Θάνος Πλεύρης
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού ανακοινώνουν σήμερα Οικονόμου - Πλεύρης

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα θα ανακοινώσουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στις 11:30.

Από χθες Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επικείμενη επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά για μετά τις γιορτές  «Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης» είπε.

Μέτρα πριν τα Χριστούγεννα εισηγείται η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων - Τι προτείνουν

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη, εισηγήθηκε την άμεση λήψη τριών μέτρων:

-Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
-Αγώνες χωρίς παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα 
-Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν εχει συνωστισμό
-Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Δεύτερο πακέτο μέτρων μετά τις γιορτές

Οι επιστήμονες αναμένεται να επανέλθουν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, εισηγούμενοι αυτή τη φορά ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και εξής.

Στο τραπέζι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να τεθούν τα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ κάποιοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορωνοϊού.

Μεταξύ αυτών που τέθηκαν στο τραπέζι για να ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, είναι οι περιορισμοί στα ωράρια σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρου, καθώς και η επέκταση της τηλεργασίας.

sholeio.jpg

«Μαύρες» προβλέψεις - Στο τραπέζι των μέτρων και τα σχολεία

Για απότομη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα μας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον προειδοποιούν οι επιστήμονες, που παρατηρούν μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και της Κρήτης. Tην ίδια ώρα  ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλά για καταιγίδα κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το αργότερο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή το πολύ σε μία εβδομάδα από σήμερα, η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, αφού ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Ελλάδα και ο ρυθμός μετάδοσής της είναι ταχύτατος. Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα και από τις 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, στην αύξηση της οποίας είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει ο συγχρωτισμός που θα που θα προκληθεί… σχεδόν παντού κατά την περίοδο των γιορτών.

Σε αυτή τη φάση το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων μετά τις γιορτές δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ωστόσο στο πλαίσιο των αυστηρών αυτών μέτρων θα πρέπει να θεωρείται ως πιθανό ένα νέο lockdown, στο οποίο ενδεχομένως θα οδηγήσει η ίδια η πραγματικότητα ή η ταυτόχρονη εφαρμογή μείξης μέτρων, που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με μία καραντίνα, αλλά θα είναι λιγότερο επώδυνα για τους πολίτες.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου και αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και  δοκιμές για τηλεκπαίδευση.

Ο καθηγητής, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας