εξοικονόμηση ενέργειας
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Τι θα φέρουν τα νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο τομέα

Οι Μάκης Βορίδης, Κώστας Σκρέκας και Θόδωρος Σκυλακάκης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου παρουσίασαν το δεύτερο πακέτο των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση κατά 10%.

Όπως τονίστηκε, η εξοικονόμηση στην δημόσια διοίκηση αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης.

Δράσεις

  • Άμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.
  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου.
  • Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.
  • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
  • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
  • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
  • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι' αυτό.
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
  • Σκίαση όπου απαιτείται.

Φωτισμός

  • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
  • Βελτίωση λειτουργίας σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
  • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Κίνητρα και κυρώσεις

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα του ενεργειακού υπεύθυνου σημειώνοντας ότι οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα ποιος θα είναι αυτός. Οι φορείς του δημοσίου που θα πετύχουν τους στόχους, δίνεται η δυνατότητα να επιβραβευτούν μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.

Μετά από δύο μήνες από τους συνολικά 2495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ορίσει τον υπεύθυνο είναι 221, ανέφερε ο κ. Βορίδης που σημείωσε ωστόσο ότι πολλοί από τους φορείς που είναι μικρής λειτουργικότητας, όπως τα σχολεία που δεν έχει προχωρήσει στον ορισμό υπευθύνου.

«Εκτός από τα κίνητρα για τους φορείς που πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους εξετάζεται να υπάρξουν και «κυρώσεις». Όπως είπε ο κ. Βορίδης «θα εξετάσουμε εάν οι φορείς του Δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει με την ΚΥΑ. Ακόμα στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί».

«Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό γιατί μιλάμε για κάτι απλό» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι είτε ΟΤΑ είτε εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς. «Είναι σημαντικό για ηθικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε έναν ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πάγωμα ενισχύσεων

Τη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που αναφέρθηκε επίσης σε «κυρώσεις» σε δημόσιους φορείς που δεν επιτυγχάνουν τον στόχο. Όπως είπε:

Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.

  • Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητά βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο
  • Έχουμε βάλει σε ένα αξιόλογο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.
  • Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.

«Αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ενημέρωσα τους συναδέλφους υπουργούς για το πού βρίσκεται η εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα του υπουργείου τους» κατέληξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πηγή: in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ