Μερόπη Τζούφη
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
«Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα Πανεπιστήμια… χωρίς τα Πανεπιστήμια», είπε η Μ. Τζούφη στην ομιλία της στη Βουλή

«Η κυβερνητική πολιτική για τα πανεπιστήμια και την έρευνα έχει ως στόχο τη συρρίκνωση, την απόσυρση του κράτους από τις χρηματοδοτικές του υποχρεώσεις, την ιδιωτικοποίηση και την ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της αγοράς», τόνισε η Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρούν να γκρεμίσουν το ανοιχτό πανεπιστήμιο της γνώσης, της κοινωνικής κινητικότητας και της ακαδημαϊκότητας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για προσπάθεια μετατροπής του πανεπιστημίου σε επιχείρηση και σε «πίσω αυλή» των επιχειρήσεων που δε μπορούν ή δε θέλουν να ξοδέψουν για να αποκτήσουν επιστημονική γνώση και έρευνα υψηλού επιπέδου. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την τοποθέτηση εξωθεσμικών και εξωπανεπιστημιακών στη διοίκηση των ΑΕΙ, όπως και το διορισμό managers και golden boys. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η κοινωνία γνωρίζει τι προοικονομούν οι επιλογές σας  - το έχει διαπιστώσει με τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ, την ΕΡΤ και κάθε δημόσιο οργανισμό που επιβάλλατε μοντέλο αγοράς στη διοίκηση». 

Στη συνέχεια, η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στην πλειοψηφική απόρριψη του νομοσχεδίου από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, τις Συγκλήτους, τα Τμήματα των ΑΕΙ, τις ομοσπονδίες (ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΕΕΔΙΠ, ΠΟΕΤΕΠ) των διοικητικών υπαλλήλων, των ερευνητών, των φοιτητών. Όπως ανέφερε, «όλες και όλοι για τους οποίους υποτίθεται πως νομοθετείτε, έχουν ήδη καταψηφίσει το νομοθέτημά σας».

Απευθυνόμενη προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναρωτήθηκε «πως άραγε σκέφτεστε να το εφαρμόσετε, εφόσον το ψηφίσετε; Με την Αστυνομία, τις ΟΠΠΙ και τα ΜΑΤ; Με κλείσιμο της κάνουλας χρηματοδότησης; Με το σκληρό πειθαρχικό δίκαιο που έχετε συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο; Με κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων; Άραγε μήπως με μηνύσεις ή με fake δημοσκοπήσεις;»

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως το σχέδιο νόμου περιγράφει ένα πανεπιστήμιο αυταρχικό, υπερσυγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό, που ευνοεί τη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις. Που παρέχει πτυχία χωρίς επιστημονική εγκυρότητα και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Που εμπορευματοποιεί πλήρως τα μεταπτυχιακά και επιβάλλει δίδακτρα. Που ενισχύει το brain-drain, επαναφέροντας τους συνταξιούχους και τους ομότιμους για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να βάλει το χέρι στην τσέπη και να προσλάβει νέους επιστήμονες και ερευνητές.

Είναι, όπως σημείωσε, «ένα νομοσχέδιο που πρέπει να αποσυρθεί και να καταχωνιαστεί στα συρτάρια του υπουργικού γραφείου, μέχρι να υπάρξει πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα εργαστεί για την πραγματική αναβάθμιση του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου».

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia-peripoliko
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Αναφορές για πυροβολισμούς στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι αστυνομικές αρχές το βράδυ της 29ης Απριλίου 2026, μετά από επείγουσες...

Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Αναφορές για πυροβολισμούς στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου
θεσσ
Φθηνότερα εισιτήρια ΚΤΕΛ για τους φοιτητές του Βόλου – Ενεργοποιείται το νέο πακέτο 100 διαδρομών
Συμφωνία με τα Αστικά ΚΤΕΛ για μειωμένο κόστος μετακίνησης - Πακέτο 100 διαδρομών με 70 ευρώ και πληρωμή σε δόσεις για τους φοιτητές
Φθηνότερα εισιτήρια ΚΤΕΛ για τους φοιτητές του Βόλου – Ενεργοποιείται το νέο πακέτο 100 διαδρομών
Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας στο Ηράκλειο: Επαφές με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πριν τη παρουσίαση της «Ιθάκης»
Στο επίκεντρο των συζητήσεων η Παιδεία και τα προβλήματα των αναπληρωτών
Αλέξης Τσίπρας στο Ηράκλειο: Επαφές με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πριν τη παρουσίαση της «Ιθάκης»
γιατ
Επίθεση Άδωνι Γεωργιάδη στη γιατρό που ξέσπασε μετά από 5ήμερη εφημερία
Η γιατρός έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς χρόνο για ανάπαυση ή σίτιση, επισημαίνοντας το ψυχικό βάρος της διαρκούς ετοιμότητας
Επίθεση Άδωνι Γεωργιάδη στη γιατρό που ξέσπασε μετά από 5ήμερη εφημερία