θερμοσίφωνας
Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις στο Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα- Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα, στο οποίο επιδοτείται σε ποσοστό έως 60%, η αντικατάσταση ηλεκτρικού από ηλιακό θερμοσίφωνα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέτας, αναφέρει ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω gov.gr ή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος https://allazothermosifona.gov.gr.

Πιο αναλυτικά, οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:

  • 11/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2
  • 12/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
  • 13/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
  • 14/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
  • 15/5 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους που θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Να είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.
  • Να έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2006 και να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Να διαθέτουν ΑΦΜ και  κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Να έχουν υποβάλει κατά το  φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1). Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος τα βασικά του χαρακτηριστικά έχουν ως εξής:

-Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

-Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που επιδοτούνται πρέπει να είναι καινούργιοι, να έχουν πιστοποίηση, εγγύηση τουλάχιστον 2 ετών και χωρητικότητα τουλάχιστον 110 λίτρα.

-Προκειμένου να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα του ωφελούμενου. Ο προς απόσυρση θερμοσίφωνας πρέπει να έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των σαράντα λίτρων, να είναι άρτιος και τοποθετημένος στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

-Η επιδότηση κυμαίνεται από 50-60 % της δαπάνης αγοράς, ανάλογα με το εισόδημα και προαιρετικά 50-60 % της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.).

-Οι εισοδηματικές κατηγορίες είναι: ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας έως 5.000 ευρώ, επιδότηση 60 %, 5.000-10.000 ευρώ 55 % και 10.000-30.000 ευρώ, 50 %.

-Κάθε ωφελούμενος του οποίου η αίτηση εγκρίνεται, λαμβάνει δύο επιταγές (vouchers). Η μία αφορά την επιδότηση αγοράς του προϊόντος και η άλλη την επιδότηση των συμπληρωματικών υπηρεσιών. Ο ωφελούμενος μπορεί να εξαργυρώσει κάθε επιταγή σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά του νέου θερμοσίφωνα ή αντίστοιχα για την παροχή των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Η χρήση της επιταγής υπηρεσίας είναι προαιρετική και δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επιδότηση της συσκευής. Το αντίστροφο δεν ισχύει: η αγορά νέας συσκευής με επιταγή του Προγράμματος (όπως και η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής) αποτελεί προϋπόθεση για την επιδότηση της υπηρεσίας.

Πώς να κάνετε χρήση των επιταγών:

1. Επιλέξτε ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, από τον οποίο θα αγοράσετε το νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα.
2. Προχωρήστε σε παραγγελία και παραδώστε την επιταγή που αφορά στο προϊόν, για να καλύψετε μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή σας θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία, του παραδίδετε και τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
3. Με την παραλαβή του προϊόντος, προχωρήστε στην απεγκατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου Ηλιακού. Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξετε ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο), μπορείτε να παραδώσετε σε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
4. Για να ισχύει η επιδότηση τόσο της αγοράς του προϊόντος, όσο και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσετε τον παλιό Ηλεκτρικό Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου αγοράσατε το νέο Ηλιακό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ