Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στη Φλώρινα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Κυριακής, 2 χιλιόμετρα δυτικά της περιοχής και σε εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων.
«Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιλήφθηκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει στο Voria κάτοικος της Φλώρινα.
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα, ενώ από τον σεισμό προκλήθηκαν αρκετές ζημιές. Συγκεκριμένα, έσπασαν τζαμαρίες σε καταστήματα και σπίτια, ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς πολιτών.
Από τις συνεχείς δονήσεις έπεσαν αντικείμενα εντός σπιτιών ενώ αρκετοί σοβάδες αποκολλήθηκαν και έπεσαν σε αμάξια.
Η Αστυνομία, μάλιστα, έχει αποκλείσει κεντρικό σημείο της πόλης της Φλώρινας καθώς έπεσαν σοβάδες από το νεοκλασικό κτίριο όπου συστεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας μαζί με γνωστό καφενείο-ουζερί.
Strong 5.5-magnitude #earthquake hits north #Greece; felt in nearby countries. Video filmed in #Prishtina, #Kosova. #σεισμος #Φλωρινα #tërmet #земјотрес @LastQuake @EarthQuakesTime pic.twitter.com/Mk9yj1iA1l
— Xhildinho Z (@xhildinho) January 9, 2022
Την ίδια ώρα καθησυχαστικοί είναι οι περισσότεροι σεισμολόγοι, ωστόσο όπως αναφέρουν θα έχουν πλήρη εικόνα τα επόμενα 24ωρα.
Κλειστά τα σχολεία στην περιοχή
Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας.
Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.