Thumbnail
Και κάποιες ακόμη τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να «κάψετε» το λίπος

Η απώλεια λίπους στην κοιλιά είναι μια κατά κανόνα μακρόχρονη διαδικασία. Δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη επειδή απλά θα κόψετε τα αναψυκτικά.

Απαιτείται χρόνος και πιθανώς αρκετές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες για να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά.

Οι σταδιακές και σταθερές αλλαγές είναι εκείνες που αξίζουν περισσότερο. Αλλά κλινικές έρευνες έχουν αναδείξει ορισμένες συνήθειες που μπορούν να επιταχύνουν την καύση λίπους:

-μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνετε και
-αυξάνοντας τον μεταβολισμό σας

Εναπόκειται σε εσάς να μετατρέψετε αυτές τις αλλαγές σε καθημερινή συνήθεια.

1. Τρώτε φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα

Το λίπος στην κοιλιά, εκείνο που περιβάλλει τα όργανα στα πιο βαθιά στρώματα που είναι και το πιο επικίνδυνο, ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Έρευνες δείχνουν ότι το σπλαχνικό λίπος οδηγεί σε μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Αλλά μπορείτε να βρείτε έναν σύμμαχο στην μάχη κατά του σπλαχνικού λίπους: τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο, ρόκα κ.α.

Μια μελέτη στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών μη αμυλούχων, σκουρόχρωμων φυλλωδών λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο σπλαχνικό λίπος καθώς και μειωμένο λίπος μέσα στο συκώτι. Αυτού του τύπου τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες (μόλις 10-15 θερμίδες ανά φλιτζάνι) και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη C και -κυρίως- αδιάλυτες φυτικές ίνες.

2. Καφές

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό, ευρέως αναγνωρισμένο για την αύξηση της εγρήγορσης, της γνωστικής λειτουργίας και του μεταβολισμού. Ο τελευταίος, φυσικά, είναι και το κλειδί στην απώλεια βάρους.

Μια μικρή μελέτη στο Journal of the International Society of Sports Nutrition προτείνει η καφεΐνη αυξάνει την καύση λίπους, όταν συνδυάζεται με άσκηση. Όταν οι ερευνητές έδωσαν σε άνδρες συμμετέχοντες ποσότητα καφεΐνης ίση με εκείνη σε ένα φλιτζάνι καφέ 30 λεπτά πριν από την πρωινή και βραδινή άσκηση, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν καφεΐνη παρουσίασαν σημαντική αύξηση στο ποσοστό οξείδωσης του λίπους σε ολόκληρο το σώμα.

3. Πράσινο τσάι

Πολλά τσάγια περιέχουν καφεΐνη, αλλά ένα είδος ξεχωρίζει, διότι περιέχει περισσότερη επιγαλλοκατεχίνη (EGCG): το πράσινο τσάι. Αυτή η κατεχίνη έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι σας βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Έρευνα στο Journal of Nutrition έδειξε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έπιναν ένα ρόφημα με καφεΐνη με κατεχίνες πράσινου τσαγιού έκαιγαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της άσκησης σε σύγκριση με παχύσαρκους ενήλικες που έπιναν ρόφημα με καφεΐνη, αλλά χωρίς εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

4. Συνδυασμοί τροφίμων

Όταν τρώτε υδατάνθρακες, κάντε τη συνήθεια να τους συνδυάζετε με μια πηγή πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται πιο αργά, επομένως θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το γεύμα, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε λιγότερες θερμίδες που θα καταναλώνετε συνολικά. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες (από αυγά, ξηροί καρποί, ψάρια, φασόλια, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα) εμποδίζουν τους υδατάνθρακες που τρώτε να μετατραπούν γρήγορα σε γλυκόζη, κάτι που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Αν τρώτε σκέτους υδατάνθρακες, μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρό σας, με αποτέλεσμα να πέσει απότομα αργότερα και να σας στείλει σε απότομη ενεργειακή ανάγκη. Επίσης, η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο της μυϊκής ανάπτυξης και οι μύες είναι μεταβολικά πιο ενεργοί από το λίπος, επιτρέποντας στο σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν είστε σε ηρεμία.

5. Πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα

Αυτή είναι μια καλή συνήθεια για την τόνωση της καύσης λίπους για διάφορους λόγους. Πρώτα απ ‘όλα, το νερό είναι κρίσιμο εάν θέλετε τα όργανά σας να λειτουργούν βέλτιστα. Δεύτερον, το να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα γεμίζει το στομάχι σας όπως θα έκανε ένα ορεκτικό σούπας, βοηθώντας στην ικανοποίηση της πείνας αλλά χωρίς τις θερμίδες. Και συχνά ξεγελιόμαστε από την πείνα.

Διότι μερικές φορές η δίψα μπορεί να εμφανιστεί ως πείνα. Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε και να κρατήσετε μακριά την πείνα και τις λιγούρες.

Ακόμη και από μόνη της η απλή εισαγωγή νερού στο σώμα σας μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό. Σε μια μελέτη στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 60 λεπτά αφότου οι συμμετέχοντες ήπιαν περίπου 2 φλιτζάνια νερό, αύξησαν την ενεργειακή δαπάνη κατά 30%.

6. Μην φάτε καθόλου κρέας για μία μέρα την εβδομάδα

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και λιγότερου κρέατος είναι μια εξαιρετική συνήθεια για την υγεία καθώς και για την απώλεια βάρους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε απόλυτα βίγκαν για να αποκομίσετε τα οφέλη. Συνηθίστε μια μέρα κάθε εβδομάδα να μην τρώτε καθόλου κρέας και επικεντρωθείτε στη φυτική πρωτεΐνη. Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσε ότι οι φυτικές πρωτεΐνες ικανοποιούν ακόμη περισσότερο την πείνα σε σύγκριση με τα γεύματα με βάση το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα χορτοφαγικό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κατανάλωναν 12% λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας.

Και κάποιες ακόμη τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να «κάψετε» το λίπος

To NowDoctor.gr παρουσιάζει τις τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να «κάψετε» το λίπος:

1. Μήλα: Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! Σε μία μελέτη Πανεπιστημίου της Βραζιλίας, φαίνεται πως άτομα που έτρωγαν 3 μήλα, ενώ ήταν σε δίαιτα, έχασαν περισσότερο βάρος από όσους δεν έτρωγαν μήλα. Το μήλο περιέχει πηκτίνη, βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες

2.Καρπούζι: Σε μελέτη του University of Kentucky, βρέθηκε πως το καρπούζι επιδρά στον σχηματισμό αρτηριακής πλάκας και στην ανάπτυξη λίπους στην κοιλιακή χώρα.

3. Ντομάτες: Μία μεγάλη ντομάτα περιέχει μόνο 33 θερμίδες. Ένα συστατικό της ντομάτας το 9-oxo-ODA, επηρεάζει το ποσοστό λιπιδίων στο αίμα.

4. Θαλασσινά: Όταν συμπεριλαμβάνονται σε μία δίαιτα, έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη μέση. Τα θαλασσινά περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά που αποτρέπουν το λίπος στην κοιλιά.

 

5. Ξηροί καρποί: Κρατάνε την κοιλιά σας λεπτή, καθώς σας κρατάνε χορτασμένη για πολύ ώρα. Η κατανάλωση 10 αμυγδάλων την ημέρα είναι αρκετά για να περιορίσουν το αίσθημα της πείνας.

6. Βύσσινα – κεράσια: Η κατανάλωση τους μειώνει τα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου. Ως μεταβολικό σύνδρομο εννοείται μία ομάδα συμπτωμάτων που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και κοιλιακού λίπους.  Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά.

7. Σέλινο: Περιέχει μόλις 8 θερμίδες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ασβέστιο, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και ωμό. Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού σέλερι πριν το φαγητό θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

8. Αβοκάντο: Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Περιέχει το αμινοοξύ λεκιθίνη που βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και στην μνήμη!

9. Αυγά: Ο οργανισμός σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για να μεταβολίζει το λίπος. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για να χάσετε βάρος. Πρέπει να περιέχονται στη διατροφή σας, είτε στο μεσημεριανό φαγητό σας είτε στο πρωινό.

10. Σολομός-τόνος: Πρόκειται για ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, που ενισχύουν το μεταβολισμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
εκπαιδευτικος
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Τραγελαφικά περιστατικά σε γυμνάσιο των Χανίων
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν