Κορονοϊός: Κόντρα επιστημόνων για τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στις εκκλησίες
Διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα για τα μέτρα που αφορούν στους ανεμβολίαστους στις εκκλησίες

Μια κόντρα έχει ξεσπάσει στην επιστημονική κοινότητα σε σχέση με τα μέτρα που τηρούνται στις εκκλησίες και τους ελέγχους, καθώς οι εκκλησίες εξαιρέθηκαν από το νέο μοντέλο της κυβέρνησης με την απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου υποστήριξε ότι τα μέτρα «δεν είναι μόνο αν μπήκες στην εκκλησία και έχεις κάνει αντιγονικό τεστ (rapid test)».

«Ψάλτες, ιερείς, επίτροποι πρέπει να κάνουν δυο φορές τη βδομάδα το αντιγονικό. Είναι υποχρεωμένοι εδώ και ένα χρόνο και το κόστος καλύπτει η εκκλησία. Όταν ο ιερέας έχει βάλει σωστά τις αποστάσεις και αερίζεται ο χώρος δεν κινδυνεύεις» επισήμανε.

Ωστόσο, με αυτή την άποψη φαίνεται να διαφωνεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Όπου υπάρχει κόσμος που δεν ελέγχεται και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ανεμβολίαστοι είναι χώρος μετάδοσης του ιού». «Να μην μετατρέψουμε τις εικόνες σε φορείς μετάδοσης του ιού» συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε νωρίτερα ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος είπε ότι «η αγανάκτηση μου προς την πολιτεία είναι μεγαλύτερη... Για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα μέτρα. Πρέπει να πάρουμε πιο θαρραλέα μέτρα».

Επιπλέον, χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι «σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, πρέπει να το ξαναδούμε».

Ο Α. Εξαδάκτυλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «είναι άλλο τα λατρευτικά καθήκοντα, που δεν μπορεί να μου τα στερήσει κανείς, να μπω σε μία εκκλησία να ανάψω ένα κερί, άλλο είναι όμως η συμμετοχή σε μία μαζική λατρευτική διαδικασία».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «για τη συμμετοχή σε μαζικές λατρευτικές εκδηλώσεις, τις λειτουργίες και τα μυστήριαχρειάζεται rapid test για τους ανεμβολίαστους».

Πέφτουν μέσα οι προβλέψεις Τζανάκη-Σαρηγιάννη

«Οι προβλέψεις που κάνει ο κύριος Τζανάκης συνήθως πέφτουν μέσα, όπως και ο κύριος Σαρηγιάννης και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, άρα δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος σχολιάζοντας την εκτίμηση που έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας ότι «ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστους στους επόμενους τρεις μήνες». 

«Φαίνεται από τη δυναμική που έχει αποκτήσει και πάλι η πανδημία ότι πάμε προς μεγάλα νούμερα και σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μειωθεί η τάση στους νεκρούς τους επόμενους δυο με τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τρίτη δόση θα βοηθήσει τους εμβολιασμένους να αποφύγουν κρούσματα και αυτό το 10% να μην εξελιχθεί σε ΜΕΘ και σε θανάτους.

«Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση. Βασικό πρόβλημα παραμένουν όμως οι ανεβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Η λύση δεν είναι το lockdown» ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου. «Το θέμα είναι πώς διαχειριστούμε τα άτομα που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό. Πρέπει να τους χειριστούμε ήρεμα χωρίς διάθεση τσακωμού» κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα