ΕΝΦΙΑ 2022: Λήγει αύριο η προθεσμία για την πρώτη δόση- Τα SOS για να γλιτώσετε έξτρα φόρο
Πώς και πότε θα διορθώσετε τα λάθη

Αύριο Τρίτη, 31 Μαΐου αποπνέει η προθεσμία για εφάπαξ πληρωμή ή την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό πριν προχωρήσουν στην πληρωμή. Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε έως δέκα ίσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να λήγει στις

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε συγκεκριμένα ζητήματα, προκειμένου να γλιτώσουν τον έξτρα φόρο. Αρχικά, θα πρέπει να ανατρέξουν στις αντικειμενικές αξίες της περιοχής τους και να συγκρίνουν τον φόρο με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το είδος. Αν εντοπίσουν σημαντικά λάθη, θα πρέπει να ξανά δουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9.

Ανάμενα στα πιο συνηθισμένα λάθη, βρίσκονται μεταξύ άλλων, η ελλιπής συμπλήρωση στοιχεία για ημιτελή κτίσματα. Για κενά ημιτελή κτίσματα, που δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί, οι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την σωστή αναγραφή των επιφανειών στους κύριους και βοηθητικούς χώρους του ακινήτου, οι οποίοι αρκετές φορές δεν δηλώνονται ορθά, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Σύνηθες λάθος εντοπίζεται και σε περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, καθώς στο Ε9 δήλωσαν πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώσει αν ένα κτίσμα σε αγροτεμάχιο χρησιμοποιείται ως βοηθητικό σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή ως αποθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού λαθών, ο ιδιοκτήτης υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) όχι μόνο για το 2021 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες θέλουν να προχωρήσουν σε ενστάσεις – προσφυγές και να αμφισβητήσουν το φόρο που τους επιβλήθηκε, έχουν τη δυνατότητα να τις υποβάλουν έως τις 10 Ιουνίου 2022 ενδικοφανή προσφυγή, κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολειο μαθητές
Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ (στον ρυθμό του γνωστού τραγουδιού του Λουκιανού) - Ακούστε το
«Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ, τη δημόσια λέμε ΝΑΙ, στις αυξήσεις λέμε ΝΑΙ, στις προσλήψεις λέμε ΝΑΙ, στα παιδάκια λέμε ΝΑΙ, στα μαθήματά μας ΝΑΙ, ΟΧΙ στον...
Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ (στον ρυθμό του γνωστού τραγουδιού του Λουκιανού) - Ακούστε το
ethniki trapeza
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία