Κορονοϊός: Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των ημερήσιων στοιχείων
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS
Στην καθημερινή καταγραφή, μάλιστα, θα συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου ξεχωριστά

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, αλλάζει ο τρόπος καταγραφής της πανδημίας, καθώς πλέον θα χρησιμοποιείται ένα νέο επιστημονικό μοντέλο καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων. Στην καθημερινή καταγραφή, μάλιστα, θα συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου ξεχωριστά.

Μέχρι τώρα, το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν ή χάνουν τη ζωή τους, προσμετρούταν στο σύνολο των περιστατικών, με αποτέλεσμα να προκύπτει τόσο μια λανθασμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας όσο και για τα εμβόλια, ότι είναι αναποτελεσματικά. Πλέον θα παρουσιάζονται από τον ΕΟΔΥ και τα στοιχεία όσων έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει, ξεχωριστά όμως από τα επιδημιολογικά δεδομένα στο σύνολο της επικράτειας.

Στοιχεία ανά εμβόλιο

Ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στις 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, εκ των οποίων στην ηλικιακή ομάδα 18-39 το 30% των πολιτών που αρρώστησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, σε ποσοστό κάτω από το 20% τα κρούσματα είχαν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca και λιγότεροι από το 30% το εμβόλιο της Moderna. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, με ποσοστό κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν, είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών.

Όσο αυξάνεται η ηλικία το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει περισσότερα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ.Ζαούτη, όσο θα αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα μας είναι φυσικό να αυξάνονται και τα κρούσματα σε εμβολιασμένους, σημειώνοντας ότι η 3η δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία.

Αποδίδει το testing στα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία η διασπορά στις σχολικές μονάδες είναι σταθερή με τάσεις μείωσης, κάτι το οποίο απέδωσε στα self test που γίνονται στον μαθητικό πληθυσμό.

Υπογράμμισε μάλιστα πως το μοντέλο των self test είναι μία αποτελεσματική τακτική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά