τροφες
Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο υγιεινό είναι.

Υγεία και διατροφή συνδέονται στενά και όταν έχουμε συμβουλές που προέρχονται από κάποιον ειδικό, δε θα πρέπει να τις προσπεράσουμε, αλλά να τις ακολουθήσουμε κατά γράμμα.

Επιλέγοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά και αποφεύγοντας τα υπερβολικά σάκχαρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα τις ζωτικές μας λειτουργίες και να αποφύγουμε την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Τι άλλο όμως θα μπορούσαμε να προσέξουμε;

Ο δρ. Sarmed Sami, γαστρεντερολόγος, επίκουρος καθηγητής στο University College London και γιατρός του Κέντρου Παθήσεων Πεπτικού του Λονδίνου στο Νοσοκομείο The Princess Grace, μας προτρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να διαλέγουμε προσεκτικά την κατανάλωση των τροφίμων, προσέχοντας τα παρακάτω:

 Λιγότερο επεξεργασμένο κρέας

Λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και αλλαντικά είναι για πολλούς σίγουρα λαχταριστά, δεν έχουν όμως μεγάλη διατροφική αξία. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η προσθήκη νιτρικών και νιτρωδών αλάτων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιβλαβείς χημικές ουσίες στο έντερο, που ονομάζονται νιτροζαμίνες, οι οποίες θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν επίσης να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας στη φλεγμονή του εντέρου.

 
Περισσότερα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα 

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίζονται σε πλήρη, ημίπαχα και άπαχα. Τα κορεσμένα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας και της παλινδρόμησης, ενώ συμβάλλουν επίσης στη φλεγμονή στο έντερο, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο. Αντίστοιχα, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να διαταράξει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.

Λέμε «όχι» στα πολλά τηγανητά 

Σίγουρα θα περιμένατε να τα βρείτε σε αυτή τη λίστα. Τα ανεξαιρέτως αγαπημένα τηγανητά μπορούν εξίσου να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, καθώς επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου λόγω των υψηλών ποσοτήτων λίπους. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και κοιλιακή δυσφορία.

Ακόμα, οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα των τροφίμων είναι δύσκολο να διασπαστούν από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο πεπτικό σύστημα.

Λιγότερα σακχαρούχα ποτά 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες, αλλά και με τις διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου, αλλάζοντας τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο.

Ιδιαίτερα ένοχα έχουν κριθεί τα ανθρακούχα ποτά, τόσο όσα περιέχουν ζάχαρη αλλά και αυτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, καθώς το ανθρακικό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κράμπες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Εκτός από το γεγονός ότι έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία, περιέχουν συστατικά επικίνδυνα για τον οργανισμό γενικότερα, όπως πρόσθετα σάκχαρα, λίπος, αλάτι καθώς και πολλές άλλες χημικές ουσίες, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές, που συνδέονται με μεταβολικές αλλαγές. Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο υγιεινό είναι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2025: Η μαθήτρια που πέτυχε το «απόλυτο 20» στην Οικονομία και πάει για ΑΣΟΕΕ

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

rapid test eody
Συναγερμός: Κτηνοτρόφος πέθανε από φονικό αιμορραγικό ιό – Τον τσίμπησε μολυσμένο τσιμπούρι
Πανικός στον ΕΟΔΥ: «Αποφεύγετε τη στενή φυσική επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά»
Συναγερμός: Κτηνοτρόφος πέθανε από φονικό αιμορραγικό ιό – Τον τσίμπησε μολυσμένο τσιμπούρι
Διερευνητική Μάθηση και Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Καινοτομία και Συνεργασία στη Σύγχρονη Εκπαίδευση
Επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας «Διερευνητική Μάθηση και Εκπαιδευτικά Προγράμματα» στη Χαλκίδα
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εκπαιδευτικοί από όλες τις ειδικότητες και βαθμίδες της εκπαίδευσης παρουσίασαν καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις,...
Επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας «Διερευνητική Μάθηση και Εκπαιδευτικά Προγράμματα» στη Χαλκίδα
Γιώργος Καραμέρος
Γιώργος Καραμέρος: Η «γαλάζια κόπρος» του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καθαρίζει με λίγες παραιτήσεις
«Το Μαξίμου ζει τις τελευταίες μέρες της Πομπηΐας», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Καραμέρος: Η «γαλάζια κόπρος» του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καθαρίζει με λίγες παραιτήσεις
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Σημαντική παρουσία στη 25η διημερίδα δημοσίων και διεθνών σχέσεων των ΑΕΙ
Η εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου από υψηλόβαθμα στελέχη αντανακλά την ενεργή δέσμευσή του στη διεθνοποίηση και τη στήριξη των φοιτητών μέσω ευρωπαϊκών...
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Σημαντική παρουσία στη 25η διημερίδα δημοσίων και διεθνών σχέσεων των ΑΕΙ