golearn-engl_970-250
Επίδομα 534€: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις ευπαθείς ομάδες
Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία προβλέπονται μεταξύ άλλων η άρση αναστολής σε δημόσιους υπαλλήλους που νοσούν από κορονοϊό καθώς και οι όροι για την δια ζώσης εξαγωγή των εκλογών των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθορίζονται οι όροι με τους οποίους μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή αλλά εν το μεταξύ νόσησαν από κορονοϊό Covid-19 και δικαιούνται να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης. 

Παράλληλα, στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνονται τα δικαιώματα όσων έχουν λάβει νόμιμη απαλλαγή από το εμβόλιο του κορονοϊού για λόγους υγείας καθώς και οι όροι με τους οποίους δύναται να γίνουν δια ζώσης οι εκλογές των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

Τέλος, στην εγκύκλιο επισημαίνονται οι κυρώσεις όσων δημόσιων υπαλλήλων υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο έλεγχο κατά του κορονοϊού αλλά δεν προσκομίζουν αρνητικό rapid test.

Αναλυτικά:

Πώς αίρεται η αναστολή σε εργαζόμενους που νοσούν από κορονοϊό

Για το προσωπικό που έχει τεθεί ή τίθεται σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νοσεί από κορονοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:

  • Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου να γίνεται σε δημόσια δομή.
  • Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή θα επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου (24) σε δημόσια δομή υγείας.
  • Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός (1) ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας

Στην περίπτωση αυτή και, εφόσον έχουν τηρηθεί τα ανωτέρω, η αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται με απόφαση του φορέα από την ημερομηνία καταχώρισης του κρούσματος στο μητρώο ασθενών. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση θεσπίστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προϊσχύουσας ΚΥΑ με τα μέτρα προστασίας για την εβδομάδα από 13.9.2020 έως 20.9.2021 και χρόνο έναρξης ισχύος την 13η .9.2021 και ως εκ τούτου η αναστολή άσκησης καθηκόντων δύναται να αρθεί μόνο μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον έχουν τηρηθεί τα ανωτέρω ως προς τη διαδικασία διάγνωσης της νόσησης.

Δωρεάν rapid test για όσους έχουν απαλλαγή εμβολιασμού

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού με απόφαση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής έχει υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, ήτοι υπόκειται σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, ο οποίος αποκλειστικά για τα πρόσωπα αυτά, δύναται να διενεργείται δωρεάν σε δημόσιες δομές.

Σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα αυτά έχουν υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ μόνο εφόσον παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία έστω και μία ημέρα εντός της εργάσιμης εβδομάδας. 

Διοικητικό πρόστιμο για όσους δεν προσκομίζουν αρνητικό rapid test

Όσον αφορά τις συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, για όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνεται ότι σε αυτές συνίστανται αποκλειστικά στην επιβολή του προβλεπόμενου στις διατάξεις αυτές διοικητικού προστίμου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 της αρ. Δ1α/ΓΠ. Οικ.55570/12-9- 2021 (Β’ 4207) ΚΥΑ, «Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 του άρθρου 2 διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε υπαλλήλου/εργαζομένου, χωρίς οιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια».

Εκλογές αιρετών και συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, προβλέπεται ότι «Εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων του Δημοσίου στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια δύνανται να διενεργούνται δια ζώσης αποκλειστικά εφόσον οι εκλογείς δεν υπερβαίνουν τους εκατόν πενήντα (150) και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού [με ολοκληρωμένο τον εμβολιασμό για κορΟνοϊό COVID-19 προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10] ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ νόσησης για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, σύμφωνα με την παρ. 3 το άρθρου 10)».

Στο ως άνω όριο δεν συμπεριλαμβάνονται εκλογείς που έχουν ψηφίσει ήδη δια αλληλογραφίας κατά τις κείμενες διατάξεις».

Όσον αφορά τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων υπενθυμίζεται ότι εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συμμετοχή όλων των μελών αυτών δια ζώσης είναι δυνατή η συμμετοχή δια ζώσης μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού ή νόσησης και η συμμετοχή των υπολοίπων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η εγκύκλιος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

polytexneio-kritis
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM με χρηματοδότηση για τα επόμενα 4 χρόνια
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανήκει στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM, που θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα 4 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος...
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM με χρηματοδότηση για τα επόμενα 4 χρόνια
dikastirio rethymnou
Ρέθυμνο: Σε ανακριτή και εισαγγελέα ο 33χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 32χρονης στα Ανώγεια
Σε ανακριτή και εισαγγελέα απολογείται από το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου ο κατηγορούμενος για υπόθεση βιασμού στα Ανώγεια
Ρέθυμνο: Σε ανακριτή και εισαγγελέα ο 33χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 32χρονης στα Ανώγεια
Δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες
Συνελήφθησαν εννέα μετανάστες, δύο από τους οποίους προέκυψε ότι είχαν τραυματισθεί από τους πυροβολισμούς του αστυνομικού
Δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες