anoikta parathira
Σε περίπτωση που έχουμε σταθμεύσει το όχημά μας δίχως να κλείσουμε τα παράθυρα, ο διενεργών τον έλεγχο έχει κάθε δικαίωμα να μας κόψει κλήση «πατώντας» ακριβώς πάνω στην παράγραφο 7 του Άρθρου 34.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στην καμπίνα.

Η συγκεκριμένη πρακτική, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου, με τα «μπιλετάκια», μάλιστα, να πέφτουν βροχή στην Ιταλία, όπου το εν λόγω φαινόμενο, τα τελευταία, χρόνια είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και συγκεκριμένα την παράγραφο 4 του άρθρου 158, «κατά τη σταύθμευση και τις προσωρινές στάσεις, ο οδηγός πρέπει να λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα, αλλά και η χρήση του οχήματος χωρίς τη συγκατάθεσή του».

Το σκεπτικό των Ιταλών νομοθετών είναι ότι όταν ένας οδηγός αφήνει ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου διευκολύνει την κλοπή του οχήματός και ως εκ τούτου τη χρήση του αυτοκινήτου δίχως τη συγκατάθεσή του.

Πρόστιμο και στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα carandmotor.gr, στη χώρα μας, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η ίδια διάταξη υπάρχει και στον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 του Άρθρου 34 «Στάση και στάθμευση» όπου όρίζεται το εξής: «Οι οδηγοί οχημάτων ή ζώων που σταθμεύουν δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται από αυτά, εάν δεν λάβουν προηγουμένως τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή δυστυχήματος και, προκειμένου για μηχανοκίνητα οχήματα, για να εμποδιστεί η χρησιμοποίηση αυτών χωρίς την άδεια των οδηγών τους».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχουμε σταθμεύσει το όχημά μας δίχως να κλείσουμε τα παράθυρα, ο διενεργών τον έλεγχο έχει κάθε δικαίωμα να μας κόψει κλήση «πατώντας» ακριβώς πάνω στην παράγραφο 7 του Άρθρου 34.

Ειδικότερα, μπορεί να κρίνει ότι αφήνοντας ανοικτά τα παράθυρα δεν εμποδίζουμε αποτελεσματικά τη χρήση του οχήματός μας (από άλλους) χωρίς την άδειά μας. Όσον αφορά το ύψος του προστίμου, αυτό ορίζεται σε 40 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητη νοημοσυνη
Το σχολείο γίνεται 3D κόσμος: Το ελληνικό εργαλείο που «σπάει» τους τοίχους της τάξης
Η πλατφόρμα που μεταμορφώνει την εκπαίδευση και κάνει το μάθημα παιχνίδι - Το να μιλάς για τον Παρθενώνα είναι σημαντικό. Το να τον περπατάς μαζί...
Το σχολείο γίνεται 3D κόσμος: Το ελληνικό εργαλείο που «σπάει» τους τοίχους της τάξης
Πρωτομαγιά
Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Η Πρωτομαγιά του 1944 δεν είναι απλώς άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κατοχής
Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Υπουργείο Παιδείας
Myschool και ΟΠΣΥΔ: Οι διοικητικοί υπάλληλοι απαιτούν συμμετοχή για να μη μείνουν τα έργα… στα χαρτιά
Διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν ρόλο στις Ομάδες Εργασίας για την ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του υπουργείου Παιδείας
Myschool και ΟΠΣΥΔ: Οι διοικητικοί υπάλληλοι απαιτούν συμμετοχή για να μη μείνουν τα έργα… στα χαρτιά