enosi dikaston ellados
Για ανεύθυνη κριτική για δημιουργία εντυπώσεων κάνει λόγο η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος - Εκ νέου τοποθέτηση της Δ. Μιχαηλίδου περί ευθυνών για τη δολοφονία του 7χρονου «Αναφέρομαι καλόπιστα στις ευθύνες όλων»

Σκληρή απάντηση στην κριτική που άσκησε, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στον εισαγγελέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες αναφορικά με τις ευθύνες για τη δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα στην Κυψέλη, έδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως οι δημόσιες δηλώσεις δεν πρέπει να αποτελούν άσκηση ανεύθυνης κριτικής με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

«Δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε πραγματικά γεγονότα, να μην αποτελούν άσκηση ανεύθυνης κριτικής σε ενέργειές τους, και να μην αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων».

Ακόμη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εισαγγελέας Ανηλίκων ενήργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά όταν περιήλθε σ΄ αυτόν καταγγελία για κακοποίηση άλλου ανηλίκου, μέλους της ίδιας οικογένειας, προβαίνοντας άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αφαίρεση της επιμέλειας και την απομάκρυνση αυτού από το περιβάλλον που ζούσε.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) σε απάντηση της κριτικής που άσκησε η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με δολοφονία του 7χρονου στην Κυψέλη, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία ολιγωρία ή παράλειψη στην υπόθεση αυτή και δεν είχε περιέλθει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οποιαδήποτε πληροφορία, αναφορά ή καταγγελία σχετικά με το θέμα.

Ειδικότερα, η ΕΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και επικρίσεις της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περί δήθεν ολιγωρίας, παραλείψεων και ευθυνών του εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών για την υπόθεση δολοφονίας του επτάχρονου, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε, αφού, όπως ανακοίνωσε και η διευθύνουσα την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, δεν είχε περιέλθει σ' αυτόν οποιαδήποτε πληροφορία, αναφορά ή καταγγελία, από οποιαδήποτε αρχή, φορέα ή ιδιώτη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εισαγγελέας Ανηλίκων ενήργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά όταν περιήλθε σ΄ αυτόν καταγγελία για κακοποίηση άλλου ανηλίκου, μέλους της ίδιας οικογένειας, προβαίνοντας άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αφαίρεση της επιμέλειας και την απομάκρυνση αυτού από το περιβάλλον που ζούσε.

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε πραγματικά γεγονότα, να μην αποτελούν άσκηση ανεύθυνης κριτικής σε ενέργειές τους, και να μην αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων.

Μιχαηλίδου: «Αναφέρομαι καλόπιστα στις ευθύνες όλων»

«Αναφέρομαι καλόπιστα στις ευθύνες όλων», είπε Δ. Μιχαηλίδου, στην εκ νέου τοποθέτησή της μετά και την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, η οποία κάνει λόγο για «δημόσια κριτική υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου, η Δ. Μιχαηλίδου είπε πως σκοπός δεν είναι να ένα κυνήγι μαγισσών ή κάποιο κυνήγι ευθύνης  και συνέχισε πως αναφέρεται καλόπιστα στις ευθύνες όλων όσων συμμετέχουν στο παζλ της παιδικής προστασίας. 

«Αυτή τη στιγμή τι ξέρουμε; Ξέρουμε ότι δολοφονήθηκε ένα παιδί και η πολιτεία, όλοι μας ως πολιτεία, είτε είναι η προηγούμενη δημοτική αρχή, είτε είναι εισαγγελία, είτε είναι κεντρικά στο υπουργείο εσωτερικών ας πούμε ή το εργασίας, δεν καταφέραμε να σώσουμε το παιδί αυτό εγκαίρως».

«Έχουν ευθύνη η εισαγγελία και οι κοινωνικές υπηρεσίες»

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της ίδιας ημέρας η Δ. Μιχαηλίδου καταλόγισε ευθύνες προς την εισαγγελία και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τη δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα στην Κυψέλη, λέγοντας πως «από την στιγμή που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος ενός παιδιού και άρα υπάρχει η υποψία ότι γίνεται και εις βάρος του άλλου παιδιού, οι υπηρεσίες όφειλαν να το ψάξουν και να το πάρουν από την βιολογική του οικογένεια».

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία τόνισε πως «η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά».

«Η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας - από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής - θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της», σημειώνει παράλληλα η κ. Παπαγεωργακοπούλου.

Στην ανακοίνωση της διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρονται τα εξής:

«Σχετικά με τη δημόσια κριτική Υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περί της ύπαρξης ευθυνών της για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση από το περιβάλλον που διαβιούσε του φονευθέντος 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη καθιστούμε γνωστά τα εξής :

1] Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδελφής του άτυχου παιδιού, η οποία με άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας μας [κοινωνική έρευνα, αφαίρεση επιμέλειας από τη μητέρα της κλπ] απομακρύνθηκε από το περιβάλλον που ζούσε και ακολούθησε η διαδικασία ένταξης και φιλοξενίας της σε κατάλληλη δομή προς τούτο.

2] Καμία αναφορά-καταγγελία για το άτυχο αγόρι [από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη] δεν υπήρχε κατά τον ως άνω χρόνο που επιλήφθηκε της συγκεκριμένης υπόθεσης η Υπηρεσία μας, καθόσον το παιδί είχε ήδη φονευθεί νωρίτερα και εφέρετο να διαμένει με τον πατέρα του στην Πολωνία.

3] Μετά ταύτα η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας - από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής - θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

royla pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Σύμφωνα με την κατηγορία, το κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κόρης της για την Πισπιρίγκου ήταν συγκεκριμένα «παθογενή»...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»