Κατώτατος μισθός: «Πράσινο φως» για νέα αύξηση – Ποια επιδόματα θα «ανέβουν»
Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός - Πότε αναμένονται οι αυξήσεις

Οι Βρυξέλλες ενέκριναν την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 13η αξιολόγηση δεν σχολιάζει αρνητικά τη θεσμοθέτηση της δεύτερης αύξησης για τους κατώτατους μισθούς μετά τη συντηρητική αύξηση κατά 2% στις αρχές του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη και η δεύτερη αύξηση έρχεται μετά το διετές «πάγωμα» του κατώτατου μισθού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά τον Μάιο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για αρκετά μεγαλύτερη αύξηση του 2% που δόθηκε την Πρωτοχρονιά στον κατώτατο μισθό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι «είναι σε εξέλιξη η καθορισμένη από το νόμο διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού και χρειάζονται δύο με τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους».

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να προκύψει μια νέα αύξηση των κατώτατων απολαβών ακόμη και κατά 5%, κάτι που θα ανέβαζε τον μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Αρκετά είναι τα επιδόματα που θα επηρεαστούν από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το επίδομα ανεργίας που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό έχει ήδη αυξηθεί ελαφρώς από την 1η Ιανουαρίου, καθώς ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το επίδομα ανεργίας να φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο. Επομένως, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Ποια επιδόματα θα «ανέβουν» 

Μικρές αυξήσεις εξαιτίας της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού αναμένεται να προκύψουν και σε:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Καμία αλλαγή στο επίδομα μακροχρόνια ανέργου

Επίσης, με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες μέχρι και οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όπως και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό. Με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Ωστόσο, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο φτάνει τα 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Επιτροπές ελέγχου αιτήσεων για ένταξη στο Σώμα Αξιολογητών για τις εξετάσεις πιστοποίησης πολιτών τρίτων χωρών
Συγκρότηση επιτροπών ελέγχου των αιτήσεων, των δικαιολογητικών και των ενστάσεων των υποψηφίων για ένταξη στο Σώμα Αξιολογητών /τριών, για τις...
Επιτροπές ελέγχου αιτήσεων για ένταξη στο Σώμα Αξιολογητών για τις εξετάσεις πιστοποίησης πολιτών τρίτων χωρών