meth
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση ασθενειών στα παιδιά, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν

Ανησυχία προκαλεί ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, RSV ενώ σε έξαρση είναι και οι πνευμονίες.

Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, οι απλές κλίνες νοσηλείας αλλά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία Παίδων, να παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα.

Παράλληλα αγωνία στους γονείς προκαλεί και η σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και των εποχικών ιώσεων έχουν γίνει «καπνός», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Γιάννας Σουλάκη, στο iatropedia.gr.

Αρκετοί είναι και οι γονείς που ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο ζενίθ οι εποχικές ιώσεις

Σύμφωνα με την Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας – Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV διατηρεί τη “μερίδα του λέοντος” στην εποχικές ιώσεις στη χώρα μας.

Η κ. Τσολιά υποστηρίζει πως εδώ και αρκετές εβδομάδες οι εποχικές ιώσεις παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα, χωρίς σημάδια υποχώρησης.

Είναι μια κατάσταση οξεία και επιβαρυμένη, αλλά δεν είναι μη αντιμετωπίσιμη στις υπάρχουσες συνθήκες και στις υπάρχουσες δυνατότητες. Πάρα πολλά είναι τα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV και οι περισσότερες εισαγωγές είμαι με αυτόν τον ιό. Υπάρχουν και αρκετές εισαγωγές παιδιών με γρίπη, αλλά ο RSV είναι ο συχνότερος λόγος εισαγωγής σε νοσοκομείο. Ο κορονοϊός, παραμένει χαμηλά αυτή τη στιγμή, αλλά ας μην βιαστούμε, γιατί με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί ακριβώς. Έχουμε ακόμα κάποια απόσταση να διανύσουμε, οπότε θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη και να μην τον αγνοούμε τελείως”, σημειώνει.

Ο ιός RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV είναι ιός της βρεφικής ηλικίας, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, αλλά και στους ενήλικες δεν προκαλούσε μέχρι σήμερα σοβαρά συμπτώματα.

Συνήθως προ της πανδημίας είχαμε με RSV μικρά βρέφη κάτω των 6 μηνών και ενδιάμεση ηλικία, 2-3 μηνών”, τονίζει η Καθηγήτρια κα. Τσολιά και εξηγεί περαιτέρω:

Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάνουν εισαγωγή μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή, νήπια. Γιατί συνήθως το 80% συναντάει τον ιό μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωή του, αλλά τώρα με την πανδημία αυτό δεν έγινε στην ώρα του. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει απόλυτα, αλλά βλέπουμε μεγαλύτερα παιδιά να μπαίνουν στο νοσοκομείο, κάτι που είναι ασυνήθιστο”, λέει.

Δεν βλέπουμε κάποια μεγάλης βαρύτητας περιστατικά σ’ αυτές τις λοιμώξεις, αν και μπαίνουν και παιδιά στη Μονάδα Εντατικής για υποστήριξη για λίγο, αλλά όχι για μείζονα αναπνευστική υποστήριξη (σ.σ. διασωλήνωση), δηλαδή υποστήριξη με μη επεμβατικό αερισμό. Το διαφορετικό που βλέπουμε από άλλες χρονιές είναι πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών, και πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία”, σημειώνει η Παιδίατρος.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ - Ανησυχία γονέων

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παίδων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες.

Επίσης, καλεί τους γονείς να φορούν μάσκες στα παιδιά τους σε χώρους που έχει συγχρωτισμό, και να κάνουν στα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι γονείς από την άλλη πλευρά, ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, καθώς είναι ιδιαίτερα σοβαρά τα μηνύματα και από το μέτωπο του κορονοϊού, τόσο με την έξαρση που σημειώνεται στην Κίνα, όσο και με τον νέο υπερμεταδοτικό ιό XBB.1.5, o οποίος εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις ΗΠΑ.

Δηλώσεις Κεραμέως

Υπενθυμίζεται ότι με νέες δηλώσεις της η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως, «τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα», τονίζοντας παράλληλα ότι «τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα».

Αναφορικά με τις μάσκες η υπουργός ανέφερε ότι «εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zorbas
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
Η τοποθέτηση του Αχ. Ζορμπά για τη σύλληψη εκπαιδευτικών στη Ρόδο
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
πρυτ
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
Με ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε για όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια