Αυτοί που βοήθησαν τους ταγματασφαλίτες στην εκτέλεση 351 ανθρώπων στην Κοκκινιά-Πώς τους ευχαρίστησαν οι Γερμανοί
Τότε, εμφανίστηκαν οι χαφιέδες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μια μαύρη κουκούλα.

Τον Αύγουστο του 1944 οι “Γερμανοτσολιάδες” πήραν εντολή από τον κυβερνήτη της κατεχόμενης Ελλάδας, στρατηγό Βάλτερ Σιμάνα, να εισβάλουν στην Κοκκινιά και να την καθαρίσουν από τα «αναρχικά, κομμουνιστικά στοιχεία».

Κοκκινιά. Πέμπτη 17 Αυγούστου 1944. Κοντά στις 2:30 το πρωί ξεκινά το δράμα της ομαδικής σφαγής που θα ακολουθήσει όταν ανέβει ο ήλιος ψηλά. Δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές που περικλείουν την Κοκκινιά, από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά, ο κλοιός σφίγγει. Μαζί με τους Ναζί κατακτητές καταφθάνει στην προσφυγούπολη του Πειραιά, τη «Μικρή Μόσχα», όπως είχαν βαπτίσει την Κοκκινιά, και το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Ν. Μπουραντά. Περί τους 3.000 βαριά οπλισμένους με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα, Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την πόλη που εκείνη την ώρα κοιμάται.

Στις 17 Αυγούστου 1944 στους δρόμους της Κοκκινιάς ακούστηκε: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14 μέχρι 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι συλληφθούν εντός της οικείας τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».

ΚΟΚΚΙΝΙΑ.jpg

Η κυρία Ειρήνη, πρόσφυγας από το Αιβαλί, ζούσε από το 1922 σε ένα μικρό σπιτάκι στην οδό Κολοκοτρώνη και είχε χάσει τον άνδρα της από την πείνα, τον χειμώνα του ’42. Είχε τέσσερα αγόρια, τον Πέτρο 21 ετών, τον Κωσταντή 19, τον Ανδρέα 18 και τον 14χρονο Μάριο. Τα παιδιά της ήταν οργανωμένα στο ΕΑΜ και αν οι ταγματασφαλίτες τους έβρισκαν θα τους εκτελούσαν. Κάτω από το ξύλινο πάτωμα του σαλονιού, βρισκόταν ένας ξεχασμένος μπουλμές, όπου έκρυψε τα τρία της παιδιά. Όταν άκουσε τα βαριά χτυπήματα στην πόρτα του σπιτιού συνειδητοποίησε ότι δεν είχε κρύψει τον Μάριο. Στο σπίτι εισέβαλαν κάποιοι ντυμένοι τσολιάδες, χωροφύλακες και ο μπακάλης από την κάτω γειτονιά, ενώ απέξω περίμεναν σε ένα καμιόνι τρεις πάνοπλοι Γερμανοί. Τη στιγμή που έσπαγαν την πόρτα ο Μάριος πήδηξε από το παράθυρο της κουζίνας και σώθηκε πηδώντας στις ταράτσες των σπιτιών.

Οι ταγματασφαλίτες έκαναν το σπίτι φύλλο και φτερό αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Καθώς έφευγαν, ο παντοπώλης της κάτω γειτονιάς όμως τους σταμάτησε και τους είπε ότι το σπίτι είχε υπόγειο. Οι άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας γάζωσαν το ξύλινο πάτωμα. Έριχναν ασταμάτητα επί 4 λεπτά. Όταν άνοιξε την καταπακτή, η κυρία Ειρήνη αντίκρισε τους τρεις της γιους, νεκρούς. Στις 8.00 το πρωί, 25.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Οσίας Ξένης. Οι άνδρες χωρίστηκαν σε ομάδες των «5» και πήραν εντολή να είναι γονατιστοί με το κεφάλι ψηλά για να τους ξεχωρίζουν. Εκείνη την ημέρα η ζέστη ήταν αφόρητη και πολλοί λιποθυμούσαν.

Ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος, κρατούσε στο χέρι του ένα μαστίγιο του ιππικού και φορούσε και μια κάσκα που του είχε δώσει ένας Γερμανός μοτοσυκλετιστής. Τότε, εμφανίστηκαν οι χαφιέδες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μια μαύρη κουκούλα.

Ένας χαφιές, ο γνωστός στην περιοχή, Μπατράνης υπέδειξε τον λοχαγό του ΕΛΑΣ Αποστόλη Χατζηβασιλείου. Οι ταγματασφαλίτες, του έβγαλαν το μάτι και του χάραξαν το πρόσωπο. Στη συνέχεια τον περιέφεραν ανάμεσα στο πλήθος και του ζήτησαν να προδώσει τους συναγωνιστές του. Ο Χατζιβασιλείου τους απάντησε: «Πατριώτες, σηκώστε το κεφάλι, μη φοβάστε. Δεν πρόκειται να προδώσω κανέναν».

Αφού τον κρέμασαν, τον έγδαραν ζωντανό. Οι δοσίλογοι Βακαλόπουλος, Παρθενίου, Τσιμπιδάρος, Τσανακαλιώτης, Τηλέμαχος, Μόρφης (της Ειδικής Ασφάλειας), Μητρόπουλος, Γκίνος, τα αδέρφια Λουκάς και Δημήτρης Κασιδιάρης, ο Θόδωρος Σαραντάρης, ο λοχαγός Παπαγεωργίου και ο διερμηνέας Ανθόπουλος συνέχισαν το “έργο” τους.

Όσους κατέδειξαν, πυροβολήθηκαν από τους Γερμανούς μπροστά από έναν μαντρότοιχο. Συνολικά δολοφονήθηκαν εκείνο το πρωινό 351 άνθρωποι.

Οι Γερμανοί για να ικανοποιήσουν τους δοσίλογους τους επέτρεψαν να αδειάσουν τις τσέπες των εκτελεσθέντων και να πάρουν από τα σπίτια τους ότι πολύτιμο είχαν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
εκπαιδευτικος
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Τραγελαφικά περιστατικά σε γυμνάσιο των Χανίων
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν