ενοικια-σπιτια-κατοικιες
George Vitsaras / SOOC
Θεανώ Φωτίου: «προεκλογική κοροϊδία» το πρόγραμμα δανείων για νέους 25-39 ετών, 100.000 € ανά δάνειο δεν αρκεί για να αγοράσει κανείς ούτε 50τμ - Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει στις τράπεζες να πάρει κρατικό χρήμα για να αποκτήσουν νέο πελατολόγιο

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα δανείων για νέους, 25-39 ετών ασκεί η Θεανώ Φωτίου κάνοντας λόγο για «προεκλογική κοροϊδία» καθώς το μέτρο αυτό θα ωφελήσει στην ουσία μόνο τις Τράπεζες οι οποίες παίρνουν χρήματα του κράτους για να αποκτήσουν νέο πελατολόγιο στα στεγαστικά δάνεια. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το γεγονός ότι τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται, τουλάχιστον «400.000 νέοι 25-44 ετών δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το παιδικό τους δωμάτιο διότι 31% είναι άνεργοι, ένας στους τρεις νέους εργαζόμενους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και ένας στους 2 νέους εργάζεται σε μερική απασχόληση. Άρα, είναι κοροϊδία αυτή η σταγόνα στον ωκεανό».

Κατηγορεί επίσης τον κ. Χατζηδάκη, ότι καυχιέται πως με τα σημερινά δεδομένα «η δόση θα είναι 342 € το μήνα, όταν ξέρει καλά ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί από τον Μάιο, που θα αυξηθούν και πάλι τα τραπεζικά επιτόκια» επισημαίνει η Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικά η δήλωση:

Σήμερα η ΝΔ ξεκινά, μόνο για προεκλογικούς λόγους, ένα πρόγραμμα δανείων για νέους, 25-39 ετών, που στην ουσία ωφελεί μόνο τις Τράπεζες οι οποίες παίρνουν χρήματα του κράτους για να αποκτήσουν νέο πελατολόγιο στα στεγαστικά δάνεια. Σήμερα τα επιτόκια αυξάνονται και ο πτωχευτικός νόμος του Κ. Μητσοτάκη απειλεί τους νέους δανειολήπτες να εμπλακούν σε ατέρμονα κύκλο κόκκινων δανείων αφού είναι άγνωστο πόσο θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η δόση που θα πληρώνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί εσκεμμένα ότι 400.000 νέοι 25-44 ετών δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το παιδικό τους δωμάτιο διότι 31% είναι άνεργοι, ένας στους τρεις νέους εργαζόμενους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και ένας στους 2 νέους εργάζεται σε μερική απασχόληση. Άρα, είναι κοροϊδία αυτή η σταγόνα στον ωκεανό.

Αλλά ούτε καν 5.000 δάνεια δεν θα δοθούν, γιατί αυτό σημαίνει Μ.Ο. 100.000 € ανά δάνειο, που δεν αρκεί για να αγοράσει κανείς πάνω από 50 τ.μ. Και για τέτοιο δάνειο, ο κ. Χατζηδάκης καυχιέται ότι με τα σημερινά δεδομένα η δόση θα είναι 342 € το μήνα, όταν ξέρει καλά ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί από τον Μάιο, που θα αυξηθούν και πάλι τα τραπεζικά επιτόκια.

Η στεγαστική κρίση των νέων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα 5.000 δάνεια Διότι στην Ελλάδα 1 στα 3 νοικοκυριά νέων (35 %) ξοδεύουν πάνω από το 70% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγης, ενοίκιο ή δόση δανείου, κοινόχρηστα, ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση ή ψύξη, πράγμα και σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν με τα υπόλοιπα.

Η μόνη λύση για τη στέγη των νέων είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ:

1ον: διπλασιάζουμε το στεγαστικό επίδομα για 150.000 νοικοκυριά ηλικίας 24 - 44 ετών (400.000 μέλη). Από 70 €/μήνα σε 140 € για ένα άτομο και από 175 €/μήνα σε 350 € για ζευγάρι με δύο παιδιά. διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχα, σε 10.000 έως 25.000 €, και παρέχοντας εγγύηση ενοικίου για νέες και νέους σε επισφαλείς και εποχικές θέσεις εργασίας.

2ον: Αντιμετωπίζουμε τη φούσκα ακινήτων, με ένα νέο καινοτόμο δημόσιο εργαλείο, την Τράπεζα Στέγης, απόθεμα, δηλαδή, κατοικιών, με σκοπό την απόκτηση ιδιόκτητης ή ενοικιαζόμενης κατοικίας από τους νέους με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το απόθεμα απαρτίζεται από: 

α. κενά και ανεκμετάλλευτα δημόσια ακίνητα (Ασφαλιστικών Ταμείων, ΝΠΔΔ, Δήμων, Εκκλησίας, κοινωφελών ΝΠΙΔ).

β. κενά και ανεκμετάλλευτα κτίρια ιδιωτών.

γ. ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που τα διαθέτουν στην Τράπεζα στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων με:

  • φοροελαφρύνσεις,
  • εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο,
  • ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό,
  • ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη,
  • ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.

3ον: Παράλληλα θεσμοθετούμε κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb): Δεν επιτρέπονται σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης διότι υποκρύπτουν τουριστικό προϊόν, αλλά επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα για 2-3 ακίνητα ανά ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή.

Για τη στεγαστική πολιτική δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης και ανάπτυξης οικονομικής προσιτής κατοικίας από αποθεματικά του πρ. ΟΕΚ και πόρους του ΕΣΠΑ 2021-27, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (όπου η ΝΔ περιέλαβε μόνον 1 εκ. για κοινωνική κατοικία) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα α

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα