Πισπιρίγκου Ρούλα
Κεταμίνη: Από pet shop και φαρμακείο μπορεί να προμηθευτεί κάποιος την ουσία που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα - Πότε η χορήγηση αυτής της ουσίας είναι θανατηφόρα

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, καθώς στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας εντοπίστηκε η ουσία κεταμίνη, η οποία δεν περιλαμβανόταν στην φαρμακευτική αγωγή που τους έδιναν οι γιατροί.

Μάλιστα, ποινική δίωξη ασκήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία συνελήφθη χτες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δειγμάτων που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ, τα επίπεδα της κεταμίνης που εντοπίστηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας είναι 100% θανατηφόρα.

Η κεταμίνη ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας πριν από τρεις εβδομάδες από το Εργαστήριο Αθηνών, ωστόσο οι επιστήμονες προσπαθούσαν να προσδιορίσουν την ποσότητα προκειμένου να λυθεί το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του μικρού κοριτσιού.

Η επιβεβαίωση ήρθε από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που είχε αναλάβει και την ποσοτική εκτίμηση και παρέδωσε τα αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό που προκύπτει από τις αναλύσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι η ουσία δεν χορηγήθηκε για ιατρικούς λόγους και ότι οι ποσότητες κεταμίνης που εντοπίστηκαν ήταν 6 mg ανά λίτρο αίματος. Η ευρεθείσα συγκέντρωση αξιολογείται από τους επιστήμονες ως 100% θανατηφόρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας ήταν ταχύτατος, μόλις μερικά λεπτά μετά την χορήγηση και περιγράφεται ως οξεία δηλητηρίαση. Επίσης, ξεκάθαρο φαίνεται από τις αναλύσεις ότι η χορήγηση της ποσότητας κεταμίνης πραγματοποιήθηκε εξωγενώς. Με βάση ότι ο θάνατος ήταν πολύ γρήγορος, δύο είναι τα ενδεχόμενα για τον τρόπο χορήγησης που εξετάζονται πιο σοβαρά: είτε η δόση χορηγήθηκε ενδοφλέβια, μέσα από τον ορό για παράδειγμα, είτε ενδομυϊκά με κάποια ένεση.

Τα στάδια του θανάτου που προκαλεί η κεταμίνη είναι: Σε πρώτη φάση σταματά η αναπνοή, σε δεύτερη προκαλείται ανακοπή και τέλος επέρχεται ο θάνατος.

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό - καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Την κεταμίνη μπορεί κάποιος να την αγοράσει από pet shop και φαρμακείο κατόπιν συνταγής, και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει θάνατο, λόγω αναπνευστικής καταστολής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να επιφέρει απώλεια ζωής μέσα σε 15 με 20 λεπτά. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να προκαλεί ασφυκτικό θάνατο, πάντα εφόσον χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα. Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό – καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις, όμως, έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις.

Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.

Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης. Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στους τραυματισμένους Αμερικανούς στρατιώτες στο Βιετνάμ, αρχικά ως αναισθητικό και στη συνέχεια για το άγχος. Επίσης, την προηγούμενη 10ετία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν "ναρκωτικό".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα