταγχαμών, αξιοποίησε ωστόσο τις διαθέσιμες μετρήσεις για τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

«Ήταν μια δουλειά ντετέκτιβ με πληροφορίες που συνδέθηκαν μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου. Με τα δεδομένα των αναλογιών και ορισμένες σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, κατέστη δυνατό να πάρουμε το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών» ανέφερε ο Μοράες.

Στη συνέχεια, μετρήσεις σύγχρονων προσώπων σε αξονικό τομογράφο χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί «το μέγεθος των χειλιών, η θέση των ματιών, το ύψος των αφτιών και της μύτης».

Το δε πάχος των ιστών σε κάθε περιοχή του προσώπου καθορίστηκε σύμφωνα με μετρήσεις στα πρόσωπα σύγχρονων Αιγυπτίων.

Στην τελική εικόνα προστέθηκαν και ορισμένα υποκειμενικά στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών, το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα.

Ο Τουταγχαμών λατρευόταν ως θεός στη διάρκεια της ζωής του και αποκατέστησε τον πολυθεϊσμό που είχε επιχειρήσει να καταργήσει ο προκάτοχός του Ακενατών.

Έγινε διάσημος τον 20ό αιώνα επειδή ο τάφος του είναι ο μόνος που βρέθηκε ασύλητος. Περισσότερα από 5.000 πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκαν στις υπόγειες αίθουσες που ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασλιέων κοντά στο Λούξορ.

Χρειάστηκε μια δεκαετία για να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από τον τάφο όλα τα ευρήματα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο ιταλικό Journal of Anatomy and Embryology.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathimatika
Συμβαίνουν κι αλλού: «Χαμός» στην Κύπρο για υπερδύσκολα θέματα Μαθηματικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις
Πρόβλεψη στην Κύπρο για τα γραπτά των Μαθηματικών: «Θα δούμε πολλούς μαθητές, δυστυχώς, να έχουν από 1 έως 5».
Συμβαίνουν κι αλλού: «Χαμός» στην Κύπρο για υπερδύσκολα θέματα Μαθηματικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις