Υπόθεση Λιγνάδη: Ο αυτοκράτορας, ο μυλωνάς και ο γιος του- «Μίλα, να σου κόψουμε τη γλώσσα»
«Αυτό το μάθημα  παραδώσαμε σήμερα στα παιδιά μας: «μη μιλάς. Το παιχνίδι είναι στημένο. Κι εσύ ο γιος του μυλωνά που εγκατέλειψε την προσπάθεια»

Η ιστορία έχει κάπως έτσι: Ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας ζήτησε κάποτε από τους αυλικούς του να αδειάσει από τους κατοίκους μια συγκεκριμένη έκταση της αυτοκρατορίας του, προκειμένου να επιδίδεται στο σπορ του κυνηγιού χωρίς περιττά... εμπόδια. Οι αυλικοί όπως ήταν φυσικό την έκαναν τη δουλειά τους με τη συνήθη οσφυοκαμψία. Έφυγαν όλοι. Έμεινε μόνο ένας μυλωνάς ο οποίος αρνήθηκε να υπακούσει λέγοντας: «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».

Ο Μέγας Φρειδερίκος, έμεινε έκπληκτος όταν άκουσε την αντίδραση του  μυλωνά, όχι τόσο για την  ανυπακοή του, όσο για την βαθιά  πεποίθησή του ότι  μπορεί να δικαιωθεί  από τους δικαστές του Βερολίνου, που ο ίδιος ο αυτοκράτορας είχε διορίσει.

Η εμπιστοσύνη του μυλωνά προς το δικαιοδοτικό σύστημα της χώρας του, όχι απλώς δεν εκνεύρισε τον Φρειδερίκο, αλλά αντίθετα του προκάλεσε αίσθημα  ικανοποίησης. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι θεσμοί στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στην Ελλάδα η ιστορία γράφτηκε με άλλο τρόπο: Με στόχο να μην μείνει ούτε ένας μυλωνάς που να τολμήσει ποτέ να αναφωνήσει «υπάρχουν δικαστές».

Το κύρος της  δικαιοσύνης το οποίο έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα τα τελευταία χρόνια στην χώρα, σήμερα έφτασε στο σημείο μηδέν. Και όταν η αίσθηση περί δικαίου σε μια κοινωνία μηδενίζεται, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κατεδαφίσεις.

Μια απλή «βόλτα» στα social media αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το χάος μεταξύ της απόδοσης δικαιοσύνης και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Στον απόηχο του me too, μετά τον απίστευτο σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη σημείων και τεράτων στο χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και άλλων «ιερατείων», αφέθηκε ελεύθερος ένας πρωτόδικα καταδικασμένος βιαστής.

Η πεποίθηση ότι στην Ελλάδα αν έχεις έναν καλοπληρωμένο δικηγόρο, ένα καλογυαλισμένο επώνυμο και ισχυρούς φίλους μπορείς να πετύχεις τα πάντα, εγκαταστάθηκε πλέον ως απόλυτη βεβαιότητα στη συνείδηση ανηλίκων και ενηλίκων.

«Ένας καλός δικηγόρος και μια καλή … αυλή μπορούν να λιώσουν  με την μπότα τους κάθε μικρό μυλωνά», σου λέει ο μέσος πολίτης και ξέρει από τώρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κολλητός της αυλής  του αυτοκράτορα να επιστρέψει ποτέ στη φυλακή. Κανείς ποτέ δεν επέστρεψε σε τούτη τη χώρα σε περιπτώσεως ανάλογες.

Η φυλακή στην Ελλάδα του 2022 φαίνεται ότι είναι φτιαγμένη για τα θύματα. Για αυτούς στους οποίους όλοι υποκριτικά φωνάζουν «μίλα» για να βγει έξω η γλώσσα να την κόψουν όσο πιο βαθιά μπορούν, να μην μπορεί να ακουστεί ούτε κραυγή στο μέλλον.

Αυτό το μάθημα  παραδώσαμε σήμερα στα παιδιά μας: «μη μιλάς. Το παιχνίδι είναι στημένο. Κι εσύ ο γιος του μυλωνά που εγκατέλειψε την προσπάθεια».

Δεν είναι απλό το θέμα. Ο κάθε μυλωνάς όταν χάνει την ελπίδα του στη δικαιοσύνη αναζητά άλλες λύσεις για να βρει το δίκιο του. Ιδίως ένας μυλωνάς που του έχουν π.χ. βιάσει το παιδί και σφυράνε αδιάφορα πάνω από την ψυχή του. Και ο νοών νοείτω.

Δεν ξέρω αν αυτό που έγινε σήμερα είναι ντροπή ως όλοι λένε. Ξέρω ότι ήταν μια βαριά ήττα για την κοινωνία. Μια ακομη νόσος σε εποχές ...πανδημίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα χρόνια για μετάδοση της νόσου έχουν συμβεί από το 2000 και ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν...
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας