Ηπατίτιδα: Μην αμελείτε τα «καθημερινά» συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα!
Ηπατίτιδα C: 9 συμπτώματα που πρέπει να μην αγνοήσεις ποτέ

Ηπατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του ήπατος. Πολλές ασθένειες και γενικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος, όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το αλκοόλ, τα χημικά και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα.

Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο που βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιακής χώρας. Έχει πολλές λειτουργίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, στη σύνθεση παραγόντων πήξης του αίματος για τον έλεγχο αιμορραγιών, στην παραγωγή ουσιών απαραίτητων στη μάχη κατά των λοιμώξεων καθώς και στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών και φαρμάκων από τον οργανισμό. Εάν το ήπαρ προσβληθεί από ιούς ή υποστεί βλάβη από άλλα αίτια όπως τοξίνες, φάρμακα, αλκοόλ, αναπτύσσεται φλεγμονή (ερεθισμός) και νέκρωση, κατάσταση η οποία ονομάζεται ηπατίτιδα. Πολλοί ιοί, όπως ο ιός της μονοπυρήνωσης και ο κυτταρομεγαλοϊός, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο ήπαρ.

Οι περισσότεροι ιοί, ωστόσο, δεν προσβάλλουν κυρίως το συκώτι, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά όργανα που επηρεάζουν.

Όταν οι γιατροί μιλούν για την ιογενή ηπατίτιδα, χρησιμοποιούν αυτό τον όρο για την ηπατίτιδα που προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς που προσβάλλουν κυρίως το συκώτι και είναι υπεύθυνοι για περίπου το ήμισυ του συνόλου της ηπατίτιδας στους ανθρώπους παγκοσμίως.

Υπάρχουν διάφοροι ιοί της ηπατίτιδας. Αυτοί έχουν ονομαστεί τύποι A, B, C, D, E, F (δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα) και G. Καθώς η γνώση μας για τους ιούς της ηπατίτιδας αυξάνεται, είναι πιθανό ότι αυτή η αλφαβητική λίστα θα αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Οι πιο κοινές μορφές ιογενούς ηπατίτιδας είναι οι τύποι Α, Β, και C.
Χρόνια ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας Β, C και D κι αναπτύσσεται στους ασθενείς που το αμυντικό τους σύστημα δεν κατορθώνει να αποβάλλει τον ιό. Στους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα, παρά την έλλειψη συμπτωμάτων πολλές φορές, η ύπαρξη του ιού εξακολουθεί να προκαλεί ερεθισμό και να καταστρέφει το ήπαρ. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανάπτυξη ινώδους ιστού (ουλή) μέσα στο ήπαρ. Εάν τα τρία τέταρτα του ήπατος μετατραπούν σε ινώδη ιστό, το ήπαρ δεν είναι πια σε θέση να λειτουργήσει σωστά, κατάσταση που ονομάζεται κίρρωση. Οι ασθενείς με κίρρωση μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί στα πρώτα στάδια της κίρρωσης, αλλά καθώς η ηπατική νόσος προοδευτικά επιβαρύνεται μπορεί να εμφανισθούν ασκίτης (υγρό στην κοιλιά), αιμορραγία από φλέβες του οισοφάγου (κιρσοί), εγκεφαλοπάθεια (αλλαγή της διανοητικής κατάστασης και συμπεριφοράς) ή ίκτερος. Όλοι οι ασθενείς με κίρρωση έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.
Η ιογενής ηπατίτιδα B και C :
 α) προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού,
 β) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο,
 γ) σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα και
 δ) απαιτεί ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Στη χώρα μας, ο επιπολασμός για τη χρόνια ηπατίτιδα Β υπολογίζεται σε 2.5-3% του πληθυσμού και για την ηπατίτιδα C σε 1.5-2% του πληθυσμού, ενώ η επίπτωση των χρόνιων ιογενών ηπατιτίδων ποικίλλει ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και πληθυσμό.
Οι κύριες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι η αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών από την ηπατική νόσο και η διασπορά των ιών αυτών στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C καταλήγουν από επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC), ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο εφόσον δεν τεθούν σε παρακολούθηση και δεν λάβουν ειδική αντιική αγωγή.
Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά  (iv, im, sc) και από μητέρα με HBsAg (+) στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό (κάθετη μετάδοση), ενώ το ιός της ηπατίτιδας C κυρίως με την παρεντερική επαφή και σπανιότερα με τη σεξουαλική επαφή ή κάθετη μετάδοση από μητέρα σε παιδί.

Οι δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης στη χρόνια ηπατίτιδα Β και C έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν δύο ειδών αιματολογικές εξετάσεις για την ηπατίτιδα :
α) μη ειδικές εξετάσεις που αφορούν τη λειτουργία του ήπατος όπως :

    ανεύρεση αυξημένης τιμής ενζύμων (αμινοτρανσφεράσες ή τρανσαμινάσες), που σε περίπτωση βλάβης του ήπατος απελευθερώνονται σε μεγάλες ποσότητες στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των τιμών τους (έως και μεγαλύτερες του δεκαπλάσιου του φυσιολογικού σε οξεία ηπατίτιδα)

    ανεύρεση αυξημένης τιμής χολερυθρίνης, που δίνει την χαρακτηριστική κίτρινη χροιά στα μάτια και στο δέρμα (ίκτερος)

Η ανεύρεση αυξημένων τρανσαμινασών ή χολερυθρίνης, δε σημαίνει υποχρεωτικά ιογενή ηπατίτιδα και συχνά ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για τη διερεύνηση του αιτίου της ηπατικής βλάβης
β) ειδικές εξετάσεις που αφορούν στην ανίχνευση των ιών:

    οι εξετάσεις αυτές ανιχνεύουν είτε ειδικά τμήματα των ιών (αντιγόνα), είτε αντισώματα έναντι αυτών, που παράγει ο οργανισμός σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της λοίμωξης

Ποια είναι τα συμπτώματα της  ηπατίτιδας

Η χρονική περίοδος μεταξύ της έκθεσης στον ιό της ηπατίτιδας και την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου ονομάζεται “περίοδος επώασης”. Η διάρκεια αυτής ποικίλει ανάλογα με τον κάθε ιό ηπατίτιδας. Ο ιός της ηπατίτιδας-Α έχει μια περίοδο επώασης περίπου 15-45 ημέρες, της ηπατίτιδας-Β περίπου 45-160 ημέρες και της ηπατίτιδας-C από 2 εβδομάδες έως και 6 μήνες.

Πολλοί ασθενείς που έχουν μολυνθεί με αυτούς τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας μπορεί να έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα της ασθένειας. Ειδικά στην περίπτωση της ηπατίτιδας-C, τα συμπτώματα εξελίσσονται με τόσο αργό ρυθμό, ώστε γίνονται αντιληπτά με καθυστέρηση και, δυστυχώς, όταν πλέον η θεραπεία έχει περιορισμένη ισχύ.

Η οξεία ηπατίτιδα εμφανίζεται λίγες εβδομάδες έως μήνες μετά την είσοδο του ιού της ηπατίτιδας στο ανθρώπινο σώμα.
Τα κύρια συμπτώματα είναι:

    έντονη αδυναμία, καταβολή
     ανορεξία
     ναυτία, έμετοι, διάρροιες
     μυαλγίες
     αίσθημα βάρους στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιάς
     αρθραλγίες, πονοκέφαλος
     πυρετός
     αποστροφή στο κάπνισμα

ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν:

     ίκτερο (κιτρινίζουν)
     σκοτεινόχρωμα ούρα (σαν κονιάκ)
     αποχρωματισμό κοπράνων (σα στόκος)

 Μερικές φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα ή είναι πολύ ήπια.

Υπάρχει θεραπεία για την ιογενή ηπατίτιδα ;
Στην περίπτωση της οξείας ηπατίτιδας δεν υπάρχει ανάγκη ειδικής θεραπείας, παρά μόνο υποστηρικτική αγωγή και παρακολούθηση για την περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών.
Εξαίρεση αποτελεί η οξεία ηπατίτιδα C, όπου η μετάπτωση σε χρονιότητα μειώνεται με τη βοήθεια ειδικής θεραπείας.
Αντίθετα, ανάγκη από ειδική φαρμακευτική θεραπεία έχει σημαντικό ποσοστό ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα. Η θεραπεία έχει σα στόχο την εκρίζωση του ιού της ηπατίτιδας και/ή την πρόληψη της ανάπτυξης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.

Ηπατίτιδα C: 9 συμπτώματα που πρέπει να μην αγνοήσεις ποτέ

Η ηπατίτιδα C χαρακτηρίζεται και ως σιωπηλή νόσος, επειδή πολλοί ασθενείς μπορεί να ζήσουν χωρίς συμπτώματα για αρκετό χρονικό διάστημα.
Μετά την αρχική έκθεση στον ιό, μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες για να βγει θετικός κάποιος σε οξεία ηπατίτιδα C. Ακόμη και τότε, το 80% των ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα C δεν εμφανίζουν ποτέ καθόλου συμπτώματα. Όταν έχουν συμπτώματα, συχνά είναι πολύ γενικά, όπως πυρετός, ή κόπωση.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα ηπατίτιδας C, είναι συνήθως μέσα σε 2-12 εβδομάδες από την μόλυνση. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται χρόνια μετά την μόλυνση μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως η ηπατική βλάβη λόγω ηπατίτιδας C.

Η οξεία ηπατίτιδα C μπορεί επίσης να γίνει χρόνια σε έως και 85% των περιπτώσεων.

Τα παρακάτω είναι βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας C που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε, εάν τα εμφανίσετε.

1. Ασυνήθιστος κοιλιακός πόνος
Η ηπατίτιδα C επιτίθεται στο ήπαρ, το οποίο βρίσκεται στο πάνω δεξί μισό της κοιλιάς σας.

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να προκληθεί από άλλες καταστάσεις, όπως πέτρες στη χολή, ή άλλα πεπτικά προβλήματα. Αλλά ο πόνος στο συκώτι μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως χρόνια ηπατική νόσος, ή ακόμη και καρκίνος του ήπατος.

Εάν νιώσετε πόνο, ή ενόχληση στην κοιλιά σας, μην περιμένετε να υποχωρήσει από μόνος του. Κλείστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό!

2. Πληρότητα
Μερικές φορές, όταν η ηπατίτιδα C εξελίσσεται, η ηπατική δυσλειτουργία προκαλεί συσσώρευση περίσσειας υγρού στην κοιλιακή χώρα.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε γεμάτοι/χορτάτοι και με φούσκωμα στην κοιλιά σαν να έχετε φάει πολύ, ακόμα κι αν δεν έχετε φάει.

Αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι ότι η λοίμωξη από ηπατίτιδα C έχει προχωρήσει σε μια πιο σοβαρή μορφή ηπατικής νόσου. Εάν παρατηρήσετε κοιλιακή δυσφορία και φούσκωμα, καλέστε τον γιατρό σας.

3. Απροσδόκητη απώλεια βάρους
Εάν χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε, η ηπατίτιδα C μπορεί να είναι η αιτία.

Η χρόνια ηπατίτιδα C μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικές ουλές, γνωστές ως κίρρωση. Με την κίρρωση, συχνά δεν μπορείτε να διατηρήσετε την κατάλληλη ποσότητα διατροφής λόγω:

απώλεια της όρεξης
συχνός εμετός
πεπτικές ανωμαλίες
ορμονικές εκκρίσεις
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χάσετε βάρος καθώς το σώμα σας διασπά σημαντικό ιστό.

Εάν αντιμετωπίσετε απροσδόκητη απώλεια βάρους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι σημάδι κίρρωσης, ή καρκίνου του ήπατος.

4. Ίκτερος
Μια κίτρινη απόχρωση στο δέρμα, ή τα μάτια σας είναι γνωστή ως ίκτερος. Καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια γερνούν, διασπώνται στο σώμα και απελευθερώνουν μια κίτρινη ουσία, που ονομάζεται χολερυθρίνη.

Κανονικά, η χολερυθρίνη μεταφέρεται στο ήπαρ και απομακρύνεται από το σώμα μέσω της χολής. Ωστόσο, εάν το ήπαρ είναι κατεστραμμένο, δεν θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί τη χολερυθρίνη.

Αυτό προκαλεί συσσώρευση χολερυθρίνης στο σώμα, που οδηγεί σε αποχρωματισμό του δέρματος ή των ματιών. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πιο σκούρα από το κανονικό ούρα, ή πιο ανοιχτόχρωμα κόπρανα.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ίκτερου, καλέστε τον γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι σημάδι σοβαρής ηπατικής νόσου.

5. Φαγούρα στο δέρμα
Έως και το 20% των ατόμων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C αναφέρουν φαγούρα (κνησμό) στο δέρμα. Συνήθως εμφανίζεται χωρίς την εμφάνιση εξανθήματος και δεν ανακουφίζεται με το ξύσιμο.

Εάν αισθανθείτε έντονο κνησμό στα χέρια, τα πόδια, ή σε όλο το σώμα, θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον γιατρό σας. Αυτό το σύμπτωμα είναι πιο κοινό με μεταγενέστερο στάδιο ηπατικής νόσου, ή κίρρωσης (ουλές ήπατος).

6. Σημάδια σαν ιστός αράχνης στην επιδερμίδα
Όταν το ήπαρ υποστεί βλάβη, τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αυξηθούν. Ένα σύμπτωμα αυτών των υψηλότερων από το μέσο όρο επιπέδων ορμονών είναι ότι αιμοφόρα αγγεία, που μοιάζουν με ιστό αράχνης (αραχνοειδή αγγειώματα), εμφανίζονται κάτω από το δέρμα.

Εάν εμφανίσετε τέτοια σημάδια φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

7. Πρήξιμο
Με τη χρόνια ηπατίτιδα C, το σώμα μπορεί να κατακρατήσει υγρά, γεγονός που οδηγεί σε πρήξιμο. Αυτό το είδος οιδήματος εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση υγρού στους ιστούς της κοιλιάς, των ποδιών, των αστραγάλων, ή των πελμάτων.

Εάν εμφανίσετε ανεξήγητο οίδημα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, πηγαίνετε να το εξετάσει κάποιος γιατρός. Μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης, όπως η ηπατική ανεπάρκεια.

8. Αλλαγές στη γνωστική λειτουργία
Όταν το πεπτικό σύστημα διασπά τις πρωτεΐνες, δημιουργεί μια ουσία στο σώμα που ονομάζεται αμμωνία. Κανονικά, η αμμωνία μετατρέπεται σε ουρία στο ήπαρ, η οποία στη συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων.

Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αυξημένα επίπεδα αμμωνίας αρχίζουν να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Όταν αυτή η περίσσεια αμμωνίας κατευθύνεται στον εγκέφαλο, μπορεί να γίνει προβληματική και να οδηγήσει σε σοβαρή κατάσταση, που ονομάζεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γνωστικές αλλαγές όπως:
σύγχυση
προβλήματα συγκέντρωσης
μειωμένη εγρήγορση
περιορισμένο εύρος προσοχής
επιβράδυνση της ικανότητας εκτέλεσης νοητικών εργασιών
μπερδεμένη ομιλία
Η ηπατική εγκεφαλοπάθεια είναι σημάδι σοβαρής ηπατικής νόσου. Εμφανίζεται σε έως και το 70% των ανθρώπων που ζουν με κίρρωση. Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα.

9. Αναιμία
Το ήπαρ είναι το όργανο που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση, την μεταφορά και την αποθήκευση του σιδήρου. Εάν είναι κατεστραμμένο και αυτές οι διαδικασίες διακοπούν, μπορεί να πάθετε έλλειψη σιδήρου, ή αναιμία.

Τα κοινά συμπτώματα αναιμίας που παρατηρούνται με ηπατική βλάβη περιλαμβάνουν:
κούραση
ζάλη
πρήξιμο της γλώσσας
εύθραυστα νύχια
τσούξιμο στα πόδια
Η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά επειδή είναι επίσης σημάδι ηπατικής βλάβης, φροντίστε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού