Οι επιδράσεις της ψηφιακής πραγματικότητας είναι πολλαπλές και εν πολλοίς άγνωστες στον παρόντα χρόνο

Με τις δύο όψεις της πραγματικότητας, τη φυσική και την ανθρωπογενή (πολιτισμική, κοινωνική, τεχνολογική δηλαδή ιστορική), προχωρούσε μέχρι τώρα η πορεία μας στη Γη. Δεν είχαμε φανταστεί ότι θα εμφανιζόταν και μια άλλη μορφή της πραγματικότητας, που θα αναδιαμόρφωνε πλήρως το σκηνικό της πραγματικότητας και επομένως της ίδιας της εξέλιξης του ανθρώπου.

Η φυσική πραγματικότητα δημιούργησε, συνεξελίσσεται, εμπεριέχει αλλά και επηρεάζεται από την ιστορική πραγματικότητα. Η ιστορική πραγματικότητα είναι εν πολλοίς δημιούργημα του ανθρώπου αλλά βασίζεται στη φυσική πραγματικότητα για την όποια πορεία της.

Υπάρχουν διακριτά όρια μεταξύ των δύο μορφών της πραγματικότητας αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν σημαντική κοινή παραμεθόριο και αλληλεπιδρούν σε μεγάλη έκταση. Χρησιμοποιούμε σε σημαντικό βαθμό, για παράδειγμα, για τις κατασκευές κτιρίων το τσιμέντο αλλά αυτό στηρίζεται και στις σχετικές φυσικές πρώτες ύλες αλλά και στην τεχνολογική παρέμβαση του ανθρώπου.

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κοινό είναι το υφάδι – της φύσης και του ανθρώπου – των όσων συμβαίνουν πάνω στον πλανήτη μας, αλλά σε κάθε περίπτωση οι νόμοι της φύσης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Μπορούν να μετασχηματιστούν οι συνθήκες της φύσης από την συνολική παρέμβαση του ανθρώπου αλλά και εδώ υπάρχει ένα όριο, αφού είτε η γενική οικολογική κρίση είτε η κλιματική αλλαγή είτε ο περιορισμός των φυσικών πόρων δείχνουν τα όριά μας.

Τώρα λοιπόν προστίθεται η Ψηφιακή Πραγματικότητα, η οποία είναι εν μέρει υλική και εν πολλοίς άυλη, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο φαντασιακό περιεχόμενο, γιατί πολύ απλά είναι πιο πραγματική από το πραγματικό. Προϊόντος του χρόνου μάλιστα οτιδήποτε δεν ψηφιοποιείται θα αρχίσει να χάνει τη σημασία του!

Η Ψηφιακή Πραγματικότητα μετασχηματίζει και τη φυσική και την πολιτιστική πραγματικότητα – πιο πολύ τη δεύτερη -, διαμεσολαβεί στην εκδήλωσή τους αλλά και υποστασιοποιεί με έναν καινοτόμο τρόπο την ίδια την ύπαρξή τους. Μεταπλάθει και διαμορφώνει σε νέες εκδοχές της πολιτιστικής πραγματικότητας και παράλληλα την υπερβαίνει και δημιουργεί το δικό της αυτόνομο βασίλειο. Διαφαίνεται δε ότι στο μέλλον μπορεί να έχει και την απόλυτα μοναδική ιδιότητα της έμβιας ύλης, την Αναπαραγωγή, στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αν η φυσική πραγματικότητα έχει τους νόμους της και τις συνθήκες της, που τα μαθαίνει μέσω της Γνώσης και τα σέβεται de facto ο άνθρωπος, γιατί είναι τα όριά του, αν η πολιτιστική πραγματικότητα διέπεται από την οργάνωση τόσων και τόσων διαχρονικών κυρίως θεσμών – του κράτους, της πολιτείας, της κοινωνίας κλπ -, η καινοφανής ψηφιακή πραγματικότητα αναπτύσσεται άναρχα και υπό την βασική κηδεμονία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του εμπορευματοποιημένου κόσμου, χωρίς να έχουν συμμετάσχει ουσιαστικά οι τόσοι και τόσοι οργανωμένοι θεσμοί των κοινωνιών, που αποτελούν και το απόσταγμα και τη συμπύκνωση της μακράς εμπειρίας του ανθρώπου και που διασφαλίζουν – με τις όποιες παλινδρομήσεις και αντιφάσεις – μια πορεία προς την πρόοδο με βασικά οχήματα τον Ορθολογισμό, την Επιστήμη και την Τεχνολογία.

Οι επιδράσεις της ψηφιακής πραγματικότητας είναι πολλαπλές και εν πολλοίς άγνωστες στον παρόντα χρόνο, και μάλιστα όταν εκδηλώνονται, είναι μάλλον αργά για να επηρεαστούν από τους γενικότερους θεσμούς της πολιτείας. Οι μελλοντικές, άμεσες και όχι μακρινές, εξελίξεις ήδη δίνουν σαφώς το αποτύπωμά τους. Παραθέτω ένα σχετικό απόσπασμα δημοσιεύματος από τον ψηφιακό Οικονομικό Ταχυδρόμο.

«Το διεθνές παραγωγικό αποτύπωμα των ψηφιακών πολυεθνικών επιχειρήσεων (MNEs), το οποίο ήδη ήταν σε ανοδική τροχιά, έχει αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το Global Investment TrendsMonitor της UNCTAD αποκαλύπτει τη νέα κατάταξη των 100 κορυφαίων ψηφιακών πολυεθνικών επιχειρήσεων, των οποίων οι συνολικές πωλήσεις ήταν σχεδόν 160% υψηλότερες το 2021 σε σχέση με το 2016, με μέση αύξηση 21% ετησίως. Το καθαρό τους εισόδημα αυξήθηκε κατά πάνω από 60% μεταξύ 2020 και 2021, σε αντίθεση με μια σταθερή τάση για τις παραδοσιακές κορυφαίες 100 πολυεθνικές εταιρείες, εξαιρουμένων εκείνων στον τομέα της τεχνολογίας».

Το τοπίο των βαθιών διεργασιών και μετασχηματισμών διαμορφώνεται εν πολλοίς από τις κορυφαίες εταιρείες του ψηφιόκοσμου (Google, Amazon, Facebook, Twitter, Yahoo…)ˑμετακράτη, την πολιτική, τις κοινωνικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις να είναι σε σημαντικό βαθμό παρατηρητές και να έρχονται εκ των υστέρων να δώσουν – και μάλιστα ελλιπώς – τη δική τους θεώρηση…

Το ερώτημα έχει ήδη τεθεί. Η ψηφιακή πραγματικότητα θα παίζει όλο και πιο πολύ ρόλο στη διαμόρφωση της σύνθετης – τριμερούς πραγματικότητας και η γραφίδα της ιστορίας θα έχει όλο και πιο έντονο εμπορευματοποιημένο και αντιδημοκρατικό περιεχόμενο;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

vroxes_252863_128495_type13262.jpg
Καιρός: Ένα δύσκολο διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, χαλάζι και νοτιάδες αλλά και υψηλές για την εποχή οι θερμοκρασίες - Σε ισχύ έκτακτο δελτίο
Καιρός: Ένα δύσκολο διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί