mpekatorou
Menelaos Myrillas / SOOC
Στο χώρο της γυμναστικής υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών, υπογραμμίζει η Σοφία Μπεκατώρου - «Οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, στην ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους»

«Στο χώρο της γυμναστικής υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται αυτή την στιγμή σε θέσεις ευθύνης, στην ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους». Αυτό σημειώνει η Σοφία Μπεκατώρου, η αθλήτρια που ουσιαστικά ξεκίνησε το κίνημα #metoo στην Ελλάδα.

«Έχω απογοητευτεί από τoν χώρο του αθλητισμού. Στον χώρο της γυμναστικής υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται αυτή την στιγμή σε θέσεις ευθύνης, στην ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Μπεκατώρου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας». «Επειδή είναι παραγεγραμμένες κάποιες υποθέσεις δημιουργείται μια αδικία γιατί αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθεροι», προσέθεσε.

«Ούτε ποτέ είχα σαν σκοπό να σηκώσω κάποια σημαία ούτε να νιώσω ότι πρωτοστατώ σε κάτι. Η βία υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να μην υπάρχει στο μέλλον. Πάρα πολλά θύματα πλέον καταγγέλλουν, όχι γιατί πριν δεν υπήρχαν κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις αλλά γιατί το περιβάλλον και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν ώστε να μιλήσει κάποιος ανοιχτά, διότι το ίδιο το θύμα ένιωθε ότι φταίει», τόνισε ακόμα η Σοφία Μπεκατώρου.

Η ίδια επεσήμανε πως στην αρχή ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη να μπορέσει να αντιμετωπίσει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, καταγγέλλοντάς την και όχι συνεχίζοντας να ζει με αυτό. «Από την άλλη, εφόσον δημιουργήθηκε μια δυναμική του #metoo, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, κυρίως γιατί είναι ένα κλίμα και ένα σύστημα αλληλεγγύης στα θύματα. Εγώ το βλέπω σαν μια λαμπαδηδρομία, μεταφέρουμε μια φλόγα αλληλεγγύης από το ένα θύμα στο άλλο, το ένα δίνει δύναμη στο άλλο και συνεχίζει γιατί πρέπει κάποια στιγμή η κουλτούρα μας να δημιουργεί αίσθημα ενοχής στον θύτη και όχι στο θύμα».

Το να γνωρίζει το θύμα ότι μπορεί να απαλλαχθεί από ένα φαινόμενο που στοιχειώνει την ζωή ενός ατόμου που έχει υποστεί παρενόχληση ή κακοποίηση, είναι σημαντικό για να κάνει τις κινήσεις που θέλει, σημείωσε η κ. Μπεκατώρου, προσθέτοντας πως ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ του θύματος αλλά υπέρ του θύτη.

«Δεν θα πω ότι είναι εύκολο να φτάσει κάποιος στην καταγγελία, γιατί δεν είναι, δεν έχουμε τις λύσεις σε όλα, γιατί δεν υπάρχουν οι δομές να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στους ξενώνες και στο πώς μπορεί να μια γυναίκα να πάει σε μια δημόσια δομή να εξασφαλίσει την υγεία της ή αν έχει παιδιά. Για παράδειγμα αν έχει αγόρι και είναι άνω των 12 δεν μπορεί να το πάρει μαζί της. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν».

Η κ. Μπεκατώρου επεσήμανε την πρωτοβουλία που ανέπτυξε μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, την διαδικτυακή πλατφόρμα menowmetoo.gr, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει, να καταθέσει την δική του εμπειρία έμφυλης βίας, διατηρώντας την ανωνυμία του στην δημοσιοποίηση στην πλατφόρμα. Ωστόσο, οι φορείς όπου λαμβάνουν χώρα τα περιστατικά καταγράφονται επώνυμα, για να είναι γνωστό σε ποια πλαίσια υπάρχει πεδίο για κακοποίηση, ενώ όταν υπάρχει ένας κοινός δράστης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει την δυνατότητα να φέρει σε επαφή τα θύματα για να προχωρήσουν σε καταγγελία από κοινού.

«Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της εκπαίδευσης, να εκπαιδεύσουμε την νεότερη γενιά να αποδέχεται και να σέβεται ο ένας τον άλλον. Η εκπαίδευση είναι σημαντική με την έννοια του να συμφωνούμε όλοι στο τι είναι βία, τι παρενόχληση, γιατί πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικά αντιλαμβάνονται την σεξουαλική παρενόχληση οι άντρες και διαφορετικά οι γυναίκες και γενικότερα πρέπει όλοι να μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει συναίνεση»., υπογράμμισε ακόμα η κ. Μπεκατώρου.

Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει μιλήσει, σημείωσε παράλληλα και είναι πολλά τα επαγγέλματα όπου ασκείται σεξουαλική παρενόχληση. «Το πρόβλημα είναι οι συνθήκες, κινδυνεύει η δουλειά του θύματος πολλές φορές, ή σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το θύμα φοβάται ότι δεν θα έχει πού να μείνει το επόμενο βράδυ. Φαίνεται απλό το θέμα της καταγγελίας, αλλά δεν είναι. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το τι κάνουμε αφού μας συμβεί κάτι. Να βρούμε ανθρώπους που ξέρουν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Το 15900, ένας ψυχολόγος, η πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν τι να κάνουν αυτή την πληροφορία».

Αναφορικά με την εκδικητική πορνογραφία και τις πρόσφατες σχετικές υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, η  κ. Μπεκατώρου σημείωσε ότι υπάρχει η προστασία των προσωπικών δεδομένων, το θέμα είναι η εφαρμογή και το να φτάνουν πιο γρήγορα οι υποθέσεις στα δικαστήρια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις με θύματα που περιμένουν 4 και 5 χρόνια για να κατέβει το επίμαχο υλικό από το διαδίκτυο. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι εν τέλει το υλικό αυτό δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί. Πάλι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση, γιατί αν δεν καταλάβουμε ότι οι προσωπικές στιγμές που έχουμε με έναν άνθρωπο δεν είναι δημόσιες και δεν μπορούμε την επιλογή του άλλου να την σεβαστούμε και πρέπει να την ανταποδώσουμε  με το χειρότερο τρόπο, τότε αυτό είναι και το αποτέλεσμα. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι οι πράξεις μας επηρεάζουν, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anemogennitries
Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση
Ιδιαίτερα οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης
Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση
FOTIA
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής
Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ξηρογιάννης του δήμου Δελφών Φωκίδας - Κινητοποιήθηκαν 5 εναέρια μέσα
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής