Κοινωνικός τουρισμός: Αuτοί δικαιούνται πολύ φτηνά εισιτήρια, έως 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις ή Ψηφιακό voucher 150 ευρώ
Πώς θα λάβετε την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ

Στους νέους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού,  αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πρωτοψάλτης διοικητής του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης: «το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει 1η Αυγούστου και διαρκεί έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 να σπεύσουν να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου γιατί μετά δεν θα μπορούν, αφού θα έχουν βγει οι νέες επιταγές. Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πάρουν μέρος και άνεργοι και εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας ασφαλισμένες στο προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2021 ή να έλαβαν 50 ημέρες από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ, ή να έλαβαν 50 ημέρες επιδότηση ανεργίας, ή να είχαν ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω».

Αναλυτικά

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2021 είτε:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ)
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α' έως δ' ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι παροχές του προγράμματος

Το πρόγραμμα παρέχει έως και 6 διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.

Για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Λέσβος, η Λέρος, η Σάμος, η Χίος, η Κως και ο Έβρος, το 6ήμερο μπορεί να γίνει 10ημερο χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή και επίσης περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

diakopes-kalokairi.jpg

«Τουρισμός για Όλους»: - Πώς θα λάβετε την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ - Η διαδικασία

Ψηφίστηκε, η τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το νέας μορφής και δομής πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2025. Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ και αφορά σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους. Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την εφαρμογή του "Freedom Pass", προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή - χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις - απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας τροπολογίας καθορίζονται - μεταξύ άλλων - οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι όροι και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Νόμος 4933/2022 – ΦΕΚ τεύχος Α 99/20.05.2022

Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις

Άρθρο 45 Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

1. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να εκπονεί, έως τις 31.12.2025, ετήσια προγράμματα για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, με τίτλο «Τουρισμός για όλους», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού καθορίζονται οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και κάθε ηλεκτρονική διαδικασία που σχετίζεται με την υλοποίηση του προγράμματος ο χρόνος υλοποίησης, ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη χρηματοδότηση, διαχείριση, παρακολούθηση, ή άλλη συναφή ενέργεια για τη λειτουργία και την εκτέλεση των προγραμμάτων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο τεχνικό ή λειτουργικό ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αυξάνουμε την επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού για κάθε δικαιούχο, μέσα από το νέο ανανεωμένο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους". Με το νέο πρόγραμμα, 30 εκατομμύρια ευρώ παρέχονται για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των τουριστικών επιχειρήσεων. Για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν επωμιστεί - ιδίως τα τελευταία δυόμισι χρόνια - τα μεγαλύτερα βάρη. Στα πρότυπα του "Freedom Pass", εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία, βρισκόμαστε, ξανά, δίπλα στους πιο ευάλωτους και το αποδεικνύουμε καθημερινά».

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε:

«Με τη ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, δημιουργούμε ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, επιλύοντας πολλά ζητήματα του παλαιότερου προγράμματος με μία διαδικασία πιο απλή, πιο αποτελεσματική και πλήρως ψηφιακή. Με το νέο πρόγραμμα, επιτυγχάνεται ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας για τις διακοπές τους μέχρι το τέλος του έτους, με ένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος έναντι της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, αλλά και επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ ανάκαμψης εξωτερικού και εσωτερικού τουρισμού, στηρίζοντας προορισμούς που βασίζονται κατ' εξοχήν στους Έλληνες επισκέπτες».

toyrismos_ellada_2018_281118.jpg

Κοινωνικός Τουρισμός - ΟΠΕΚΑ: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα - Ποιοι οι δικαιούχοι 

Εντός Μαΐου θα ξεκινήσουν, εκτός απροόπτου, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Αγροτικής Εστίας με τους δικαιούχους να ανέρχονται φέτος στις 55.000.

Παράλληλα 12.500 άτομα θα ενταχθούν στον επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα για εκδρομές διάρκειας 4 ημερών, 130.000 άτομα στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων και 32.500 άτομα στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι αιτήσεις για τα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ «άνοιξαν» στις 24 Μαϊου 2021 και «έκλεισαν» την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021.

Ποια προγράμματα θα «τρέξουν»

Τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το έτος 2022 είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού το οποίο θα περιλαμβάνει:

α) διακοπές διάρκειας μέχρι έξι (6) ημερών (5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα,

β) πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι έξι (6) ημερών (5 διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως πέντε (5) απλών λούσεων σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας.

Οι δικαιούχοι των περ. α και β του προγράμματος κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ έτους 2022, από όλες τις περιοχές της χώρας που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, δικαιούνται έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

Οι δικαιούχοι της περ. β του προγράμματος ιαματικού τουρισμού δικαιούνται παράλληλα με τις δέκα (10) διανυκτερεύσεις, δωρεάν πραγματοποίηση έως δέκα (10) απλών λούσεων σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας των ανωτέρω Δήμων της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας.

γ) επιδοτούμενο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα σε συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις, διάρκειας μέχρι και δεκαέξι (16) ημερών (15 διανυκτερεύσεις).

2. Επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων (4) ημερών (3 διανυκτερεύσεις).

3. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων.

4. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου.

5. Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Αριθμός των δικαιούχων

Ο αριθμός των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που εντάσσονται στα προγράμματα έτους 2021 καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο, ως εξής: 

1. Για το πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού ο αριθμός ανέρχεται στις 55.000 άτομα, εκ των οποίων: 

α) 50.000 άτομα, μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα, 

β) 3.500 συνταξιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν παράλληλα με τις μέχρι έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις), έως και 5 απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας στο πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού και 

γ) 1.500 παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, δικαιούχοι του ΛΑΕ, μπορούν να φιλοξενηθούν σε συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις, μέχρι και δεκαέξι (16) ημέρες (15 διανυκτερεύσεις) στο επιδοτούμενο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

2. Για το επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα ο αριθμός ανέρχεται στα 12.500 άτομα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδρομές διάρκειας τεσσάρων (4) ημερών (3 διανυκτερεύσεις), εντός της χώρας με συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά γραφεία. 

3. Για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων ο αριθμός ανέρχεται σε 130.000 άτομα, προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους από συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

4. Για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου ο αριθμός ανέρχεται στα 32.500 άτομα, προκειμένου να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ θέατρα. 5. Για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες ο αριθμός ανέρχεται σε 4.000 και 1.000 μητέρες, αντίστοιχα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»