theodoridou
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | ΙΝΤΙΜΕ
«Η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής Όμικρον», τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου

«Η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο έναντι της μετάλλαξης Όμικρον», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος μεν σε σύγκριση με την "Δέλτα", η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται ότι υποεκτιμάται.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε έμφαση στα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτείνη ακίδα της "Όμικρον". Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ωστόσο σε μία μελέτη -από τις πολλές που έχουν δημοσιευθεί- γράφεται το σχόλιο ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη, τόνισε.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Μέχρι σήμερα, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την μετάλλαξη "Όμικρον" και φαίνεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και αυτά της γρίπης.

Αναφέρθηκε επίσης στις ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία. Το 75% των κατοίκων των εύπορων κοινωνιών έχουν πάρει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, οι χαμηλού προς μέσου εισοδήματος έχουν πάρει σε ποσοστό 45% και μόνο 7% έχει εμβολιαστεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που τα έχουν ανάγκη, εξίσου σημαντικό είναι, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, να γίνουν και στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος θαυμαστής πορείας και εξέλιξης του τομέα των εμβολίων, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Άρχισε με τα εμβόλια κατά της covid και σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά της covid που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα αξιολόγησης και άλλα 200 είναι υπό ανάπτυξη. Νέες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί για τη βελτίωση της νόσου, ενώ έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία προγράμματα μαζικού εμβολιασμού σε πάρα πολλές χώρες, σώζοντας μισό εκατομμύριο ζωές σε λιγότερο από ένα χρόνο προσέθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ με την Ανάκληση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων: Αόρατος κίνδυνος με επιβλαβείς χημικές ουσίες και ελλιπή επισήμανση

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗς
Με "τρικλοποδιά" επιχειρούν να γονατίσουν τον δάσκαλο που αγαπήσαμε!
Μια υπόθεση-σύμβολο για τον εκφοβισμό, τη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης και την προσπάθεια εγκαθίδρυσης σιγής νεκροταφείου στα σχολεία
Με "τρικλοποδιά" επιχειρούν να γονατίσουν τον δάσκαλο που αγαπήσαμε!
Τρόφιμα
10 Τροφές-ασπίδα: Οι «θαυματουργές» επιλογές που προστατεύουν την υγεία σου!
Ανακάλυψε ποιες τροφές λειτουργούν σαν φυσικό «φάρμακο» για τον οργανισμό και γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου
10 Τροφές-ασπίδα: Οι «θαυματουργές» επιλογές που προστατεύουν την υγεία σου!