Πόλεμος στην Ουκρανία: Μην κρίνετε τους λαούς από τους ηγέτες τους
7.000 Ρώσοι επιστήμονες, μαθηματικοί και καθηγητές πανεπιστημίων εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Περισσότεροι από 17.000 εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού της Ρωσίας έχουν υπογράψει αναφορά ζητώντας από την κυβέρνησή τους να «σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα»

Μην κρίνετε τους λαούς από τους ηγέτες τους! Άλλωστε αυτό δεν μας συμφέρει κιόλας! Σχεδόν 7.000 Ρώσοι επιστήμονες, μαθηματικοί και καθηγητές πανεπιστημίων απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 17.000 εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού της Ρωσίας έχουν υπογράψει μια αναφορά, ζητώντας από την κυβέρνησή τους να «σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα».

Στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στο καλλιτεχνικό ιστολόγιο Spectate, οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. Επίσης από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε μια χερσαία, αεροπορική και θαλάσσια εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την MKO OVD-Info, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν πορείες κατά του πολέμου της Ουκρανίας σε τουλάχιστον 30 πόλεις της Ρωσίας και έχουν αναφερθεί  περισσότερες από 14.000 συλλήψεις Ρώσων πολιτών διότι συμμετείχαν σε αντιπολεμικές ενέργειες και διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Πούτιν και όχι τον λαό της Ρωσίας μπορείς εύκολα να τον χαρακτηρίσεις δολοφόνο με την έννοια όμως που το έλεγες για τον Μπλερ και τον Μπους στον Πόλεμο του Ιράκ και τον Κλίντον στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τελικά ο «εγκληματίας πολέμου» Μιλόσεβιτς, ο οποίος αν και σύρθηκε στα διεθνή δικαστήρια «για να πληρώσει για τη γενοκτονία στη Βοσνία», κρίθηκε αθώος από το Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο δεν πρόλαβε να χαρεί την απονομή δικαιοσύνης, καθώς πέθανε στο κελί της φυλακής όπου κρατούνταν. Μια είδηση που πέρασε όμως στα «ψιλά» και δεν έπαιξε στα διεθνές δελτία ειδήσεων. Δεν βλέπω να διαφέρει κανένας πόλεμος από τον άλλον. Αλλά είναι άδικο να κατηγορούμε και να ταυτίζουμε με τον Πούτιν με ολόκληρο τον λαό της χώρας του.

Είναι άδικο οι Ευρωπαϊκές χώρες και ανάμεσά τους και η Ελλάδα  να αποφασίσουν να σταματήσουνε όλα τα προγράμματα συνεργασίας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό με τη Ρωσία! Ρωσία δεν είναι μόνο ο Πούτιν.

Ρωσία είναι και ο Λέων Τολστόι, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο Ιβάν Τουργκένεφ, ο Άντον Τσέχοφ, ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Η Τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός σκοπό έχουν να ενώνουν τους λαούς και όχι να τους χωρίζουν.

 Ρωσία είναι τα εκατομμύρια πολιτών που απαρτίζουν αυτή την αχανή χώρα και αντιδρούν, αντιστέκονται και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό και οικονομικά δυσχερές κλίμα!

Φυσικά και καταδικάζουμε τις πολεμικές εχθροπραξίες από όπου και αν προέρχονται. Είμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς που υποφέρουν ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.  Δεν φταίνε οι λαοί για τις καταστροφικές επιλογές των ηγετών τους. Αυτό που λέγεται κριτική σκέψη επιτέλους αξιοποιήστε το.

Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια τρομερή τραγωδία τόσο για τους Ουκρανούς όσο για τους Ρώσους αλλά και για όλα τα κράτη της Ευρώπης!

Αυτός ο πόλεμος είναι, όπως άλλωστε όλοι οι πόλεμοι, άδικος, αχρείαστος και απάνθρωπος!

*Καμπούρης Θεόδωρος, καθηγητής μαθηματικών ειδικής αγωγής, αναπληρωτής ειδικής αγωγής σε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα