Thumbnail
Η Εισαγγελία Κω, κατηγορεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης διευθυντές οργανώσεων επειδή συμπαρίστανται σε πρόσφυγες

Nέα ολομέτωπη επίθεση εις βάρος της αλληλεγγύης και ιδιαίτερα εις βάρος των οργανώσεων που αποκαλύπτουν τις παράνομες πρακτικές των ελληνικών αρχών στη διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών έχουν ξεκινήσει οι διωκτικές αρχές.

Όπως αναφέρει η efsyn.gr Εισαγγελία Κω, αξιοποιώντας σχετική δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, αποδίδει σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στον Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), και εις βάρος του Τόμι Ολσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report, για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Και όλα αυτά με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Στην προφανέστατη αυτή διαστροφή της πραγματικότητας που λέει ότι οι εν λόγω οργανώσεις αποκαλύπτουν και παρεμποδίζουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και υποχρεώνουν τις αρχές να προβούν στο καθήκον τους, οι δύο κατηγορούμενοι πλέον υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν στο πλάι τους 14 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που σε κοινό δελτίο Τύπου γνωστοποιούν την έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και το δίκαιο.

Χαρακτηρίζοντας «κυνήγι μαγισσών» την εκδικητική αυτή δίωξη, αποκαλύπτουν και τη βάση του κατηγορητηρίου. Στο επίκεντρο της δίωξης βρίσκεται η «υπόθεση Τσίντα», ενός 40χρονου πρόσφυγα από το Καμερούν που έπεσε δύο φορές θύμα επαναπροωθήσεων, μέχρι να καταφέρει να φτάσει στην Κω στις 13/07/2021. Λίγες ημέρες πριν φτάσει στο νησί, κατήγγειλε τις παρανομίες των λιμενικών αρχών της χώρας και με συνέντευξη στο BBC εξέθεσε διεθνώς τις πρακτικές αυτές. Η συνέντευξή του τυχαία προβλήθηκε την ίδια ημέρα άφιξης του Τσίντα στην Ελλάδα.

Απόρριψη σε τρεις μέρες

H τύχη του Τσίντα ήταν προδιαγεγραμμένη. Η αίτηση ασύλου εξετάστηκε και απορρίφθηκε σε χρόνους ασύλληπτους και συγκεκριμένα εντός τριών ημερών, χωρίς την παρουσία δικηγόρων, ενώ και ο ίδιος πλέον αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης που δήθεν έχει συστήσει ο Δημητράς και ο Τόμι Ολσεν! Ο Τσίντα, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον βρίσκεται εκτός Ελλάδας και είναι άγνωστο αν έχει ενημερωθεί για όσα του προσάπτει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Σχετικό βίντεο με τη μία εκ των δύο επαναπροωθήσεων του Τσίντα υπάρχει αναρτημένο και στον ιστότοπο του Aegean Boat Report. Το δε στοιχείο που οδήγησε στη δίωξη Δημητρά ήταν ότι η οργάνωσή του, κατόπιν επικοινωνίας με τους πρόσφυγες, δημοσιοποίησε στις αρχές τη θέση τους και τα στοιχεία τους, καλώντας τες να εφαρμόσουν τις διαδικασίες ασύλου!

«Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του BBC έλαβε ευρεία δημοσιότητα και προκάλεσε την αντίδραση και του υπουργού Μετανάστευσης που, ως συνήθως, κατήγγειλε ως παντελώς αβάσιμες τις σχετικές κατηγορίες, αν και επιβεβαιώνονταν με βίντεο, επικαλούμενος δήθεν εκθέσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων». Ολα αυτά βέβαια πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του OLAF για την έρευνα στη Frontex, που αποκάλυψε την αλήθεια και υποχρέωσε σε παραίτηση τον διευθυντή της Fabrice Leggeri υπό το βάρος των αποκαλύψεων.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν τη γενικότερη προσφορά του ΕΠΣΕ και του κ. Δημητρά στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και υποχρεώσεων της χώρας. «Θα αναμέναμε τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας», επισημαίνουν, και όχι τη δίωξη «όσων προσώπων και οργανώσεων γίνονται δέκτες αναφορών και μαρτυριών για επαναπροωθήσεις τις οποίες δημοσιοποιούν», τονίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Ασυλο και οι οργανώσεις που συνυπογράφουν ζητούν «να σταματήσουν οι διώξεις και η προπαγάνδα εναντίον προσώπων και οργανώσεων που λειτουργούν ενάντια σε παραβιάσεις κρατικών αρχών και οργάνων. Να διερευνηθούν ουσιαστικά οι παράνομες επαναπροωθήσεις και ασφαλώς να σταματήσουν». Την ανακοίνωση υπογράφουν αλφαβητικά οι παρακάτω οργανώσεις:

ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων-Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ», Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), Equal Rights Beyond Borders, HIAS, Legal Centre Lesvos.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia dias
Πύργος: Χειροπέδες σε 21χρονο και δυο 17χρονους που έδειραν ανήλικο μαθητή
O πατέρας του θύματος κατήγγειλε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού με συνεργούς τους, επιτέθηκαν στον 17χρονο γιό του και του...
Πύργος: Χειροπέδες σε 21χρονο και δυο 17χρονους που έδειραν ανήλικο μαθητή
harvard
Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, στα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο...
Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ