supermarket
Οι υψηλότερες τιμές στους νέους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών προς λιανεμπόρους φέρνουν νέες αυξήσεις το φθινόπωρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, αποδεικνύοντας ότι δεν κάνουν… διακοπές. Το χειρότερο ίσως είναι ότι η αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει και νέος γύρος ανατιμήσεων το φθινόπωρο. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει συμπληρώσει ήδη πέντε μήνες, οι τιμές στα προϊόντα τα οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως είναι για παράδειγμα τα άλευρα και το ηλιέλαιο, εξακολουθούν να αυξάνονται.

Σε αυτά, ωστόσο, έχουν προστεθεί τα γαλακτοκομικά, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί ίσως και με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα, καθώς τα αποθέματα ζωοτροφών με παλιές, πριν από τις αυξήσεις, τιμές τελειώνουν, ενώ τα μηνύματα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

akriveia_times

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα – παρατηρητήριο τιμών e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές 1ης Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, αύξηση δηλαδή 36%.

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μαρτίου, αύξηση δηλαδή 35,64%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.) που την 1η Μαρτίου είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση δηλαδή 16,35%. Τι συμβαίνει στα γαλακτοκομικά;

Τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών είναι αποκαλυπτικά: επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι με ηγετικό μερίδιο στην αγορά πωλείται πλέον (συσκευασία 3 x 200 γρ.) προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μαρτίου, αύξηση δηλαδή 8,75%. Το φρέσκο γάλα (συσκευασία ενός λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,67 ευρώ, αύξηση δηλαδή 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών. Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 12% και στις φακές σχεδόν 5%. Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών σε αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με πέντε μήνες πριν.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, από χημικές πρώτες ύλες έως πλαστικά και χαρτί, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές και στα βασικά είδη του νοικοκυριού που δεν είναι τρόφιμα.

Ετσι, στο ενδεικτικό «καλάθι» του νοικοκυριού η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 44,13%, παρατηρείται στα χαρτιά υγείας, αλλά και σε απορρυπαντικά.

Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται –με συντηρητικούς υπολογισμούς– ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%

Πηγή: kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksoniki_tomografia
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
Γιατί δεν λειτουργεί όλες τις μέρες ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρόλο που υπάρχει πάντα ακτινολόγος σε βάρδια;
Ακτινολόγοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν αξονικές και άλλα παράδοξα...
σχολικοι σεισμογραφοι
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί
Αυτού του τύπου οι σχολικοί σεισμογράφοι είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά
Οταν οι σχολικοί σεισμογράφοι καταγράφουν έγκαιρα σεισμό, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί