akriveia laiki agora
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Έρχονται αυξήσεις μέχρι και 15% - Θα ακριβύνει το ψωμί

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να «λυγίζουν» κάτω από το βάρος της ακρίβειας.


Οι νέες ανατιμήσεις αναμένεται να φτάσουν έως και το 15% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ), Aντώνη Μακρή.


Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών, κάτι που έρχεται να προστεθεί στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν συντελεστεί κατά το προηγούμενο διάστημα.


Ήδη οι ανατιμήσεις που έχουν περάσει από την αρχή του μήνα σε συσκευασμένα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια και είδη νοικοκυριού υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 8%.


Αναμένεται αύξηση στην τιμή του ψωμιού


Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλη Μούσιο, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα οδηγήσει σε αύξηση στην τιμή του ψωμιού.


«Οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι, από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις», τόνισε», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμή για ένα κιλό επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν την 1η Μαρτίου στο 1,28 ευρώ. Στο δεκαήμερο που μεσολάβησε έως την 11η Μαρτίου, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμή ανέβηκε κατά 7,8%, στο 1,38 ευρώ.


Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα - Παραδείγματα


Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές αυξήσεις σε βασικά προϊόντα:


Στο επώνυμο αραβοσιτέλαιο (μπουκάλι του ενός λίτρου) η αύξηση της τιμής καταναλωτή ήταν 3 λεπτά του ευρώ το ίδιο διάστημα (+ 0,7%), στο αναψυκτικό Cola η κλασική φιάλη του 1,5 λίτρου «τσίμπησε» 1 λεπτό του ευρώ, στο 1,48 ευρώ από 1,47, ενώ στο ψωμί του τοστ (συσκευασία των 500g) η άνοδος στη μέση τιμή μεταξύ 1ης και 11ης Μαρτίου ήταν 3,2%, στο 1,91 ευρώ από 1,85 ευρώ.


Σε ποσοστό 3,4% μέσα σε 10 ημέρες αυξήθηκε η μέση τιμή στις πατάτες.


Κοντά στα 4 ευρώ έφτασε να πωλείται ένα σουβλάκι με πίτα, με τις τιμές να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 ευρώ τις επόμενες ημέρες, κάτι το οποίο δείχνει το εύρος του φάσματος της ακρίβειας, το οποίο πλήττει τους πολίτες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα