paidia_covid
«Καμία σύνδεση της ηπατίτιδας σε παιδιά με το εμβόλιο του κορονοϊού», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Δεν υπάρχει σύνδεση της ηπατίτιδας σε παιδιά με το εμβόλιο του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργο Παπαθεοδωρίδη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 είπε πως αυτή  η ηπατίτιδα μοιάζει σαν μία από τις 5 γνωστές ιογενείς ηπατίτιδες, από A έως E, αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα το αίτιο και συμπλήρωσε πως σε πολλά περιστατικά έχει απομονωθεί ο αδενοϊός 41, αλλά όχι στο 100%. 

«Είναι περίεργο αυτός ο αδενοϊός να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά, άρα γι’ αυτό προσπαθούν όλοι να ταυτοποιήσουν κάτι άλλο», είπε, εξηγώντας ότι ένα ενδεχόμενο είναι να έχει μειωθεί το ανοσιακό σύστημα παιδιών που έχουν περάσει κορονοϊό, καθώς μέχρι τώρα ο αδενοϊός προκαλεί ήπια ηπατική συμμετοχή, όχι ηπατική ανεπάρκεια η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με μεταμόσχευση ήπατος.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το ποσοστό είναι υψηλό, «στο 10% των περιστατικών είναι τόσο βαριά η βλάβη του ήπατος, που δεν αναμένεται να ανακάμψει το ήπαρ και εφόσον είναι τόσο βαριά η ηπατική ανεπάρκεια μετά από λίγο το παιδάκι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει και δυστυχώς θα χάσει την ζωή του αν δεν κάνει μεταμόσχευση».

«Δεν υπάρχει καμία σχέση με το εμβόλιο του κορονοϊού»

Ο Γ. Παπαθεοδωρίδης, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς, από τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκαν, κανένα παιδί δεν ήταν εμβολιασμένο. «Ωστόσο ορισμένα από τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα, το τελευταίο τρίμηνο είχαν νοσήσει με κορονοϊό, επομένως μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο κορονοϊός συνδέεται με τα κρούσματα αυτά. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι σε ορισμένα παιδιά που ίσως έχουν προδιάθεση για μια τέτοια αντίδραση, το ανεκπαίδευτο ανοσιακό τους σύστημα, λόγω του εγκλεισμού τους στην πανδημία, αντιδρά έντονα σε μια καινούρια ίωση», υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε, «εάν αποκλείσουμε τις συνήθεις πέντε ηπατίτιδες σε κάθε περίπτωση οξείας ηπατικής βλάβης, μπαίνει η υποψία της καινούριας άγνωστης ηπατίτιδας. «Υπάρχει μια ανησυχία, αλλά ο κατάλογος των αιτιών που ανεβάζουν τις τρανσαμινάσες είναι πολύ μεγάλος, ακόμα και ο κορονοϊός τις ανεβάζει, όπως και η λοιμώδης μονοπυρήνωση που περνάνε συχνά οι έφηβοι, άρα μια εικόνα τύπου ηπατίτιδας μπορεί να οφείλεται σε πολλές λοιμώξεις που δεν διαγιγνώσκονται την πρώτη μέρα. Άρα μέχρι να αποκλειστούν τα συχνά αίτια της πρώτης μέρας και μέχρι να ταυτοποιηθεί αν είναι κάποιο από τα γνωστά σπάνια αίτια, υπάρχει η ανησυχία αν είναι αυτή η άγνωστη νέα μορφή ηπατίτιδας», εξήγησε.  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΙΔΥΜΕΣ
Δίδυμες αδελφές που κατηγορήθηκαν για αντιγραφή στην Ιατρική, παίρνουν τεράστια αποζημίωση
Πώς δύο δίδυμες φοιτήτριες ιατρικής κατάφεραν να κερδίσουν τεράστια αποζημίωση από τη σχολή τους
Δίδυμες αδελφές που κατηγορήθηκαν για αντιγραφή στην Ιατρική, παίρνουν τεράστια αποζημίωση
τεχνολογία
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης
Το επιστημονικό περιεχόμενο των Ομηρικών επών καταγράφεται από τον Κ. Ζέγγελη - Η προηγμένη τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από τα Ομηρικά έπη
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης
ελενα ΙΣΠΑΝΙΑ
Βίντεο με συγκλονιστικό αποχαιρετισμό της Έλενας λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο
«Ό,τι κι αν συμβεί, ξέρω ότι η ζωή μου δεν ήταν μάταιη, γιατί πάλεψα και πέτυχα αυτό που ήθελα, να ευαισθητοποιήσω την κοινή γνώμη για την ασθένεια».
Βίντεο με συγκλονιστικό αποχαιρετισμό της Έλενας λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο