Συντάξεις: Αναδρομικά έως 6.000 ευρώ για 110.000 συνταξιούχους
Αναδρομικά από 420 ευρώ έως και 6.000 ευρώ για περίπου 110.000 συνταξιούχους στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός συντάξεων

Ξεκλειδώνουν και οι αυξήσεις για πάνω από 20.000 συνταξιούχους που είχαν ασφαλιστεί σε δύο Ταμεία είτε με παράλληλη είτε και με διαδοχική ασφάλιση.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», τα αναδρομικά για αυτή την κατηγορία είναι πολλαπλάσια αφενός γιατί προκύπτουν μηνιαίες αυξήσεις από 200 ευρώ και άνω και, αφετέρου, διότι οι αυξήσεις αυτές γίνονται μεγαλύτερες μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Σε πολλές περιπτώσεις παράλληλων συντάξεων τα αναδρομικά από τις προσαυξήσεις που δικαιούνται οι συνταξιούχοι ξεπερνούν και τις 25.000 ευρώ!

Οι δύο αυτές εκκρεμότητες παίρνουν σειρά προτεραιότητας στον ΕΦΚΑ με στόχο να έχουν επιλυθεί στο επόμενο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος).

Οι μη επανυπολογίσμένες συντάξεις

Στις μη επανυπολογισμένες συντάξεις περιλαμβάνονται:

  • Συντάξεις λόγω γήρατος με ένα Ταμείο μετά τον Μάιο του 2016.
  • Συντάξεις γήρατος και χηρείας πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.
  • Συντάξεις αποστράτων που είχαν δύο επανυπολογισμούς λόγω διαφορών μισθολογίου, αλλά εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου 4670.
  • Συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση μετά τον Μάιο του 2016.
  • Συντάξεις με ελλιπή στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να ομαδοποιεί τις μη επανυπολογισμένες συντάξεις σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που λειτουργεί από την ομάδα επανυπολογισμού συντάξεων. Στην πράξη καταγράφονται αυτόματα οι συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογιστεί, αναλύονται οι λόγοι μη επανυπολογισμού και στη συνέχεια ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός ανάλογα με τις αιτίες που έχουν εντοπιστεί. Μέσα σε ένα τρίμηνο βγαίνουν οι διορθωμένες συντάξεις με τις αυξήσεις για τους συνταξιούχους και ακολουθεί η πληρωμή των αναδρομικών είτε τον ίδιο μήνα που πληρώνονται τις αυξήσεις είτε σε επόμενη πληρωμή.

Τα αναδρομικά μετρούν ήδη 42 μήνες από τον Οκτώβριο του 2019 και όπως φαίνεται για πολλούς συνταξιούχους, που ο επανυπολογσμός συντάξεων θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2023, τα αναδρομικά θα ξεπεράσουν τους 45 μήνες.

Ηδη, από τους εκκρεμείς επανυπολογισμούς αρχίζουν να βγαίνουν οι αποφάσεις με τα αυξημένα ποσά συντάξεων βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020. Οι αυξήσεις που προκύπτουν στις βελτιωμένες συντάξεις ξεκινούν από 10 ευρώ για όσους έχουν 30,5 με 31,5 έτη ασφάλισης και όσο ανεβαίνουν τα χρόνια οι αυξήσεις είναι 20, 50, 110 ή και 140 ευρώ το μήνα για όσους έχουν 40ετία.

Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» με τα ποσά μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις και πριν το φόρο:

*Συνταξιούχος που θα έχει αύξηση 50 ευρώ από τον επανυπολογισμό δικαιούται μέχρι στιγμής αναδρομικά 42 μηνών με 2.100 ευρώ.

*Συνταξιούχος με αύξηση 108 ευρώ από τον επανυπολογισμό έχει λαμβάνειν μέχρι στιγμής αναδρομικά 4.536 ευρώ.

*Συνταξιούχος με αύξηση 143 ευρώ από τον επανυπολογισμό έχει λαμβάνειν μέχρι στιγμής αναδρομικά 6.006 ευρώ.

Στις μη επανυπολογισμένες συντάξεις θα… επανυπολογιστεί και η αύξηση 7,75% σε μεγαλύτερο ποσό (βλ. σελ. 4-5 ενθέτου).

Προσοχή: Οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το νόμο Κατρούγκαλου θα πρέπει να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό σύνταξης για να δουν αύξηση. Οι νέοι συνταξιούχοι μετά το νόμο Κατρούγκαλου που δεν έχουν προσωπική διαφορά (παρά μόνον αν η σύνταξή τους είχε μείωση άνω του 20%) θα πάρουν στην τσέπη την αύξηση του επανυπολογισμού και τα αναδρομικά. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσουν οι παλαιοί συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω αν όντως έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους με το νόμο 4670/2020 είναι να τυπώσουν ένα μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξής τους. Εκεί θα δουν αν η αύξηση που πήραν είναι από το 7,75% που τους έδωσε η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο ή αν μαζί με το 7,75% έχουν και επανυπολογισμένη τη σύνταξή τους με το νόμο 4670. Στα σημειώματα αναφέρεται με ποιον νόμο έγιναν ο αρχικός υπολογισμός και ο επανυπολογισμός της σύνταξης.

Συντάξεις: Ερώτηση - Απάντηση

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον επανυπολογισμό σύνταξης και στον υπολογισμό ή και επανυπολογισμό σύνταξης με παράλληλη ασφάλιση; Πού εφαρμόζεται ο ειδικός συντελεστής 0,075% και γιατί στις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης τα αναδρομικά είναι περισσότερα;

Ο επανυπολογισμός γίνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και με αναδρομικά αυξήσεων από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, που ισχύουν οι βελτιωμένοι συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Στην παράλληλη ασφάλιση οι αυξήσεις προκύπτουν από τον ενισχυμένο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075%, που δίνει μπόνους στη σύνταξη και εφαρμόζεται όταν έχουν πληρωθεί εισφορές σε δύο Ταμεία, ανεξάρτητα από το αν οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν τις διπλές εισφορές για 5 ή 15 ή για 35 έτη. Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων στην παράλληλη ασφάλιση ξεκινούν από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, που άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Στις δύο αυτές κατηγορίες υπάρχουν σε εκκρεμότητα συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογιστεί και συνταξιούχοι με 30 και άνω έτη ασφάλισης δεν έχουν πάρει τις αυξήσεις που πήραν οι υπόλοιποι, ενώ χιλιάδες συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που εκδόθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 12/5/2016) δεν έχουν την ειδική προσαύξηση με το συντελεστή 0,075%, που προσαυξάνει περαιτέρω τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε μία μονάδα επιπλέον εισφοράς που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι.

Πίνακας για αναδρομικά

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα»
Συζήτηση με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα» της δημοσιογράφου Χρύσας Λύκου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη...
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία & Ψυχικό Τραύμα»