emvolio
Menelaos Michalatos / SOOC
Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον όταν έχετε κάνει την τρίτη δόση, τις δύο δόσεις ή είστε ανεμβολίαστοι

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και το ερώτημα που επικρατεί είναι ποιο εμβόλιο ή πόσες δόσεις αποτρέπουν τα σοβαρά συμπτώματα, που οδηγούν στο νοσοκομείο.

Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης και η σφοδρή αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ, οι οποίες βρίσκονται στα όριά τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα πρώτα δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία για τη μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα Υγείας. «Είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά όχι νοσηρή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υπάρχουν αρκετά περιστατικά ανεμβολίαστων που νοσούν σοβαρά με τη νέα μετάλλαξη κι αυτό δείχνει ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα.

Στοιχεία από τα νοσοκομεία των ΗΠΑ

Ο γνωστός γιατρός Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, αλλά και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη μετάλλαξη Δέλτα, όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.

Ο Κρεγκ Σπένσερ εξέτασε τις παρατηρήσεις εκατοντάδων ασθενών και κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου

Όλοι οι ασθενής που πάσχουν από Όμικρον και έχουν κάνει την 3η «αναμνηστική» δόση έχουν ήπια συμπτώματα.

«Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλοι ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς», επισήμανε ο Σπένσερ.

Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου

Ο δρ. Σπένσερ υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση.

«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετό. Επίσης, είχαν και περισσότερο βήχα. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», ανέφερε στη δημοσίευσή του.

Ασθενείς με Όμικρον εμβολιασμένοι με μονοδοσικό Johnson & Johnson και χωρίς αναμνηστική δόση

Όσοι από τους ασθενείς με κορονοϊό και παραλλαγή Όμικρον είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson και δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν παρουσίαζαν καλή κλινική εικόνα.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους», είπε ο δρ. Κρέγκ Σπένσερ.

Ασθενείς με Όμικρον και χωρίς εμβολιασμό

Όπως δείχνουν στοιχεία που παρέθεσε ο γιατρός από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οι ανεμβολίαστοι εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά», είπε ο γιατρός.

Τέλος, ο γιατρός συστήνει τον εμβολιασμό και τη δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο αν είχατε κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson και να κάνετε άμεσα την τρίτη αναμνηστική δόση.

«Ως γιατρός επειγόντων, στον οποίο θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας αν βρεθείτε στα Επείγοντα Περιστατικά στις 3:00 τα ξημερώματα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίστε το επερχόμενο κύμα Όμικρον εμβολιασμένοι», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας