Μιχαηλίδου: Αλλαγή σελίδας στην παιδική προστασία- «Να βγάλουμε πιο γρήγορα όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα»
Νέες αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια στις δομές παιδικής προστασίας και φροντίδας

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται, από σήμερα, στην επίσημη σελίδα του paidi.gov.gr το σχέδιο της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «μετά από δεκαετίες νομικού κενού στην προστασία των ανηλίκων εντός ορφανοτροφείων, η νέα υπουργική απόφαση ορίζει με σαφή κριτήρια και αυστηρές προδιαγραφές τον τρόπο λειτουργίας των δομών τόσο ως προς την ποιοτική υποστήριξη των φιλοξενούμενων ανηλίκων όσο και ως προς την αποϊδρυματοποίησή τους, που είναι και ο κυριότερος στόχος.

Οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας οφείλουν να παρέχουν την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν και ακόμα κυριότερα να μεριμνούν έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον».

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2022 και, μετά την ολοκλήρωσή της, όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν, ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά:

«Καλύπτουμε τα κενά του παρελθόντος και με απόλυτη διαφάνεια, αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια, δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας που ουσιαστικά στοχεύει στην εξάλειψή τους. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους πολίτες, να συμβάλουν σ’ αυτήν τη δημόσια διαβούλευση, ώστε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία κάθε δομής, τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών και την ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα. Γι’ αυτό και από το ιδρυματικό μοντέλο προστασίας μεταβαίνουμε πλέον στην υποστήριξη των οικογενειών και, όπου αυτή δεν καθίσταται εφικτή, στην οικογενειακού τύπου εναλλακτική φροντίδα, με σκοπό όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα απόλυτα ασφαλές και προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων
Oι πανεπιστημιακοί περιγράφουν τη στάση της κυβέρνησης προς τα ΑΕΙ: «Στην πράξη τα υποβαθμίζει, περιορίζοντας την ενίσχυση που υποχρεούται να παρέχει...
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων