σαχζάτ λούκμαν
Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής ο Σαχζάτ Λουκμάν

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ένας 27χρονος άνδρας πακιστανικής καταγωγής ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για να βρει ένα σπίτι και να εργαστεί. Δούλευε στη λαϊκή αγορά και εκείνη την ημέρα πήγαινε με το ποδήλατό του από το σπίτι στην δουλειά του. 

Στις 17 Ιανουαρίου του 2013 στα Πετράλωνα, όπου ήταν η δουλειά του, γύρω στις 3 το ξημέρωμα του επιτέθηκε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στην οδό Τριών Ιεραρχών. Τον τραυμάτισαν με ένα πτυσσόμενο μαχαίρι, τύπου “πεταλούδα” και μετά από επτά μαχαιριές στη πλάτη και στο στήθος τον άφησαν νεκρό.

Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ο 29χρονος πυροσβέστης Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, οι οποίοι επιβαίνοντας σε δίκυκλο επιτέθηκαν στον άτυχο νεαρό. Η επίθεση εναντίον του ήταν ξεκάθαρα ένα ρατσιστικό χτύπημα, παρόμοιο με εκείνου του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Οι δράστες πιάστηκαν την ίδια μέρα, μετά από καταγγελία περαστικών, που είδαν το συμβάν και έσπευσαν στο σημείο. Μάλιστα δεν είχαν προλάβει καν να γυρίσουν σπίτι τους, αφού πάνω τους βρέθηκε το μαχαίρι με τα αίματα του Σαχζάτ. 

Επιπλέον, στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα πεταλούδα, μια σιδερογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική καραμπίνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής,αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Η δίκη

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό που ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2013 και έληξε στις 15 Απριλίου 2014 καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν «για ασήμαντη αφορμή» επειδή «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο».

Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν είναι ένα ακόμα ρατσιστικό έγκλημα της Χρυσής Αυγής, παρ' όλα αυτά οι φωτογραφίες των δύο Χρυσαυγιτών δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα για να αναγνωριστούν από πιθανόν άλλα θύματα άλλων επιθέσεων στο παρελθόν. Ενώ δεν έγινε άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου ώστε να διερευνηθεί από ποιον είχαν πάρει την εντολή να βγουν εκείνη τη νύχτα οπλοφορώντας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»