Αντρες Εσκομπάρ
Αντρές Εσκομπάρ: Το αυτογκόλ που πλήρωσε με την ζωή του

Στις 2 Ιουλίου του 1994, ο Κολομβιανός ποδοσφαιριστής Αντρές Εσκομπάρ έπεφτε νεκρός, δολοφονημένος για ένα αυτογκόλ του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στις 22 Ιουνίου του 1994, η Εθνική ομάδα της Κολομβίας αντιμετώπιζε την Αμερική για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα πάντα φαίνονταν θετικά για την χώρα του Αντρές Εσκομπάρ αλλά και τον ίδιο. Ο «Τζέντλεμαν των γηπέδων» ήταν ότι καλύτερο είχε να δείξει η Κολομβία. Η μεταγραφή του στην Μίλαν ήταν και το επόμενο μεγάλο βήμα. Θα ήταν συμπαίκτης με τους Μπάτζιο, Μαλντίνι, Βιέιρα και αρκετούς ακόμη. Απ’ την άλλη η Κολομβία είχε ήδη νικήσει την πρώην πρωταθλήτρια κόσμου, την Αργεντινή με 5-0 (πριν απ’ το τουρνουά).

Το πρόβλημα όμως για την Κολομβία ήταν πως το ποδόσφαιρο της χώρας στηριζόταν απ’ τους μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών.
Λίγους μήνες πριν μάλιστα ο μεγαλύτερος βαρόνος ναρκωτικών που υπήρξε ποτέ, ο Πάμπλο Εσκομπάρ (απλή συνωνυμία με τον Αντρές) είχε πεθάνει. Έτσι τον έλεγχο είχαν πάρει μικρότεροι έμποροι ναρκωτικών που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τη δύναμη τους. Το ποδόσφαιρο δεν άργησε να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Τα παράνομα στοιχήματα έδιναν και έπαιρναν και τα χρήματα που περίμεναν να βγάλουν οι βαρόνοι ήταν πάρα πολλά.

Για κακή της τύχη η Κολομβία είχε χάσει απ’ την Ρουμανία με 3-1 στον πρώτο αγώνα και έτσι ο δεύτερος αγώνας κόντρα στην Αμερική (διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο τότε), ήταν καθοριστικός. Οτιδήποτε πέραν της νίκης δεν ήταν επιλογή. Οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία της Κολομβίας δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους απ’ τους βαρόνους και έτσι ο φόβος και ο τρόμος τους κατέβαλαν.

Το παιχνίδι ενάντια στην Αμερική φαινόταν πως εξελισσόταν καλά μέχρι το 34ο λεπτό. Τότε, ο 27χρονος Αντρές Εσκομπάρ, προσπάθησε να ανακόψει την πορεία της μπάλας μετά από μια μπαλιά στην περιοχή, αλλά δεν τα κατάφερε. Το πόδι του συνάντησε τη μπάλα στη χειρότερη δυνατή στιγμή και την έστειλε κατευθείαν στα δίχτυα της Κολομβίας. Το τελικό σκορ ήταν 2-1 και η Αμερική πήρε τη νίκη, εξαιτίας του αυτογκόλ του Εσκομπάρ.

Τέσσερις μέρες αργότερα η Κολομβία αποκλείστηκε απ’ το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Αντρές Εσκομπάρ να γράφει άρθρο στην εφημερίδα «El Tiempo» με το οποίο ζητούσε συγγνώμη σε ολόκληρο το έθνος για την εμφάνιση του. Ήταν το μοναδικό αυτογκόλ στην καριέρα του και τελικά το μοιραίο. Στην απολογία του είχε καταλήξει με τα λόγια «Θα σας δω σύντομα, γιατί η ζωή δεν τελειώνει εδώ». Δυστυχώς για τον ίδιο αυτό δεν ίσχυε.

Στις 2 Ιουλίου του 1994, λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας, ο Αντρές Εσκομπάρ βρισκόταν στην πόλη Μεντεγίν, απ’ όπου και καταγόταν.

Ο ίδιος αποφάσισε να βρεθεί εκεί και είχε ακυρώσει ένα οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ. Καθόταν σε ένα μπαρ με φίλους και κάπου στις 3 τα ξημερώματα μπήκε στο αυτοκίνητό του για να φύγει με προορισμό το σπίτι του και την οικογένεια του. Εκεί τον πλησίασαν τρεις άντρες, οι οποίοι τον ειρωνεύτηκαν για την απόδοση του.

Ο ίδιος αντέδρασε και ο καβγάς άρχισε. Δύο από αυτούς όμως έβγαλαν όπλο και χωρίς καμία προειδοποίηση, τον πυροβόλησαν έξι φορές. Μάλιστα ορισμένες μαρτυρίες, αναφέρουν πως ο δολοφόνος φώναξε πανηγυρικά «Γκοοοολ!», όταν οι σφαίρες βρήκαν το στόχο τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές